szerző:
MTI

A Fidesz-kormány első gazdaságpolitikai lépései közé az adócsökkentés, a bürokrácia ellen indított "átfogó támadás", a korrupció visszaszorítása és az államreform tartozik - közölte Orbán Viktor budapesti nemzetközi sajtótájékoztatóján hétfőn. Leszögezte: a középpontban nem a megszorítás, hanem a gazdasági növekedés beindítása áll.

A Fidesz elnöke szerint a legfontosabb gazdasági feladat Magyarország versenyképességének nagyságrendekkel történő javítása. A legfontosabb politikai feladatok közé az egység, a szociális biztonság, a rend, a versenyképesség megteremtését sorolta. "Magyarországot rövid időn belül a régió legversenyképesebb gazdasági rendszerévé kell tenni" - fogalmazott, felhívva a figyelmet arra, hogy eközben a szociális biztonságot is meg kell erősíteni.

A Fidesz gazdaságpolitikájának középpontjában nem a megszorítások állnak, hanem a gazdasági növekedés - tette hozzá Orbán Viktor, rámutatva arra, hogy ez gazdaságilag racionális, szociálisan vállalható.

"Nem tudok semmilyen gazdasági költségvetési ésszerűsítést végrehajtani, ha a magyar gazdaságot nem tudjuk növekedései pályára állítani." Cél a költségvetési hiány csökkentése, keretek között tartása, de a kérdés, hogy mekkora ennek a mértéke - hangsúlyozta. Úgy értékelte: a megszorító intézkedések valójában nem intézkedések, hanem egy koncepció részei, Magyarországon minden megszorító intézkedés a gazdasági növekedés ellen hat.

©


A kormány megalakulásának időpontjára, május középre, végére, a költségvetési hiány az egész éves mérték 90-100 százalékát is elérheti az előrejelzések szerint - közölte a Fidesz elnöke, és azt mondta, e szerint "nem marad semmilyen tartalék a második félévre".

Orbán Viktor úgy fogalmazott: egy olyan ország, amely május végére az egész évre elfogadott költségvetési hiányát kimeríti, az a költségvetési hiánycélt az év végén nem tudja tartani, "nem azért, mert a következő kormány más célt tűz ki, hanem mert ez a helyzet; ezt meg kell értenie az IMF-nek, az Európai Uniónak, a befektetői világnak, a magyar közgazdászoknak". Az első kérdés tehát a helyzet rögzítése, a gazdasági tényfeltáró bizottság május közepére, végére a remények szerint világos képet tud mondani - fűzte hozzá. Mint mondta, a helyzet értékelése után tud menetrendet mondani a hiánnyal kapcsolatban.

Az IMF-fel és az Európai Unióval való tárgyalásokat firtató kérdésre a Fidesz elnöke azt válaszolta: felhatalmazás híján nem tudnak a két szervezettel tárgyalni és megállapodni. Elismerte ugyanakkor, hogy konzultációkat már folytattak. Kiemelte, hogy Magyarországnak minden megállapodásra szüksége lesz. Úgy vélekedett, hogy a gazdaság gyenge lábakon áll, illetve olyan bizonytalanság, bizalmatlanság veszi körül az országot, amely miatt minél több megállapodásra lesz szükség piaci, illetve nem piaci szereplőkkel.

©


Orbán Viktor szerint szövetségeket kell létrehozni nemzetközi partnerekkel, és az országon belül a tőketulajdonosokkal, befektetőkkel, üzletemberekkel, munkaadókkal, munkavállalókkal, kamarákkal. Ezek nélkül a jelenlegi gazdasági helyzetből nem lehet kimozdítani az országot - foglalt állást.

Az önkormányzati rendszer átalakítását és az állami, önkormányzati vállalatok "megregulázását" firtató kérdésre azt válaszolta: mind a kettőhöz egyértelmű, a vasárnap este megkapottnál erősebb felhatalmazás szükséges. Ha ez meglesz, nem fogunk habozni, még a fél év végén lépéseket teszünk - mondta.

Aláhúzta: nincs idő "száz napokban gondolkozni, türelmet kérni", az ország nyolc éve türelmesen várja, hogy vezetői méltókká váljanak a saját választóikhoz. Munkához kell fogni - szögezte le a Fidesz elnöke.

A közbiztonsággal kapcsolatos újságírói felvetésre azt mondta: őrző-védő szolgálatokra, pénzért megvásárolható biztonságra nincs szüksége Magyarországnak. "Ez nem Latin-Amerika, ahol a biztonság a gazdagok kiváltsága" - tette hozzá. Közölte: bár nem tudnak egy nap alatt felvenni háromezer rendőrt, ami egyébként szükséges volna, de már készen állnak azok az intézkedési tervek, amelyekkel az ország különböző pontjaira rendőröket fognak vezényelni. Ennek megvan a pénzügyi háttere is, és pontosan tudják, hol fogják felállítani a kormány megalakulásának második napján az új rendőrőrsöket, az új, ideiglenes rendőrállomásokat, melyek lesznek a szükséges jogszabályváltozások - sorolta. "Kettő hét alatt fogunk rendet tenni az ország olyan pontjain, amelyek ma még reménytelennek tűnnek" - jelentette ki.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Összeült éjjel a Fidesz

Az országgyűlési választás második fordulójáig hátralévő két hét teendőiről tárgyalt a Fidesz elnöksége vasárnapról hétfőre virradó éjszaka, érdemi lépésekről, konkrétumokról azonban majd csak a keddi ülésén dönt a pártvezetés - tudta meg az MTI.

MTI Gazdaság

Londoni elemzők: nem tudni, mit akar a Fidesz

A Fidesz győzelmét a piac már előre beárazta, a piaci szereplők most arra várnak, hogy a párt miként fogja felhasználni stabil többségét − ez a londoni elemzői közösség egyöntetű véleménye a magyarországi választások első fordulója után.

Ismét drágulásra ébredhetnek az autósok

Ismét drágulásra ébredhetnek az autósok

Wifi és légkondi is lesz az itthon közlekedő emeletes vonatokban

Wifi és légkondi is lesz az itthon közlekedő emeletes vonatokban

Olvad az Északi-sark, és ez nagy baj

Olvad az Északi-sark, és ez nagy baj

Érzékeny búcsú: virágcsokorral köszöntötte Merkelt Ursula von der Leyen

Érzékeny búcsú: virágcsokorral köszöntötte Merkelt Ursula von der Leyen

A bíróság 1 év próbára bocsátotta a férfit, aki ittasan, karácsonyi égősorral dísznövényeket borított fel

A bíróság 1 év próbára bocsátotta a férfit, aki ittasan, karácsonyi égősorral dísznövényeket borított fel

Egyre több helyen mentőtiszt viszi orvos helyett az ügyeletet

Egyre több helyen mentőtiszt viszi orvos helyett az ügyeletet