szerző:
hvg.hu

Papcsák Ferenc elszámolásügyi kormánybiztos kinevezése merőben szimbolikus, pusztán azt akarja feledtetni vele a kormány, hogy a hónapok óta hangoztatott, költségvetési csontvázakról szóló történetet végül le kellett venniük a műsorról. A múlt heti eseményekről Krekó Péter politikai elemzőt kérdeztük.

Politikai provincializmus hullámait szenvedte el az elmúlt héten a forint és a magyar tőzsde: a belpolitikai célra szánt nyilatkozatok külföldi és piaci megítélésével nem számoltak a Fidesz vezetői – mondja Krekó Péter, a Political Capital elemzője, amikor Kósa Lajos és Szijjártó Péter múlt heti, nagy figyelmet kapott nyilatkozatairól kérdezzük.

A külföldi pénzpiaci elemzők többsége ráadásul nem is hitte el a Fidesznek, hogy az előző kormánytól hatalmas hiányt örököltek, hanem attól lettek idegesek, hogy a kormány ezzel a Matolcsy-féle tervek megvalósításához szükséges magasabb államháztartási hiánynak akar megágyazni – mondja a Political Capital elemzője.

Nem sikerült azonban a Fidesznek sem az előző kormány szakértői imázsát lerombolnia, sem azt elérnie, hogy Bajnaiék tevékenységével indokolják a saját hiánynövelő intézkedéseiket. Előbbi nem is lett volna könnyű, pénteken, vagyis a Kósa-nyilatkozat és a csontvázak tervezett bejelentése között például az Egyesült Államok elnöke gratulált Bajnai Gordonnak a sikeres válságkezeléshez, ilyen feltételek mellett pedig nem könnyű valakiről elhitetni, hogy egyszerű csaló.

A belföldre szánt politikai üzeneteknek ettől függetlenül nincs vége, a kormányzati kudarc beismerése volna, ha a hónapok óta beígért csontvázvizsgálatot a hétvégén egyetlen konkrétum említése nélkül visszaszívja, s helyette nem kínál semmit. Az elszámoltatás szerves része, hogy legyenek olyan látványos ügyek, amelyekkel meg lehet indokolni, hogy a kormány miért nem az ígéreteit teljesíti, hanem megszorításokat vezet be – mondja Krekó Péter.

Szijjártó Péter és Papcsák Ferenc
©

Korábban úgy tűnhetett egyébként, hogy a Fidesz-kormánynak egy területen tényleges és konkrét elképzelései vannak: az elszámoltatás terén. Az utóbbi időszakban viszont ez a látszat is szertefoszlott. Pintér Sándor Gergényit védő nyilatkozata után a Fidesz gyorsan kinevezte Balsai Istvánt a kivizsgálások vezetésére, most pedig a forintválság miatti pánik közepette nevezik ki Papcsák Ferencet a további gyanús ügyek kivizsgálására. Ez a fajta kapkodás és koncepciótlanság már-már a Gyurcsány-kormány egyes időszakait idézi – mondja az elemző. Annak pedig igen rosszízű üzenete van (beföldön és külföldön egyaránt), hogy a kormányzati kommunikációs zavart követően Oszkó Pétert és Bajnai Gordont is gyorsan felvették a vélt károkozók listájára.

A Fidesz-kormány produktuma

Sokszor feltett kérdés, hogy a múlt heti nyilatkozatokat lehet-e a spontaneitás számlájára írni, az elemző szerint viszont jól felépített kormányzati forgatókönyv szerint zajlottak az események, csak éppen túlzásba vitték egyes elemeit. A forgatókönyv lépései a következők, magyarázza Krekó: a kampányban kevés konkrét ígéretet említve előirányozzák, hogy igazán komoly, életszínvonal-emelkedéssel járó változás fog bekövetkezni. A választás megnyerése után a Bajnai-kormány eredményeit megtartva a csontvázak és a valósnál sötétebbre festett gazdasági helyzet emlegetésével megmagyarázzák az azonnali drasztikus adócsökkentés elmaradását. Majd végül a fegyelmezett költségvetést tovább vivő csomagot beadagolják, igyekeznek ugyanakkor azt a látszatot megtartani, hogy a kormányzati gazdaságpolitika drasztikusan más, mint korábban.

Két nagy hibát követtek el a végrehajtás során a kormánypárti politikusok: egyrészt nem számoltak azzal, hogy a szennyes kiteregetését (mi több, a szennyes gyártását) a piac bünteti, és hogy ilyen bizonytalan piaci környezetben egyes szavaknak  („államcsőd”, „Görögország”) mágikus ereje van. Másrészt a válságkommunikáció legelemibb szabályait sem ismerve pénteken nem ismerték be egyértelműen a tévedésüket. Ehelyett Szijjártó Péter úgy igyekezett koherenciát teremteni Kósa nyilatkozata és a kormány korrigálási szándéka között, hogy előbbinek lényegében igazat adott. A kommunikáció aztán az állítólagos csontvázak felsorolásának szombati elhalasztásakor legalábbis egy időre módosult.

