szerző:
MTI

Az új parlament első intézkedéseinek egyike az állampolgársági törvény módosítása lesz - közölte Martonyi János.

A leendő külügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában szerdán azt mondta: a kormány szándéka, hogy kiiktassa az állandó letelepedés követelményét az állampolgárság megszerzésének feltételei közül. Hozzátette, hogy az állampolgárságot  továbbra is egyéni kérelem alapján adják majd meg. "Nincs szó arról, hogy automatikusan állampolgárságot adnánk 2, 3 vagy 4 millió magyarnak" - mondta Martonyi János. 

A politikus arra is kitért, hogy az intézkedés nem jár a szavazati jog kiterjesztésével, a választásokon továbbra is csak azok a kettős állampolgárok adhatják le voksukat, akik állandó tartózkodási hellyel rendelkeznek Magyarországon. Elmondta, a törvénymódosítás azért is szükséges, hogy megszüntessék a szomszédos országokban élő magyarok hátrányos megkülönböztetését, ma ugyanis például egy Németországban vagy az Egyesült Államokban élő magyar könnyebben juthat magyar állampolgársághoz, mint ők.

A szlovákiai nyelvtörvényről szólva Martonyi János kijelentette: véleménye szerint az az Európai Unió jogelveivel és a szlovák alkotmánnyal is ellentétes, ezért egyes rendelkezéseinek a módosítása vagy a jogszabály visszavonása szükséges. Mint mondta, a nyelvhasználat korlátozása egy alapvető emberi jog csorbítása. "Ennek a kérdésnek az egyetlen kielégítő megoldása az lehet, ha ezek a rendelkezések valamilyen technikával eltűnnek a szlovák jogrendszerből" - mondta, hozzátéve, ez jelentheti egy a nyelvhasználat jogát garantáló kisebbségi törvény elfogadását is.

Bár magát a nyelvtörvényt nem lehet az Európai Bíróság elé vinni, ha Szlovákiában azzal összefüggésben megbírságolnak egyes intézményeket, lehetséges, hogy az ügy a bíróság elé kerül, és ez esetben a testület kénytelen lesz állást foglalni arról, hogy a bírság kiszabása összhangban van-e az európai normákkal - mondta Martonyi János. 

A politikus a magyar-szlovák viszonnyal kapcsolatban kijelentette: világos és határozott állásfoglalásokra van szükség, ez azonban nem jelenthet gorombaságot. Mint mondta, noha a jelenlegi szlovák kormánykoalíció egyik pártjának vezetői gyakran elfogadhatatlan kijelentéseket tesznek, a magyar kormány nem ilyen stílusban fog reagálni, "mi egy bizonyos szint alá soha nem fogunk menni, betartjuk az udvariasság elemi szabályait".

Martonyi János elmondta, hogy külügyminiszterként egyik fő célja a közép-európai államok, mindenekelőtt a visegrádi országok együttműködésének erősítése lesz, azt ugyanis az elmúlt nyolc évben a szocialista kormány szerinte elhanyagolta. Példaként említette, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként "nem volt hajlandó találkozni" a Magyarországon tárgyaló lengyel elnökkel. 

A leendő külügyminiszter egy közös uniós energiapolitika szükségességéről is szót ejtett. Ezzel összefüggésben elmondta, hogy reményei szerint 2011 elején az Európai Unió soros elnökeként Magyarország adhat otthont egy európai "energiacsúcsnak". Átlátható, világos, jó viszonyt akar kialakítani az új kormány Oroszországgal - hangsúlyozta Martonyi János, hozzátéve, hogy "nincs szükségünk feszültségforrásokra, elmérgesedő vitákra, homályos közvetítőkre". 

Mint mondta, Magyarországnak szüksége van az orosz befektetésekre, de nem abban a néhány, stratégiai fontosságú nagyvállalatban, amelyeknek a magyar gazdaságpolitika céljait is követniük kell. Ezeket a regionális multinacionális vállalatokat a magyar menedzsment irányítása alatt kell tartani, "a külföldi tulajdonlásnak itt elértük a határait" - közölte. Hozzátette, a magyar mezőgazdasági, élelmiszer-ipari termékeket a jelenleginél sokkal jobb minőségben és sokkal nagyobb mennyiségben kellene elhelyezni az orosz piacon, és ehhez állami segítségre is szükség lehet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itthon

Nacionalista locsogás vagy nemzeti diskurzus

Minden kertben legyen aprójószág. Minden magyar adjon egy százast havonta egy nemzeti alapítványnak. Államosítsák vissza a privatizált vagyont. Ki kell cserélni a teljes káderállományt. Fidesz-közeli értelmiségek néhány „újállam-építő” javaslata.

MTI Itthon

Nemzeti emléknappá nyilvánítaná június 4-ét a Jobbik

A Jobbik egyik első parlamenti kezdeményezéseként országgyűlési határozati javaslatot kíván benyújtani, hogy már az idén nemzeti emléknappá válhasson június 4., az 1920-as trianoni békeszerződés megkötésének évfordulója; a párt azt is szeretné elérni, hogy augusztus 20-ig kettős állampolgárságot kapjanak a határon túli magyarok.

Kurz ajánlatot tett az osztrák ellenzéknek

Kurz ajánlatot tett az osztrák ellenzéknek

Orbán nagy híve a kínai elnök tervének

Orbán nagy híve a kínai elnök tervének

Baleset miatt lezárták az Erzsébet hidat

Baleset miatt lezárták az Erzsébet hidat

Öt évre 27 százalékos hozamot ígér a kormány az új lakossági állampapírra

Öt évre 27 százalékos hozamot ígér a kormány az új lakossági állampapírra

Levette az étlapról a Huawei telefonját a brit Vodafone és az EE

Levette az étlapról a Huawei telefonját a brit Vodafone és az EE

A fiatal Zuckerberg csinálhatott egy rasszista-szexista kamu profilt, hogy lejárassa ellenfelét

A fiatal Zuckerberg csinálhatott egy rasszista-szexista kamu profilt, hogy lejárassa ellenfelét