szerző:
MTI

Az MSZP két kongresszust tart: júniusban értékel, júliusban pedig új vezetőket választ - hangzott el Lendvai Ildikó és Simon Gábor sajtótájékoztatóján a szombati választmányi ülés után.

Simon Gábor  választmányi elnök közölte: több egymást követő szavazás eredményként a választmányi tagok négyötöde voksolt arra, hogy a teljes tisztújítás a lehető leggyorsabban történjen meg, így a július 10-ei hétvégére összehívták a rendkívüli tisztújító kongresszust.

Lendvai Ildikó pártelnök elmondta: megtartják a június 6-ára tervezett kongresszust is, amelyen az értékelés lesz a fő feladat, de elkezdik az ellenzéki stratégia kidolgozását is. Az MTI kérdésére hozzátette: ha az MSZP úgy dönt, hogy lesz államfőjelöltje, akkor őt is a júniusi kongresszuson választják meg.

Simon Gábor bejelentette, hogy az MSZP elnöksége szombaton megerősítette a lemondási szándékát. Az elnökség és a pártelnök a júliusi kongresszusig marad a helyén, de addig már csak az ilyen esetekre az alapszabályban rögzített feladataikat végzik el. Lendvai Ildikó a választmány előtt beszámolt a pártkonzultáció eredményéről is. Mint mondta, 120 pártszervezet írásos véleménye érkezett be, és döntő többségük azt választotta, hogy az önkormányzati választások előtt legyen a teljes tisztújítás. Úgy fogalmazott: a választmányi döntéssel a baloldal jövőjéről folyó, a választások második fordulójának napján megkezdett vita első felvonását zárták csak le. A második felvonás a júniusi, a harmadik a júliusi kongresszus lesz.

Szavai szerint ez nem egy olyan dráma, amely a harmadik felvonás után rögtön happy enddel végződik. Ezzel ugyanis nem fejeződik be a baloldal megújítása, megtisztítása és megerősítése. A távozó pártelnök jelezte: "kinyitják a vitát" a szimpatizánsok, a civil és a szakmai szervezet felé, és időről időre beszámolnak majd a visszajelzésekről. Simon Gábor a sajtótájékoztatón elmondta azt is, hogy a választmány ülésén meghallgatták Mesterházy Attila beszámolóját az Országgyűlés alakuló üléséről, az MSZP előtt álló feladatokról, megemlékeztek a nemrég elhunyt Toller Lászlóról, és megköszönték Bajnai Gordon miniszterelnök egyéves munkáját.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Mesterházy Attila az MSZP frakcióvezetője

Nagy többséggel Mesterházy Attilát választotta frakcióvezetőnek alakuló ülésén az MSZP parlamenti képviselőcsoportja. Ötvenen támogatták, hárman nemmel, ketten érvénytelenül szavaztak.

MTI Itthon

Bajnai e-mailben búcsúzott az MSZP-től

Bajnai Gordon kormányzása végéhez közeledve e-mailben búcsúzott a szocialistáktól, a párt országgyűlési képviselőitől, polgármestereitől, megyei közgyűlési és önkormányzati képviselőitől - tudta meg az MTI.

Itthon

Vita az MSZP-frakcióülésen: újraosztást akarnak

Heves vita alakult ki a mai MSZP-frakcióülésen a bizottsági elnöki helyek elosztásáról. A jelenleg is zárt körben tartó tanácskozáson elsősorban a Jobbik nemzetbiztonsági bizottsági helye okozott feszültséget. Lehet, hogy a teljes bizottsági csomagot visszaadják a Fidesznek és újraosztást kérnek – írja a nol.hu.

MTI Itthon

Az MSZP vezetheti a nemzetbiztonsági bizottságot

Ha a frakciók nem tudnak megegyezni, úgy a házszabály és a szokásjog alapján a legnagyobb ellenzéki képviselőcsoport kapja az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának vezetését - mondta Schmitt Pál leendő házelnök pénteken a Parlamentben újságíróknak.

MTI Itthon

Gyurcsány: elfogadhatatlanul rossz döntést hozott az MSZP

Gyurcsány Ferenc szerint elfogadhatatlanul rossz, hogy az MSZP-frakció többségi döntéssel a politikai megállapodás aláírása mellett döntött, mert ezzel akarva-akaratlanul megerősítik azt a látszatot, hogy tudomásul vesznek egy vállalhatatlan politikai szereposztást.

Több mint 15 milliárd forintnyi vagyont foglalt le tavaly a rendőrség

Több mint 15 milliárd forintnyi vagyont foglalt le tavaly a rendőrség

"Szörnyű, elmondhatatlan" – Rákóczi Feri is Srí Lankán rekedt

"Szörnyű, elmondhatatlan" – Rákóczi Feri is Srí Lankán rekedt

Egy japán egyetem nem vesz fel dohányzó tanárokat

Egy japán egyetem nem vesz fel dohányzó tanárokat

Olcsó, de erős: itt a Lenovo új csúcsmobilja, a Z6 Pro

Olcsó, de erős: itt a Lenovo új csúcsmobilja, a Z6 Pro

IDEA Intézet: A Fidesz EP-listavezetője a legkevésbé szimpatikus

IDEA Intézet: A Fidesz EP-listavezetője a legkevésbé szimpatikus

Halálos baleset az M1-esen Győrnél

Halálos baleset az M1-esen Győrnél