szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

Minden jel arra mutat, hogy az újabb Fidesz-kormányban ismét Pintér Sándoré lehet a belügyminiszteri poszt. Bár hosszú az esélyesek listája az országos főkapitányi posztra, úgy tudjuk, annak a Hatala Józsefnek van a legnagyobb sansza, aki 2006-ban közbiztonsági főigazgatóként távozott a rendőrségtől, majd Pintér Sándor cégében vállalt vezetői posztot. Hivatalos bejelentés még nincs, de a nevek már forognak.

A választások előtt hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentették Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitányt és néhány nappal később az ország első számú rendőri vezetőjét, Bencze Józsefet is. Az időzítés aligha véletlen. A meginduló eljárások, már ha mindegyiknek helyt ad az ügyészség, arra mindenképpen jók lesznek, hogy rontsák a főrendőrök esélyeit pozíciójuk megtartására.

Tóth Gábornak, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vezetőjének az ellenzék által sokat bírált Gergényi Péter neveltjének, egykori bűnügyi helyettesének és utódjának 2007 óta a BRFK élén nem túl egyszerű a helyzete. Bencze József esetében viszont korábban rendőri berkekben nem tartották elképzelhetetlennek, hogy a Fidesz szakmai munkája elismeréseként meghagyja őt a helyén.

Valószínűleg ezt akarták eleve megakadályozni azok, akik a névtelen feljelentéseket megtették. És mivel a feljelentések belső anyagokra épülnek, pozícióra áhítózó bennfentesek ügyködhetnek a háttérben. Mindez azt mutatja, hogy finisébe érkezett a rendőrségen belüli helyezkedés, s a főkapitányi székekért folytatott harc. A leendő kormány tagjainak nevéről hivatalos megerősítés még nincs. Lehetnek azonban olyan rendőri vezetők, akik már most igyekeznek bebiztosítani a helyüket.

Jelöltekből és önjelöltekből nincs hiány. A hvg.hu körülbelül másfél tucat ember nevével találkozott, amikor különböző fórumokon arról faggatózott, ki milyen rendőri vezetői poszton kaphat szerepet a Fidesz kormányzása alatt. A belügyminiszteri szék legnagyobb esélyese a korábbi Fidesz-éra belügyére, Pintér Sándor. Ezt támaszthatja alá az is, hogy az egykori országos rendőrfőkapitány alig egy hónapja, március 26-án megvált legjelentősebb cégétől, a Civil Biztonsági Szolgálattól (CBSZ), amelynek irodaházában bérlő volt a milliárdos adócsalás gyanújába keveredett Eclipse. Pintér minisztériumába állítólag a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) is betagozódhat. A tárca humánpolitikai államtitkárként pedig Bartos László nevét emlegetik. Bartos az ORFK személyzeti főnöke, majd Heves megye főkapitánya volt; ebből a pozíciójából 2007-ben kellett távoznia.

Bartos László azonban a hvg.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy nem tartja valószínűnek sem a felkérést, sem annak elvállalását, mert ahogy fogalmazott: a rendőrségen van otthon, minisztériumban még nem dolgozott. „Sokkal alkalmasabb emberek is vannak nálam erre a feladatra” – tette hozzá.

[[ Oldaltörés (Ki lehet az ország főrendőre?) ]]

A Fidesz elnöke, Orbán Viktor alkalmasnak mondta ugyan, de konkrétan nem nevezte meg Pintért. Amennyiben valóban ő lesz a belügyminiszter, akkor az országos rendőrfőkapitányi poszt várományosa – a  hvg.hu értesülései szerint – egykori munkatársa, a CBSZ vezérigazgató-helyettese, az ORFK 2006-ban távozott közbiztonsági főigazgatója, Hatala József lehet, akit nemrég az Eclipse-ügyben hallgattak meg tanúként. Szóba jött a Nemzeti Nyomozó Iroda vezetőjének, Petőfi Attilának a neve is, de a 2006-ban az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közbiztonsági igazgatójaként távozó Hatala inkább esélyes. „Nem kívánok ezzel foglalkozni, megvan a munkám” – közölte a nyugállományú tábornok a hvg.hu érdeklődésére.

Rajtuk kívül felmerült Piros Attila neve is, aki Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter irányítása alatt a tárca rendészeti szakállamtitkáraként felelt a határőrség-rendőrség integrációjának kidolgozásáért, és aki jelenleg az ORFK hivatalezetője. Ő Lázár Jánossal való jó kapcsolata révén vezetői szerepet kaphat, akár mint a belügy egyik államtitkára.

Emellett lehetséges főrendőrként emlegették a volt katasztrófavédelmi főigazgatót, Bakondi Györgyöt is, aki 2002-től ügyvédként dolgozik a Darázs & Társai Ügyvédi Irodában, amelynek tulajdonosa, alapító partnere is, valamint Havasi Zoltán nyugalmazott tábornokot, volt Nógrád megyei főkapitányt. Havasi azt mondta, őt nem keresték meg, de nem is vállalná a feladatot. „Régi motoros vagyok, és ismerem a rendszer működését, azt, hogy a rendőrség vezetői állandóan a támadások kereszttüzében állnak. Az államigazgatásban olyan szakemberek kellenek, akik teszik a dolgukat és akik nem függenek a politikától." Vele azonban még nincs vége a jelöltek listájának, rajta van még Szabadfi Árpád jelenlegi Győr-Moson-Soproni főkapitány, Halmosi Zsolt Vas megyei rendőrfőkapitány és Ignácz István is.