Ha a kormány azt szeretné, hogy javuljon a külső megítélése, akkor ennek eszköze lehetne a rossz nyilatkozatoktól való elhatárolódás, s ennek elvileg személyi döntésekkel kellene járnia. Az ügy bármely szereplőjének látványos kirúgására nem sok esély van, Matolcsy György vízióinak mellőzése pedig az azonnali politikai kudarc beismerése volna, így ugyancsak csekély az esélye. A gazdasági miniszter pozíciója azonban meggyengülhet, különösen, ha kedden ismertetendő programja sem kap kedvező piaci fogadtatást.

Ha a forintárfolyam visszabillen a korábbihoz hasonló szintre, akkor elmaradhatnak a látványos rövid távú politikai következmények. A kormánypárton belüli belső feszültségeket azonban kiélezheti a mostani eseménysorozat, és a felelősök keresésének aligha Kósa Lajos és Szijjártó Péter lesz a nyertese. Miután utóbbi Orbán Viktor személyes szóvivője, a kormányfő politikailag nehezen távolíthatja el magától az eseményeket. A történtek mindenesetre jól mutatják: a kétharmados Fidesz-kormány legnagyobb politikai ellenfele saját maga, és a „jó kormányzást” könnyedén meghiúsíthatja a rossz kommunikáció.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Összedőlőben a Fidesz gazdaságpolitikai légvárai

A piaci elemzők egyöntetű véleménye, hogy nem igen értik a Fidesz megnyilvánulásait a magyar gazdaság helyzetéről. Az államcsőd emlegetését, a magyar gazdaság helyzetét a göröghöz hasonlító megszólalásokat "őrült beszédnek" tekintik, és racionális célt nem igen sikerült felfedezniük mögötte. Ha a kormányzás átadása és átvétele körüli fideszes retorikát nézzük, akkor valamivel közelebb kerülünk a megoldáshoz.

MTI Itthon

Szijjártó szerint nem túlzás államcsődről beszélni

Nem marad el az ígért adócsökkentés - derült ki a kormányfő szóvivőjének pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Szijjártó Péter közölte: nem tartja túlzásnak Kósa Lajos csütörtöki szavait, de a kormány készen áll arra, hogy elkerülje azt az utat, amelyen Görögország járt.

MTI Gazdaság

NYTimes: Magyarország nem Görögország

Orbán Viktor számára szinte lehetetlennek bizonyul egyszerre két nagyon eltérő érdeknek megfelelni - írja a magyar gazdaság állapotáról és az elmúlt hét nagy figyelmet kapott kormánypárti nyilatkoztairól a New York Times.

MTI Itthon

LMP: Kósa nyilatkozata kimeríti a böszmeség fogalmát

Teljes mértékben felelőtlen, elfogadhatatlan módon nyilatkozott Kósa Lajos a magyar gazdaság helyzetéről és a várható intézkedésekről - mondta Scheiring Gábor, az LMP parlamenti képviselője pénteken az MTI-nek.

hvg.hu Itthon

Kósát bírálta, Szijjártót megvédte Orbán

Visszafogott dühvel beszélt Orbán Viktor a szombati kormányülésen a pánikszerű piaci reakciókhoz vezető fideszes nyilatkozatokról a tanácsakozás egyik résztvevője szerint – adta hírül az origo. Orbán azt mondta, nem érti, miért váltott ki ilyen hatást a kormányzati tisztséggel nem rendelkező Kósa Lajos nyilatkozata, amikor ő maga Brüsszelben épp a szigorú költségvetésről beszélt.

A magánrepülők piacán is a nagy hatótávolság a sláger

A magánrepülők piacán is a nagy hatótávolság a sláger

Trump személyi ügyvédje már évek óta kavar Ukrajnában

Trump személyi ügyvédje már évek óta kavar Ukrajnában

Újabb milliárdokat hozott ide a pápai húskombinát körül feltűnő tajvani üzletember

Újabb milliárdokat hozott ide a pápai húskombinát körül feltűnő tajvani üzletember

Erdogan fejszétzúzással fenyegette meg a kurdokat

Erdogan fejszétzúzással fenyegette meg a kurdokat

Videóra vette, ahogy részegen motorozik - a rendőrség közzétette a felvételt

Videóra vette, ahogy részegen motorozik - a rendőrség közzétette a felvételt

Hétfőtől eSzemélyihez is hozzárendelhető a vasúti bérlet

Hétfőtől eSzemélyihez is hozzárendelhető a vasúti bérlet