szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csütörtök délután hallgatja meg a Fidesz-KDNP-frakciószövetség Schmitt Pál házelnököt, akit Orbán Viktor kormányfő javasolt államfőjelöltnek a kormánypárti képviselőcsoportok számára. A hivatalos jelölés határideje péntek dél, a választás jövő kedden lesz az Országgyűlésben. A képviselők minden valószínűség szerint két jelölt közül választhatnak majd, ők Schmitt Pál és Balogh András. Az új államfő augusztus 5-én lép hivatalba.

Orbán Viktor miniszterelnök-pártelnök Schmitt Pál jelöléséről szóló levelet eljuttatta Lázár János és Harrach Péter frakcióvezetőknek, és arra kérte őket, hogy a frakciószövetség csütörtök délutáni ülésén ismertessék annak tartalmát a képviselőkkel. A bejelentést megelőzően a miniszterelnök szóvivője közölte: Orbán Viktor a döntés előtt konzultált a Fidesz országos elnökségével, megbeszélést folytatott a lehetséges jelöltekkel, és a Fidesz-KDNP-frakciószövetség elnökségével.

A Fidesz hivatalosan június 28-án választja ki jelöltjét, aki most már szinte bizonyosan Schmitt Pál lesz. Már korábbi hírek is arról szóltak, hogy Orbán Viktor a házelnököt akarja államfőnek. Most úgy tűnik, Schmitt Pál házelnök lesz mindaddig, amíg államfővé nem választják.

Balogh Andrást, az MSZP államfőjelöltjét Lázár János, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője hívta meg a frakció keddi ülésére, hogy meghallgassák elképzeléseit. Balogh András Lendvai Ildikó MSZP-elnök, Baja Ferenc szocialista politikus, a szocialisták államfőjelöltjének segítője, Lázár János Fidesz-frakcióvezető, Harrach Péter KDNP-frakcióvezető, valamint Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője társaságában érkezett a képviselőcsoport ülésére. A szocialisták államfőjelöltje az ülésen egyebek mellett azt mondta, nem pártkatonának, nem "dzsungelharcosnak", hanem független, baloldali értelmiséginek tartja magát.

Lázár János hétfőn közölte: a Fidesz-frakció csütörtök délutáni rendkívüli frakcióülés keretében "fontolja meg" Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök javaslatát az államfőjelölt személyéről. Ezt követően péntek délig a frakció megteszi a hivatalos jelölést, majd június 28-án, hétfőn délelőtt "végső döntés születik arról, hogy a Fidesz-frakció a kereszténydemokratákkal szövetségben kit fog támogatni a június 29-i elnökválasztáson". Az MSZP-frakció a hétfői ülésére hívja meg Schmitt Pált, a kormányfő államfőjelöltjét, hogy beszámoljon köztársasági elnöki terveiről.

Schmitt Pál örömmel fogadta el Orbán Viktor felkérését a köztársasági elnöki tisztségre. A házelnök szerdán parlamenti dolgozószobája előtt tett sajtónyilatkozatot, miután a miniszterelnök szóvivője bejelentette, hogy Orbán Viktor Schmitt államfővé jelölését és megválasztását javasolta a Fidesz-KDNP-frakciószövetségnek. Schmitt Pál csupán annyit mondott még: csütörtökön délután a Fidesz-KDNP-frakciószövetség előtt ismerteti az elnöki munkáról alkotott nézeteit, felkészülését, terveit. A politikus további újságírói kérdésekre nem kívánt válaszolni.

Schmitt Pál életrajza

Schmitt Pál 1942. május 13-án született Budapesten. 1965-ben a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem belkereskedelem szakán kapott diplomát, 1992-ben a Testnevelési Egyetemen doktorált, ugyanitt 1994-től címzetes egyetemi tanár.

1955-ben párbajtőrvívóként kezdte sportolói pályafutását, kétszer nyert magyar bajnokságot egyéniben. 1965-77 között 130 alkalommal szerepelt a válogatottban. A párbajtőrcsapat tagjaként 1968-ban és 1972-ben olimpiai bajnoki címet szerzett, s 1970-ben, majd 1971-ben világbajnok is lett.

1965-től a HungarHotels Vállalatnál kezdett dolgozni. 1976-ban kinevezték az Astoria Szálló igazgató-helyettesévé. A szállodaiparból 1981-ben visszatért a sport területére, a Népstadion és Intézményei főigazgatójává nevezték ki. 1983-88-ban az Országos Testnevelési és Sporthivatal elnökhelyettese volt.

A Magyar Olimpiai Bizottságban 1983-tól főtitkár, majd 1989 óta a testület elnöke. 1985 és 1990 között a Magyar Olimpiai Akadémia Tanácsának elnöke volt. 1983-ban beválasztották a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagjai sorába. 1991-től a NOB végrehajtó bizottságának tagja lett, 1995-ben a NOB alelnökévé választották, 1999 óta a NOB protokollfőnöke. Emellett 1995-től a NOB Sport és Környezetvédelmi Bizottságának elnöke, 1999-2007 között az Olimpikonok Világszövetségének elnöke is volt.

Diplomáciai pályafutása 1993-ban kezdődött, amikor kinevezték madridi nagykövetnek, 1995-ben akkreditálták Andorrában is. 1999-ben Svájcban lett nagykövet, s akkreditálták Liechtensteinben is.  2002-ben független jelöltként az ellenzéki Fidesz és az MDF támogatásával elindult az önkormányzati választásokon Budapest főpolgármesteri címéért.  2003-ban belépett a Fideszbe, majd 2003-2007-ben a párt alelnökeként dolgozott. A 2004-es EP-választáson pártja listavezetője volt, az Európai Parlament tagja lett, majd 2009-től az Európai Parlament elnökségének tagja, s egyik alelnöke volt.

2010 áprilisában a Fidesz országos listáján nyert képviselői mandátumot, majd május elején lemondott EP-mandátumáról. 2010. május 14-én a parlament alakuló ülésén a képviselők az Országgyűlés elnökévé választották.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI / hvg.hu Itthon

Schmitt Pál lerázta a Sólyom-párti aktivistákat

Schmitt Pál házelnök elfoglaltságára hivatkozva elhárította a Sólyom László újraválasztását szorgalmazó értelmiségiek megkeresését, akik szerették volna átadni neki a felhívásukat - közölte a szervezők nevében Lányi András szerdán.

MTI Itthon

Sajtóhírek szerint Schmitt Pál lehet az államelnök

A Magyar Nemzet szerint a sajtóhírekkel szemben a Fidesz elnökségében még élénk vita folyik arról, hogy ki lehet a párt köztársaságielnök-jelöltje; a Népszabadság szombaton, majd a lapra hivatkozva a Magyar Hírlap, illetve a Népszava hétfőn Schmitt Pált nevezte befutónak.

Lemond az SZFE HÖK elnöke

Lemond az SZFE HÖK elnöke

Műholdra szerelte egy DSLR fényképezőjét a Canon, onnan fotózták le a Földet

Műholdra szerelte egy DSLR fényképezőjét a Canon, onnan fotózták le a Földet

Navalnij úton van Oroszországba

Navalnij úton van Oroszországba