szerző:
MTI

Az MSZP tisztogatásnak és mészárlásnak értékeli a honvédelmi tárcánál történt felmentéseket, a párt szerint végiggondolatlanul, szakmailag indokolatlanul, igazságtalanul, elhamarkodottan és jóvátehetetlenül "rúgták ki" a katonai vezetőket.

Iváncsik Imre és Harangozó Tamás szocialista képviselők szerdai közös sajtótájékoztatóján a volt honvédelmi államtitkár azt mondta, megrendültség és szégyen van benne, hogy így lehet bánni tisztességes emberekkel és az új honvédelmi tárcavezető így kezdi a ténykedését. Hozzátette: egyik katonai vezető sem szolgált rá arra, hogy így küldjék el. Szerinte elismerés és köszönet illeti meg a távozó katona vezetőket, akik az elmúlt években emberi és szakmai tisztességből is példát mutattak, úgy hogy közben rendkívül nehéz körülmények között dolgoztak.

Iváncsik Imre véleménye szerint Tömböl László szakmaisága megkérdőjelezhetetlen, munkáját rendkívüli külföldi elismerés övezte, a NATO főtitkára név szerint is méltatta a Szekeres Imre volt honvédelmi miniszternek írt levelében. Furcsa és teljességgel elfogadhatatlannak tartja Hende Csaba indoklását a Katonai Biztonsági Hivatal vezetőjére vonatkozóan, hiszen éppen ez a szervezet jeleskedett a visszaélések feltárásában. Álláspontja szerint Hende Csabának a döntések előtt jobban meg kellett volna ismernie a területet. Emlékeztetett arra: korábban gyakorlat volt, hogy ilyen súlyú döntések előtt a miniszter egyeztetést kezdeményezett.

Harangozó Tamás szerint Hende Csaba miniszter hitelességből és szavahihetőségből is megbukott, amikor a bizottsági ülésen kérdésére azt válaszolta, nem mondta korábban, hogy fel kellene oszlatni a rendőrséget. A sajtótájékoztatón bejátszották az Echo Tv erről szóló felvételét. A szocialista képviselő azt kérdezte Orbán Viktor miniszterelnöktől és Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettestől, hogy ezek után kívánnak-e valaki mást megbízni a honvédség morális és szakmai átszervezésével.

A szocialista politikus kormányzati szemfényvesztésnek nevezte Pintér Sándor belügyminiszter keddi kijelentését, amely szerint Borsod Abaúj Zemplén megye minden településén van már rendőr. Mint mondta, annyi történt, hogy  oda vezényelték a készenléti rendőrség tagjait, de ez nem lehet megoldás hosszú távon. Hozzátette, a showműsorokon túl szeretnénk látni a miniszter konkrét lépéseit arra vonatkozóan, hogyan szervezi újjá rendészeti területet.

A honvédelmi miniszter kedden a Parlamentben jelentette be, hogy június 5-ével kezdeményezi a köztársasági elnöknél Tömböl László vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnökének felmentését; Hazuga Károly altábornagy, vezérkarfőnök-helyettest a keddi nappal mentette fel, ahogy Szilvásy Istvánt, a HM Állami Egészségügyi Központ főigazgatóját is. Madarász Károly altábornagynak, a Katonai Felderítő Hivatal (KHF) főigazgatójának és Kovácsics Ferenc altábornagynak, a Magyar Honvédség Katonai Biztonsági Hivatal (MH KBH) főigazgatójának felmentését szintén június 5-i hatállyal kezdeményezi a szakminiszter a kormányfőnél. Hende Csaba június 1-jei hatállyal felmentette beosztásából Hamar Ferencet és Tarján István dandártábornokot, a KBH főigazgató-helyetteseit.

A honvédelmi miniszter azt javasolja a köztársasági elnöknek, hogy június 5-i hatállyal Benkő Tibor altábornagyot nevezze ki vezérkari főnökké; kedden pedig már a vezérkari főnök helyettesévé nevezte ki Orosz Zoltán vezérőrnagyot. Szintén június 1-jei hatállyal nevezte ki a honvédelmi miniszter Kovács József vezérőrnagyot a MH Összhaderőnemi Parancsnoksága (ÖHP) parancsnokává, Huszár János dandártábornokot parancsnokhelyettessé, Fucsku Sándor ezredest az MH ÖHP törzsfőnökévé. Domján László dandártábornok lett keddtől az MH KBH főigazgató-helyettese, s a miniszter június 5-i hatállyal  kezdeményezi a kormányfőnél főigazgatóvá történő kinevezését. A honvédelmi miniszter június 5-i hatállyal kezdeményezi a miniszterelnöknél Tóth András vezérőrnagy kinevezését az MH KFH főigazgatójává, Négyesi József ezredest pedig a keddi nappal a KHF főigazgató-helyettesévé nevezte ki.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Százmilliós terepjárók az afganisztáni missziónak

Az afganisztáni katonai misszió számára 2009-ben beszerzett öt Mercedes katonai terepjáró 600 millió forintos vételárát csökkenteni lehetett volna, ha olyan járműveket vett volna a Honvédelmi Minisztérium, amelyek eleve ballisztikai védelemmel ellátott fegyverállványokkal vannak felszerelve - olvasható a Magyar Nemzet keddi számában.

MTI Itthon

Újabb ezredest vettek őrizetbe

Őrizetbe vette a Honvédelmi Minisztérium Fejlesztési és Logisztikai Ügynökségének (HM FLÜ) egyik vezetőjét csütörtökön a Budapesti Katonai Ügyészség - írta pénteken a stop.hu.

MTI Itthon

Hende a lecsukott parancsnokokkal indokolja Tömbölék kirúgását

Hende Csaba a szakmai és morális válsággal indokolta a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség vezetésében általa kezdeményezett, e héten végrehajtandó személyi változásokat; a honvédelmi miniszter azt javasolja az államfőnek, hogy június 5-i hatállyal Benkő Tibor altábornagyot nevezze ki vezérkari főnökké.

Új találmány a mesterséges vér, bármilyen vércsoportú ember kaphatja

Új találmány a mesterséges vér, bármilyen vércsoportú ember kaphatja

Az IMF megvizsgálta Magyarországot: a célok jók, ideje tenni értük

Az IMF megvizsgálta Magyarországot: a célok jók, ideje tenni értük

Országszerte megrohanták a rendőrök a Kreml fő ellenségének számító Navalnij irodáit

Országszerte megrohanták a rendőrök a Kreml fő ellenségének számító Navalnij irodáit

Önnek egy rakás új értesítése érkezett

Önnek egy rakás új értesítése érkezett

Talán érdemes várni: olcsóbb Samsung Galaxy Note10 érkezhet

Talán érdemes várni: olcsóbb Samsung Galaxy Note10 érkezhet

Nem lesz Orbán-beszéd október 23-án

Nem lesz Orbán-beszéd október 23-án