szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Pénteken, az Országház Delegációs termében tartják az új összetételű törvényhozás alakuló ülését előkészítő első egyeztetésüket az idei választásokon parlamentbe jutott pártok képviselői.

A köztársasági elnök által összehívott megbeszélések feladata az alakuló ülés feltételeinek megteremtése és az ülésen meghozandó döntések előkészítése. Ezek közül a legfontosabbak: meghatározni az Országgyűlés alelnökeinek és jegyzőinek számát és megjelölni a tisztségviselőknek javasoltakat - közölte Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke csütörtökön. 

Sólyom László köztársasági elnök a parlamentbe bejutott pártok vezetőinek címzett hétfői levelében tett javaslatot arra, hogy az alakuló ülést előkészítő egyeztetések még ezen a héten, lehetőség szerint pénteken kezdődjenek meg. Az MTI úgy tudja, a pénteki egyeztetésen a Köztársasági Elnöki Hivatalt (KEH) Tari Sándor hivatalvezető képviseli. A Fideszt Répássy Róbert jelenlegi frakcióigazgató és Lázár János képviseli majd, akit Orbán Viktor pártelnök a képviselőcsoport élére szán.

Az MSZP-től Lendvai Ildikó leköszönő pártelnök, valamint Mesterházy Attila jelenlegi frakcióvezető lesz ott, és várhatóan Szekeres Imre elnökhelyettes is részt vesz a munkában. A Jobbik részéről Vona Gábor elnök, Balczó Zoltán EP-képviselő, a párt alelnöke, valamint Pősze Lajos szakmapolitikai igazgató lesz ott az egyeztetésen. A KDNP-től Harrach Péter leendő frakcióvezető és Rubovszky György megy el a megbeszélésre. A Lehet Más a Politika képviseletére a szóvivők, Schiffer András, Jávor Benedek, Szabó Tímea, valamint Mile Lajos kapott felhatalmazást; hogy pontosan ki lesz ott a megbeszélésen, egyelőre nem jelölték meg.

A KEH hétfőn közölte, hogy Sólyom László május 14-re tervezi összehívni az Országgyűlés alakuló ülését, feltéve, hogy a parlamenti választásokkal kapcsolatos jogorvoslati eljárások lezajlanak addig. A Fidesz-KDNP vasárnap este, a 2010-es országgyűlési választások második fordulójában megszerezte a kétharmados parlamenti többséget. Sólyom László szerdán bejelentette, hogy Orbán Viktort, a pártszövetség miniszterelnök-jelöltjét jelöli majd kormányfőnek a Ház alakuló ülésén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Gazdasági átalakítások: hatalmon a Fidesz, hát akkor most mi lesz?

Orbán Viktor a minap néhány utalást már tett, hogy a Fidesz a kezébe kapott szinte korlátlan hatalommal mit is akar kezdeni a gazdaságban, figyelembe véve azt is, hogy a külső körülmények meglehetősen szűkre szabják az új kormány mozgásterét. Utánagondoltunk, mit is tehetnek meg belátható időben.

MTI Itthon

Bajnaiék minden segítséget megadnak a kormánynak

Szollár Domokos szerint nincsenek "se csontvázak, se aknák, se ismeretlen tényezők se a költségvetésben, se a kormányzati munkában": a kormány minden információt utóda rendelkezésére bocsát. A gázár-támogatási rendeletmódosításról azt mondta: a technikai módosítást az energiaszolgáltatók kérték.

hvg.hu/MTI Itthon

Orbánt jelöli Sólyom kormányfőnek

Orbán Viktort, a Fidesz-KDNP miniszterelnök-jelöltjét fogja kormányfővé jelölni Sólyom László köztársasági elnök az Országgyűlés alakuló ülésén. Az államfő ezt szerdán, a Sándor-palotában jelentette be.

MTI Itthon

Matolcsy: lesz idén adócsökkentés, jövőre jön a családi adózás

Már az idén is lesz adócsökkentés, majd 2011. január 1-jén életbe lép az új, immár családi adózásra épülő rendszer - mondta a Heti Válasznak adott interjújában Matolcsy György, a lap által a gazdasági miniszteri poszt várományosának nevezett szakember, aki szerint "bűnös felelősség" terheli a jegybank vezetését és a Gyurcsány-Bajnai-kormányt azért, hogy tétlenül nézte a devizahitelek elszabadulását.

Csehországban egy nap alatt 15 ezer új fertőzöttet találtak

Csehországban egy nap alatt 15 ezer új fertőzöttet találtak

35 eurót kért az ingyenes névváltoztatásért a Wizz Air

35 eurót kért az ingyenes névváltoztatásért a Wizz Air

Downsizing, mint aktivizmus - hogyan alkalmazkodhatunk a bolygónk igényeihez?

Downsizing, mint aktivizmus - hogyan alkalmazkodhatunk a bolygónk igényeihez?