szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor csütörtökön Edelénybe érkezett, ahol beszédében arra buzdította a polgárokat, hogy szakítsanak a múlttal, s szavazzanak a "három harmadra". Munkatársunk a helyszínen Schmitt Pállal is találkozott, aki megígérte az adócsökkentést.

Orbán Viktor csütörtökön személyes jelenlétével támogatja a Fidesz edelényi jelöltjét, Daher Pierre kórházigazgatót. A borsodi városba érkezett pártelnök előzőleg tervbe vett sajtótájékoztatóját lemondta, s érkezése után a helyi görögkatolikus templomban tartott zártkörű megbeszélést, ide az újságírókat nem engedték be.

A Fidesz elnöke ezt követően beszédet tartott - jelentette a hvg.hu tudósítója. Azt mondta: átkozottul bonyolult a kialakult helyzet, s ilyenkor egyszerű döntéseket kell hozni, vagyis előre kell nézni a jövőbe. Molnár Oszkárra utalva azt mondta, a polgárok ne a múltat nézzék, hanem a jövőt, ezért az edelényiek adják Daher Pierre-re a szavazatukat. Ne a kétharmadra szavazzanak, hanem a három harmadra, a nemzeti egységre - mondta. Mindenkinek munkát kívánt Orbán Viktor, az időseknek időskori méltóságot, a fiataloknak gyermekáldást. Ne a szélsőséges, erőszakba hajló radikalizmusra szavazzanak - kérte. Munkatársunk találkozott Schmitt Pállal is, aki megígérte az adócsökkentést. Azt mondta: a döntés idén születik meg, de hatása csak jövőre érezhető.

©

Vonakodva lépett vissza

Daher nekiment Molnárnak
Élesen támadta az edelényi polgármestert, Molnár Oszkárt egykori barátja, a Fidesz képviselőjelöltje, Daher Pierre. Tovább a cikkre.

A Jobbik vezetése szerdán jelentette be, hogy jelöltjüket, Miklós Árpádot visszaléptetik a Borsod megyei 8-as számú választókerületben a független Molnár Oszkárral szemben. A jelölt kiadott egy nyilatkozatot, amelyben arra kéri szavazóbázisát, szavazzanak Molnár Oszkárra. A pártja megyei listáján a kilencedik helyen szereplő jobbikos jelölt megjegyezte, visszaléptetését a második forduló előtt néhány nappal hozták tudomására. Molnár Oszkár edelényi polgármester csütörtökön megköszönte Miklós Árpádnak a visszalépést.

Mint arról lapunk szerdán beszámolt, az edelényi jobbikosok először fellázadtak a pártközpont ellen, mert Vona Gáborék Molnár Oszkárt preferálják, és felszólították a helyi szervezet vezetőjét, Miklós Árpádot, vonja vissza jelölését Molnár javára. Információink szerint többen "lecsapták az asztalra a tagkönyvüket" kedden este Edelényben a Jobbik taggyűlésén, miután a  megyei elnök, Egyed Zsolt bejelentette a visszaléptetést. Miklós Árpád a hvg.hu-nak akkor azt mondta, úgy tudja, Molnár Oszkár kereste meg a Jobbikot azzal, hogy léptessék vissza őt, és ezzel nemcsak a körzet jobbikosai nem értenek egyet, de ő sem.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke a hvg.hu-nak annak kapcsán, hogy visszaléptették jelöltjüket Molnár Oszkár javára, elmondta: egy pártnak mindig nehéz az ilyen döntést meghoznia, mégis így döntettek, mert így tartják jónak.

Majdnem keresztapa

A romákkal, zsidókkal kapcsolatos botrányos nyilatkozatairól elhíresült egykori fideszes, a pártból kizárt Molnár Oszkár esélyei ezzel megnőttek a választókerületben. Az első fordulót a Fidesz jelöltje, Daher Pierre kórházigazgató nyerte 36,54 százalékkal, de az ezúttal függetlenként induló Molnár Oszkár és Miklós Árpád 24,14, illetve 19,13 százalékot szerzett. Molnár és Miklós tábora tehát az első kör alapján együtt nagyobbnak tűnik, mint Daheré, utóbbi sanszait pedig csökkenti, hogy az MSZP nem léptette vissza a második fordulóba szintén bejutó, 18,7 százalékot begyűjtő jelöltjét, Gúr Nándort. Daher Pierre számára segítséget jelenthet Orbán Viktor megjelenése. (Amíg a pártelnök a templomban volt, az épület körül összegyűlt tömegben tudósítónk felfedezte Molnár Oszkár előző feleségét, aki - mint elmondta - továbbra is fideszes.)