Az 1979 óta rendőr Szabadfi a hvg.hu-nak azt mondta, nem foglalkozik a híresztelésekkel, ő csak teszi a dolgát. A rendőri pályafutását 1986-ban kezdő, majd aztán 2003 és 2007 között a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságot vezető Halmosi Zsolt pedig csak annyit válaszolt kérdésünkre, hogy jólesik ezt hallania, de nem kívánja kommentálni.

Ignácz Istvánról, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKKH) vezetőjéről többen úgy vélekednek, hogy 1998 óta folyamatosan szeretne visszatérni a rendőri pályára. Ekkor ugyanis megadatott neki, hogy néhány napig országos rendőrfőkapitányként tevékenykedjen, ám végül nem őt, hanem Orbán Pétert nevezték ki a testület élére. A tábornoknak tehát, aki felmentését követően, 1998 októberétől Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, majd 2000. október 1-jétől Pest megyei rendőrfőkapitány volt, elégtételt jelenthetne, ha a legmagasabb rendőri pozícióval zárhatná pályafutását. Ignácz István a hvg.hu-val azt közölte, ha egyáltalán lesz ilyen felkérés, akkor majd elgondolkodik rajta, addig azonban találgatásokkal nem akar foglalkozni.

[[ Oldaltörés (A Budapesti és a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság) ]]

A Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetői posztja kapcsán Ármós Sándor jelenlegi Pest megyei rendőrfőkapitány, illetve az V. kerületi parancsnok, Tóth Tamás neve merült fel. Az utóbbi sokat nem szerepel a nyilvánosság előtt, ám  – tudomásunk szerint – Tóth Tamás egyik rokona Orbán közvetlen munkatársa, így a kapitány a Fidesz vezetőivel jó viszonyt alakíthatott ki.

Ármós még Pintér Sándor aktív rendőri időszakában kezdett a BRFK-n, s emelkedett egyre magasabb vezetői helyekre. Tizenegy évvel ezelőtt a XVII., 2003-ban pedig a XIV. kerületi kapitányság parancsnoka lett, innen 2005-ben Nógrád megyébe vezetett az útja, hogy két évvel később Pest megyei főkapitányként térjen vissza a Rendőrség Igazgatási Központjába.

Felmerült Bozsó Zoltán budapesti kinevezésének a lehetősége is, de úgy tudjuk, ezt inkább maga a tábornok szeretné, a döntési pozícióban lévő helyeken kevésbé pártolják ezt az ötletet. Emellett egyébként információink szerint Bozsó – akit idén év elején parancs iránti engedetlenség miatt első fokon pénzbírságra ítélt a Fővárosi Bíróság Büntető Kollégiumának Katonai Tanácsa – szívesen dolgozna az ORFK rendészeti főigazgatójaként is.

Előkelő pozíciónak számít még a testületen belül a Pest megyei főkapitányé. Amennyiben Ármós Sándor onnan továbblép, akkor esélyes lehet a posztra a jelenlegi Nógrád megyei főkapitány, Szabó Jenő, aki 2001-től épp Pest megyében dolgozott a főkapitányság bűnügyi igazgatójaként. A főkapitány erről a hvg.hu-nak azt mondta, jól érzi magát Nógrádban, és a híresztelések nem érdeklik, nem foglalkozik velük.

A Köztársasági Őrezred élén szintén változásokról lehetett hallani, ami a sajtóhírek szerint azt jelentené, hogy a Fidesz biztonsági igazgatója, a rendőrségtől nyolc éve eljött terrorelhárító-vezető, Hajdú János venné kézbe az irányítását. Úgy tudjuk, ilyen formában, a jelenlegi szervezeti viszonyok között nem, maga Hajdú egy két évvel ezelőtti interjúban pedig azt mondta, hogy soha nem térne vissza a rendőrségre.

Komáromi István egészen máskép gondolkodik. Ő a rendőrségtől távol eső civil pályán találta meg számítását – ahogy a hvg.hu-nak fogalmazott. A nyugdíjas tábornok közölte, volt oka, hogy otthagyta a testületet, illetve a belügyminisztérium PR-főnöki beosztását. „Elküldték Felkai László volt közigazgatási államtitkárt (őt még a Fidesz helyezte ebbe a pozícióba – a szerk.), és úgy gondoltam, ha már olyan felkészült embereket is távozásra kényszerítenek, mint ő, akkor én a továbbiakban nem dolgozom ebben a munkakörben” – mondta Komáromi, illetve azt is hozzátette: csak akkor venné fontolóra a visszatérést, ha olyan ember hívja, akiért megéri odatartania a hátát, de ezzel együtt hagyja is dolgozni. Az NBH élére – mint megjegyezte – szerinte azért emlegetik fel most is, mert anno, amikor a Horn-kormány idején felkérték erre a posztra, ezt visszautasította.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!