Tetszett a cikk?

„Ha valaki egy ilyen primitív programmal jönne elő az egyetemen, azt azonnal megbuktatnám” – modta a konkurenciáról a szerda délben, egy érdi cukrászdában tartott sajtótízórain Bokros Lajos, a Magyar Demokrata Fórum miniszterelnök-jelöltje. Az ezt követő, a hvg.hu számára készült interjúból kiderült: Bokros az állam és egyház elválasztásának híve.

Az Osztrák-Magyar Monarchia idején a politizálás jórészt kávéházakban folyt. „Itt az ideje újjáteremteni” azt a, mára kiveszett kultúrát – vezette be mondandóját a volt pénzügyminiszter. Az MDF miniszterelnök-jelöltje üdvözölte a Legfelsőbb Bíróság jogerős döntését, melynek értelmében a párt területi listát állíthat Budapesten. Bokros egyik szeme sír, a másik nevet. Sír azért, mert a Legfelsőbb Bíróságnak kell a demokráciát megvédenie és nevet azért, mert „a demokrácia ezek szerint még nem porladt el teljesen Magyarországon”: a Legfelsőbb Bíróság megvédte a demokráciát. 

Az MDF miniszterelnök-jelöltje erélyes szavakkal bírálta az MSZP-t, a Fideszt és a Jobbikot. Szerinte ez a három párt fél az MDF-től és ezért nem akarja, hogy a választók beszavazhassák az MDF-et az Országgyűlésbe. A hármak másik hasonló megnyilvánulása szerinte az, hogy a többi miniszterelnök-jelölt nem akar nyilvános, a tévé által egyenes adásban közvetített vitát Bokrossal. „Gyávák és felkészületlenek” – pörkölt nekik oda a konzervatív-liberális politikus. A vita nem vállalása az európai uniós képviselő szerint a választók lebecsülése, sőt megsértése. Bokros arra bíztatta a választókat, hogy „ne vegyenek zsákbamacskát”, hanem olvassák el a pártprogramokat és azok alapján döntsenek.

Bokros ugyanakkor megérti ellenfeleinek a vitától való félelmét, mert nem tudnak „ehhez hasonló minőségű programot összeállítani” és független szakértők is az MDF programját ítélték a legjobbnak. Az MDF miniszterelnök-jelöltje figyelmeztetett: a többi párt programja szocialista, míg az MDF-é kapitalista: a versenyen alapul. Míg az ellenfelek a szűkülő torta minél nagyobb szeletekre való fölszabdalását ígérik, addig az MDF-nek arra van receptje, hogy mitől bővülhet a torta. Nem lehet egyszerre adócsökkentést, egymillió új munkahelyet, jólétet, szociális segélyeket és a közkiadások növelését ígérni úgy, hogy a költségvetési hiány ne növekedjék -mondta, beazonosíthatóan a Fidesz programjára célozva.

„Ha valaki ilyen primitív programmal jönne elő az egyetemen, azt azonnal megbuktatnám” – tette hozzá. Úgy vélte: egy ilyen program csak olyan áron valósítható meg, „hogy kifejezetten kárt okoz az országnak”. Ez történt a 2002-es „jóléti rendszerváltással”, amelyet csak külföldi hitelekből lehetett finanszírozni és az ország közel került az államcsődhöz – szögezte le. A Fidesz és az MSZP adócsökkentési elképzelése helyénvaló, de csak akkor, ha kétszer annyi ember fog adót fizetni, mint most: arányosabb közteherviselésre van szükség – szögezte le Bokros.

„Olyan kormányra van szükség, „amelyik nem hazudik, nem veri át a népet, stabil, kiszámítható, hiteles gazdaságpolitikát folytat. Ilyen az elmúlt tíz évben Magyarországon nem volt” – ostorozta egyszerre a Fideszt és az MSZP-t. Csökkenteni kell a bürokráciát, „a hivatali packázást” – mondta. Erős gazdaságra és erős társadalomra, ámde nem erős, hanem tisztakezű, okos és kicsi, nem mindenbe beavatkozó államra van szükség – mondta. Legalább öt nagy reformra lenne szükség, mégpedig az oktatás, az egészségügy, a nyugdíjrendszer, a közigazgatás és a közteherviselés területén – folytatta gondolatait Bokros Lajos. Eddig nem a reformok, hanem a reformok halogatása tette az emberek életét tönkre” – állította. Bokros szerint a XXI. század első évtizedét elfecséreltük és ha így folytatjuk, akkor a másodikat is el fogjuk vesztegetni.

A hvg.hu azt kérdezte Bokros Lajostól, hogy lesz-e Bokros-Vona vita, tekintettel a Jobbik elnökének azon, decemberi ígéretére, mely szerint akkor lesz közte és az MDF miniszterelnök-jelöltje közt vita, ha az MDF országos listát állít. Lapunk az Atv.hu-t idézte: pénteken maga Szegedi Csanád sem zárkózott el a Bokros-Vona vita elől. Bokros válaszából kiderült: az MDF folyamatosan bombázza a többi pártot – beleértve a Jobbikot is –, de a versenytársak nem válaszolnak az MDF vitára szóló kihívására. „Tovább folyik a próbálkozás és az utolsó tíz napban is folyamatosan próbálkozunk” – felelt a politikus.

A hvg.hu-nak nyilatkozó Bokros Lajost lapunk az MDF-nek a szekularizációhoz való viszonyáról kérdezte. „Az állam és az egyház szétválasztása arról szól elsősorban, hogy vajon a hívek vagy az adófizetők finanszírozzák-e az egyházak működését” - mondta Bokros, aki szerint az egyházak nem függetlenek, mert „tevékenységük túlnyomó többségét az adófizetők pénzéből az állam finanszírozza”. Így az egyházaknak érdekük, „hogy olyanok legyenek kormányon, akik az ő támogatásukat fokozzák”.

A hvg.hu kérdésére az MDF listavezetője úgy felelt: „nem föltétlenül” osztja a Mayflower utasainak egyházpolitikai koncepcióját, „mert az európai hagyomány nagyon távol áll az amerikaitól”. Bokros a német példát hozta föl, ahol egyházi adó van, „de ettől még független lehet az egyház”. Az egyházpolitika szimbolikus részéről – konkrétan a koronaúsztatásról – Bokros azt mondta: „Nem látom be, hogy a koronaúsztatás miért egyházi jellegű cselekedet. Bálványimádás, amely pont, hogy ellentmond a keresztény tanításoknak. Sokkal inkább a Jobbik pogány bálványimádó tevékenységére hajaz, mint a hagyományos európai, keresztény-zsidó kultúra képviseletére.”

Bokrosnak meggyőződése, hogy az MDF bejut az Országgyűlésbe: „Nekünk áll a zászló. Ezzel a törvénytelen és aljas támadássorozattal, amit a Fidesz, az MSZP és a Jobbik indított ellenünk, a nép rokonszenve felénk fordult. Be fogunk jutni a Parlamentbe” – fogalmazott.

Szegő Péter

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rátámadt a pultosnőre, mert nem hagyták szundikálni a kocsmában

Rátámadt a pultosnőre, mert nem hagyták szundikálni a kocsmában

Földrengés pusztított Indonéziában, több mint 600 ember megsérült

Földrengés pusztított Indonéziában, több mint 600 ember megsérült

Talán nem érdemes beoltani a legidősebb súlyos betegeket, figyelmeztetnek a norvégok

Talán nem érdemes beoltani a legidősebb súlyos betegeket, figyelmeztetnek a norvégok