szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Legkésőbb május 16-án lehet jogerős az országgyűlési képviselő-választás végeredménye, ha a választási bizottságok és a bíróságok valamennyi jogorvoslatnál igénybe veszik a rendelkezésükre álló teljes időt.

Az országgyűlési egyéni választókerületi bizottságok várhatóan pénteken (április 30-án) döntenek az 57 (második fordulós) egyéni mandátum betöltéséről. E határozattal szemben másnapig, május 1-jéig lehet jogorvoslattal élni; ekkor a területi (megyei, fővárosi) választási bizottságok döntenek ugyancsak egynapos határidővel. A végső szót május 4-én mondja ki jogerős határozatban az illetékes megyei/fővárosi bíróság.

A 176 egyéni mandátum betöltéséről az Országos Választási Bizottság (OVB) várhatóan május 5-én tájékoztatja a területi választási bizottságokat; e testületek ezt követően arról döntenek, hogy az egyéni választókerületben mandátumot szerző képviselőket törlik a területi listákról (hiszen nem kaphat egy jelölt két mandátumot).

A területi választási bizottságok mandátumkiosztásról - várhatóan május 5-én - hozott határozatai ellen másnap (délután 4 óráig) az OVB-hez lehet jogorvoslattal fordulni; e testület május 7-én dönt. Az OVB határozatával szemben felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani a Legfelsőbb Bírósághoz (LB) május 8-áig; erről az LB-nek másnap kell döntenie, ez a végzés már jogerős.

Az országos listáról pedig várhatóan május 10-ei ülésén határoz az OVB, ez a döntés május 13-áig támadható meg az LB-n; a bíróságnak ugyancsak három napja (május 14, 15, 16) van arra, hogy megállapítsa az országgyűlési képviselő-választás végleges, jogerős eredményét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Mikor alakul meg az új kormány?

Május második felében megalakulhat az új parlament, június elején pedig már az új kormányfő személyéről szavazhatnak az újdonsült képviselők. A szakértők, politológusok konkrét dátumokat is megjelöltek már nyilatkozataikban, ahogy Orbán Viktor korábban elhangzott mondataiból is következtethetünk arra, mikor fog megalakulni az új kabinet és mikor lesz a Fidesz első emberéből miniszterelnök.

Milyen előnye van felnőttként annak, aki gyerekként videojátékozik?

Milyen előnye van felnőttként annak, aki gyerekként videojátékozik?

Szlávik: Nincs más választásunk, mint védekezni

Szlávik: Nincs más választásunk, mint védekezni

Már a Horthy-rendszerben elárasztotta Budapestet a kokain

Már a Horthy-rendszerben elárasztotta Budapestet a kokain