szerző:
MTI

A viharos erejű szél miatt szombat este és éjjel két vitorlást kellett kimenteni a Balatonról, ahol az egyik, öt órán át tartó mentésben egy vízirendőrhajó is bajba került.

Horváth László, a Balatoni Vizirendészeti Rendőrkapitányság vezetője vasárnap elmondta, hogy szombaton éjszaka 23 óra körül sikerült a vízimentőknek partra húzniuk azt a kisvitorlást, amelynek sodródásáról 18 óra után nem sokkal érkezett bejelentés. A hajón lévő három felnőttnek és egy gyereknek - akiket Tihanynál mentők vártak - az ijedtségen kívül nem esett bajuk.

A rendőrkapitány beszámolója szerint szombaton helyenként 90-100 kilométer/órás szél fújt a Balatonon, a levegő hőmérséklete 10 fok alá esett, és a 16-17 fokos víz is hűlni kezdett. Délelőtt még megtartották a balatonfüredi hagyományos, szezonnyitó és vitorlabontó ünnepséget, ahol aztán éppen a díszvendég hajó és rajta utazó Schmitt Pál - az Országgyűlés frissen megválasztott fideszes elnöke - előtt kellett éppen kimenteniük a vízirendőröknek két, a vitorlásról vízbe esett személyt, de nagyobb baj nem esett.

Szombat délután a fokozódó viharban és esőben két felelőtlen vitorlázó csapat is akadt, amely kiment a vízre, s aztán mentésre szorult. Az egyik, Balatonfüred közelében bajba került hajón sikerült hamar segíteniük a vízrendőröknek. A másik, Csopak közelében árboctörés és motorhibásodás miatt elsodródott kisvitorlás mentése azonban igen nehéznek bizonyult. A mentést megkezdő rendőrmotoros műszaki hibás lett is, így hamarosan a rajta lévő vízirendőrökkel együtt maga is mentésre szorult. A helyzet megoldására egy újabb rendőrhajót küldtek, és a vízimentők Rupert nevű nagyhajóját is bevetették. A Rupert az a hajó, amelyik ilyen nagy viharban is képes közlekedni, de a nagy szél és eső miatt az is csak úgy tudta a személyeket kimenteni, hogy előbb partra húzta a vitorlást - számolt be a rendőrkapitány, aki szerint "elképesztő felelőtlenség volt a bajba jutott budapesti családtól, hogy kihajóztak a vészjósló előrejelzések és a közelgő vihar ellenére, kockáztatva egy 12  éves gyerek életét is".     

A kérdőre vont család azzal védekezett, hogy még jó idő volt, amikor elindultak. A család egyik férfi tagja a közelmúltban szerezte meg a vitorlás engedélyét, és a frissen szerzett tudásával, valamint egy bérelt hajóval vitte vízre a fiát, a feleségét és az édesapját a feltámadó viharban. Horváth László szerint nem szokványos balatoni viharról volt szó szombaton, hanem annál is erősebb és kitartóbb szélről és esőről, amely szélsőséges időjárárás várhatóan jellemző lesz a következő napokra is. A rendőrkapitány ezért felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg is életveszélyes hajóval útra kelni a Balatonon.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Tegnap óta több mint ötven viharkár Zalában

Szombaton 18 órától vasárnap reggelig több mint 50 alkalommal vonultak ki viharkárokhoz Zala megyében a tűzoltók, a legtöbb segélykérés Balatongyörök, Gyenesdiás és Keszthely térségéből érkezett - tájékoztatott a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyelete.

MTI Itthon

Földcsúszás Borsodban

Földcsúszás és vízátfolyások nehezítik, illetve lehetetlenítik el a közlekedést számos útszakaszon Borsod-Abaúj-Zemplénben - tájékoztatott a közútkezelő társaság megyei ügyelete vasárnap.

MTI Itthon

Eső és viharkárok, több száz mentési munka országszerte

Az éjszakai viharos idő okozta károk miatt vasárnap hajnali 5 óráig országszerte csaknem 350-szer kellett kivonulniuk a tűzoltóknak és a polgári védelmi szervezeteknek - közölte Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője vasárnap.

MTI Itthon

Áradásveszély Észak-Magyarországon

Megkezdte a felkészülést az árhullámok kivédésére az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügy Igazgatóság (Ékövizig). A munkát a Borsod megyei védelmi bizottság és az Országos Műszaki Irányító Törzs koordinálja - közölte az igazgatóság árvízvédelmi osztályának vezetője vasárnap.

Lajos herceg egyéves lett, és új fotókkal lehet ünnepelni

Lajos herceg egyéves lett, és új fotókkal lehet ünnepelni

A Honvéd és a Vidi vívja a kupadöntőt

A Honvéd és a Vidi vívja a kupadöntőt

Felnyomta az erzsébetvárosi kerületi lapot a Kétfarkú, és igaza lett

Felnyomta az erzsébetvárosi kerületi lapot a Kétfarkú, és igaza lett

Elismerte a Figyelő: hamis volt a hír Ujhelyi István házfelújításáról

Elismerte a Figyelő: hamis volt a hír Ujhelyi István házfelújításáról

Kezdődik az EU-s Trónok harca, a populisták is sorakozót fújnak

Kezdődik az EU-s Trónok harca, a populisták is sorakozót fújnak

Megéri a közmédia vezetőjének lenni: a kétmilliós fizetés is tovább nőtt

Megéri a közmédia vezetőjének lenni: a kétmilliós fizetés is tovább nőtt