szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szollár Domokos szerint nincsenek "se csontvázak, se aknák, se ismeretlen tényezők se a költségvetésben, se a kormányzati munkában": a kormány minden információt utóda rendelkezésére bocsát. A gázár-támogatási rendeletmódosításról azt mondta: a technikai módosítást az energiaszolgáltatók kérték.

A kormányszóvivő szerdai sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta: a parlament alakuló üléséig a Bajnai-kormány - amely azt követően ügyvezető kormányként dolgozik tovább - legfontosabb feladata az átadás-átvétel előkészítése lesz. Kiemelte: a kabinet március 17-e óta készül arra, hogy "minden idők" lehető legteljesebb dokumentum-gyűjteményét készítse elő és adja át a következő kormánynak. Hozzátette: Magyarország érdeke a gazdasági válság alatt, hogy a lehető leghamarabban érdemi kormányzás induljon. 

"Minden segítséget meg fogunk adni következő kormányzatnak, hogy a lehető leggyorsabban át tudja venni a kormányzást" - fogalmazott, azzal, hogy az parlamenti alakuló ülés tervezett dátuma, május 14. előtt elkészülnek valamennyi dokumentummal, amelyet az interneten nyilvánosságra is hoznak. Aláhúzta: nincsenek "se csontvázak, se aknák, se ismeretlen tényezők se a költségvetésben, se a kormányzati munkában", minden információ megismerhető lesz, átlátható a kormányzat működése, arról "pontos röntgenképet" adnak át a következő kabinetnek. A kormányszóvivő úgy vélekedett, hogy európai hagyományt kell a kormányváltás ügyében Magyarországon is meghonosítani. Szollár Domokos azt mondta: a kormány a lehető legátfogóbb átadás-átvételen dolgozik, "reméljük, a következő kormány ezt megelégedéssel fogja használni".

A gázár-támogatási rendelet kedden kihirdetett módosítására vonatkozó kérdésre a kormányszóvivő azt válaszolta: ez egy technikai módosítás, annak se a fogyasztókra, se a költségvetésre nincs hatása. Kiemelte: a módosítást az energiaszolgáltatók kérték a számlázás megkönnyítése miatt. Hozzátette: egy-két fogyasztónál lesz kedvező elmozdulás, de számok elenyésző. 

A kormányszóvivő a 11,8 százalékos munkanélküliségi adatokat firtató kérdés kapcsán azt mondta: ez valóban fájó adat, de nem magyar sajátosság, hiszen Európában minden kormánynak ilyen magas adattal kell szembenéznie. Emlékeztetett, hogy a kormány tavaly 57 milliárd forintot költött munkahely-megtartási programokra; idén csökkentette az adókat. "Adócsökkentésről sok mindenki beszél, csak sokan el is felejtik: adócsökkentés nem lesz, hanem van" - fogalmazott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A vasárnap nagy részét elmossa az eső

A vasárnap nagy részét elmossa az eső

Fődíjat kapott Chicagóban Horvát Lili filmje

Fődíjat kapott Chicagóban Horvát Lili filmje

"Csehországban meg kell hosszabbítani a szükségállapotot"

"Csehországban meg kell hosszabbítani a szükségállapotot"