Molnár Oszkár hivatalában
©

A hvg.hu tudósítói csütörtökön találkoztak Molnár Oszkárral is, aki úgy fogalmazott: "pesti logika" az a lapunk által korábban felvetett verzió, hogy második fordulóbeli visszalépésével a polgármesteri kampányban tudta volt a Jobbik viszonozni az általa tett szívességet. Szerinte ugyanis az önkormányzati választáson - személye ismertsége miatt - enélkül is biztos a győzelme. Molnár szerint a városban ocsmány kampány folyik ellene, amelyet volt barátai folytatnak. Állítása szerint Daher Pierre-hez annyira jó viszony fűzte, hogy azt tervezte, az orvos lesz születendő (azóta már meg is született) gyermekének keresztapja.

Daher Pierre saját plakátjával
©

"Három hónapos munka veszett kárba" - mondta csütörtökön Hován Attila, a Jobbik edelényi elnöke, Miklós Árpád kampányfőnöke. A statisztika szerint a visszalépéssel egy párt kb. harminc százalékot tud garantálni a másik javára, s ez lehet, hogy Edelényben is így lesz - mondta Hován, hozzátéve: jobban szerették volna tehát, ha Molnár lép vissza, akkor szerinte jobb eredmény születhetne, s tudták volna őt az önkormányzati választások alkalmával támogatni.

Hován Attila
©

Személyes meggyőzés

Orbán Viktor nyolc éve mutatta meg igazán személyes mozgósító erejét, akkor a két választási forduló között egy hét leforgása alatt 16 megye 25 választókerületét látogatta végig, hogy ezrek előtt tartson szabadtéri beszédet. A HVG Majdnem táltos című cikkében azt írta: könnyen lehet, hogy ha van még három-négy napja további tíz-tizenöt gyújtó hangú vidéki beszédre, akkor sikerül kicsikarnia a kormányon maradásához minimálisan szükséges néhány ezer szavazatot. Elhíresült üzenetei nyomán ("mindenki hozzon magával még egy embert!") az Orbán-beszéddel megdolgozott választókerületekből, amelyekben az első forduló után még 21-ben baloldali fölény mutatkozott, 14-ben végül mégis a jobboldali jelölt győzött.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiricsi Gábor (hvg.hu) Itthon

Csapdahelyzet Edelény az MSZP számára

Kitűnő alkalom nyílna Edelényben az MSZP számára, hogy jelöltje visszaléptetésével fejezze ki szélsőségekkel szembeni elkötelezettségét. Ráadásul ezt lényegében tét nélkül tehetné meg. Így azonban a Fidesz kétharmados győzelméhez járulna hozzá.

MTI Itthon

A Jobbik megfontolja a visszalépést Molnár Oszkár javára

A Jobbik elnöksége a héten hoz döntést arról, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye 8. választókerületében visszalépteti-e egyéni képviselőjelöltjét a választáson független jelöltként induló Molnár Oszkár, Edelény polgármestere javára - mondta Vona Gábor, a Jobbik elnöke és kormányfőjelöltje csütörtökön.

MTI Itthon

Molnár Oszkár elítéli Daher Pierre megfenyegetését

Egy internetes oldal hozzászólásaiban fenyegették meg Daher Pierre-t, az edelényi, 8-as számú választókörzet fideszes országgyűlési képviselőjelöltjét és családját, Molnár Oszkár, a független képviselőjelölt elítéli a cselekedetet.

hvg.hu Itthon

Lázadás tört ki a Jobbikban

Fellázadtak az edelényi jobbikosok a pártközpont ellen, mert Vonáék Molnár Oszkárt preferálják, és felszólították a helyi szervezet vezetőjét, Miklós Árpádot, vonja vissza jelölését Molnár javára.

MTI Itthon

Megfenyegették Edelény fideszes jelöltjét

Egy internetes oldal hozzászólásaiban fenyegették meg Daher Pierre-t, az edelényi, 8-as számú választókörzet fideszes országgyűlési képviselőjelöltjét és családját - közölte a jelölt.

MTI / hvg.hu Itthon

Daher Pierre javára nem lép vissza Molnár Oszkár

Bár egy korábbi hangfelvételen megígérte, Edelény polgármestere, a korábban fideszes, ezúttal azonban már független országgyűlési képviselőjelöltként induló Molnár Oszkár mégsem kíván visszalépni Daher Pierre, a Fidesz jelöltje javára - közölte ő maga szerdán.

hvg.hu Itthon

A vezető rabbi az edelényi MSZP-jelölt visszalépését kéri

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija Lendvai Ildikóhoz intézett nyílt levelében a demokratikus pártok összefogását kérte annak érdekében, hogy akadályozzák meg a rasszista kijelentéseitől hírhedtté vált edelényi polgármester parlamentbe való bejutását.

Karácsony: A saját testemmel fogom megvédeni a Városligetet

Karácsony: A saját testemmel fogom megvédeni a Városligetet

Megtiltotta a minisztérium Demeter Szilárdnak, hogy beszéljen az ATV-ben

Megtiltotta a minisztérium Demeter Szilárdnak, hogy beszéljen az ATV-ben

Fekete-Győr: 2022 valódi korszakváltás lesz

Fekete-Győr: 2022 valódi korszakváltás lesz