szerző:
Rádi Antónia

Tocsik-alvállalkozóhoz vezetnek a szálak abban az EU-s pályázati ügyben, amelyben a földművelésügyi minisztérium hivatala is vizsgálódik. A vesztesek a játszóteret álmodó aprófalvak lehetnek.

„Grandiózus játszótérfejlesztésre irányuló kormányzati törekvésekről” lelkendezett egy budapesti üzletasszony – az Info-Datax Kft. munkatársa – 2008 tavaszán Gelencsér Gézának, a Koppányvölgyi Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület elnökének. A Koppány folyóról elnevezett ötvenhat somogyi kistelepülést tömörítő Koppányvölgy polgármesterei ámultak-bámultak, a kft – mint a HVG birtokába került, 2008. februári keltezésű szórólapjukból is kitűnik – ingyen játszóteret ígért az ötezer lelkesnél kisebb falvaknak. Összesen végül országszerte 237 település kötött szerződést a „projektmenedzsmentet” vállaló céggel.

A jó előre megjósolt pályázatot a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) 2008. október 18-án írta ki az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap „vidéki lakókörnyezet fejlesztésére” szánt kerete terhére. Az ötezer lelkesnél kisebb települések egyebek mellett parkosításra, piacterek kialakítására pályázhattak. A koppány-völgyieknek gyanús lett a nagy ígérgetés – ingyenes pályázatírás, az áfa összegének utólagos visszaszerzése –, ráadásul drágállották a pályázatokban kalkulált, játszóterenként 5–15 millió forintra taksált, ám esetenként a 20 milliót is meghaladó árat, amennyiért már házat lehet építeni vagy iskolát renoválni. Így a koppány-völgyiek nem ütöttek az Info-Datax képviselőinek tenyerébe. Nem mindenhol voltak azonban ilyen rigorózusak a megkeresettek.

A siker titka Szirtes Gábor, az Info-Datax társtulajdonos-ügyvezetője szerint az volt, hogy akik – mint ők is – régóta foglalkoznak uniós programokkal, tudhatták, előbb-utóbb lesz pénz a játszóterekre, hiszen az EU-szabványosítást jogszabályban írták elő. Az országszerte nyomuló Info-Datax készítette a pályázatokat, fővállalkozóként pedig bevonta a budapesti Bauble Kft.-t. Hónapokig úgy tűnt, a martonvásári játszótérépítő Acer Kft. szállítja majd a mászókákat, várakat, de a játékok gyártásával végül is a kecskeméti Rark Kft.-t bízták meg. Az Acert vezető Telegdy László állítja, minden egyeztetés nélkül váltották le őket a Rarkra, amelyet egyébként be is pereltek, mert szerintük az ő termékeiket másolták le, ráadásul silányabb minőségben, esetenként balesetveszélyes kivitelben. Szirtes ezzel szemben azt mondja, Telegdyék álltak el a szerződéstől, képtelennek bizonyulva megfelelő ütemezésű gyártásra, a Rark eszközeit pedig független minősítő hitelesítette.

A Rark – amelynél nem kívántak a HVG munkatársával beszélni – nyilván vitatkozna a konkurenciával, az viszont tény, hogy számottevő referenciája nem ismert a cégnek, hiszen alighanem a pályázat-előkészület hevében, 2008 júliusában alakult. Tavaly december óta egyetlen tulajdonosa egy kecskeméti hölgy, Roza-Füzék Annamária marketingszakember. Addig a Marshall-szigeteken bejegyzett FV-R Ltd.-é volt a Rark. A titokzatos offshore cég mögött – mint „képviseletre jogosult” – egy másik offshore cég áll, a luxemburgi T-Power Consulting SA. Egyiknek sem szűz terület a magyar piac. A Marshall-szigeteki cég az építőiparban, a luxemburgi pedig műszaki tanácsadásban, az egészségpiacon és ingatlanvállalkozásban érdekelt Magyarországon. A T-Power képviselője, Egressy Zoltán, 1995–1998 között a Szerencsejáték Zrt. igazgatóságát erősítette, 1995–1996-ban pedig tagja volt a Tocsik Márta sikerdíjbotrányában alvállalkozóként elhíresült Utilitas Rt. igazgatóságának is.

Szirtes állítja, ő nincs szerződésben a Rarkkal, számára a Bauble részvétele a garancia. Ezt a céget szintén erre az ügyletre gründolták tavaly májusban, de Szirtes bízik az ügyvezetőben, aki – állítja a megbízó – profi építőipari szervező. Az illető, a diósdi Kupeczki László – aki Szirtessel üzente, hogy nem kíván a HVG munkatársával beszélni – cégérdekeltségei jelenleg a pénzügyi kiegészítő szolgáltatások, illetve az informatika területén serénykednek.

Hogy mennyivel dobja meg az árat a számos alvállalkozás, nehezen kalkulálható. Szirtes mindenesetre úgy érvel, korántsem túlzott a pályázatban igényelt átlagos összeg, tekintve hogy a játékok szabványos gyártása mellett szempont az is, hogy a mintegy ezer négyzetméteres ingatlanokat be kell keríteni, a mászókák alá – betonalapozást követően – gumiból vagy egyéb időjárásálló anyagból esésvédő alapzatot kell fektetni, majd következik a környezet parkosítása.

Az eredményről megoszlanak a vélemények. A Bács-Kiskun megyei Csengődön, ahol az októberi falunapra elkészült az új játszótér, a polgármester elégedett. Baltás István a HVG-nek elmondta, 12 millió forintba került a beruházás, csaknem tízmilliót nyertek hozzá az EU-tól, és a pénzt – utólagos finanszírozásról lévén szó – március végére várják az FVM-hez tartozó Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól (MVH). A Nógrád megyei Bér első embere, Matics János ezzel szemben a fenntartásait hangsúlyozta. Mint mondta, nem hajlandó fantomokkal szerződni, amivel arra utalt, hogy erőfeszítései ellenére sem tudott személyes találkozót elérni a budapesti cég embereivel.

Amit a polgármester titokzatoskodó fontoskodásnak vél, az az Info-Datax értelmezésében nyomasztó munkateher. Szirtes sorolja: 2008 eleje óta bejelentkeztek összesen 2800 településen, 237-tel megállapodtak, elkészítették a pályázatokat, a bírálatok folyamatban vannak. Az MVH bürokráciája tavaly ősszel kezdte el kiértesíteni a nyerteseket. Reményei szerint 130 győztesük lesz (ez tízmilliós átlaggal számolva 1,3 milliárd forint). Eddig három játszótér készült el, a csengődi mellett Homokszentgyörgyön és Örménykúton.

Pénzt senki sem kapott még vissza – ez már Gőgös Zoltán földművelésügyi államtitkár válaszából derült ki. Gőgös a HVG-nek elmondta, az MVH-hoz önkormányzati forrásokból már eljutottak olyan hírek, hogy aggályos lehet a játszótértender, így a hivatal előzetes adatgyűjtésbe kezdett. Ha szükséges, megindítja a formális vizsgálatot, sőt súlyosabb esetben büntetőhatóságokhoz is fordulhat. Az államtitkár szerint a hivatalnak főképp arra kell választ kapnia, miért mellőzték a beruházó önkormányzatok a közbeszerzési eljárást, hiszen minden, 8 millió forintnál drágább beszerzés ajánlatkérés-köteles. Szirtes ezzel szemben közbeszerzési szakjogászokra hivatkozva úgy érvel, hogy a fenti összeg az eszközbeszerzésre vonatkozik, a játszótér ellenben építési beruházás, aminél 15 milliós a határ, a tender kiírásáról pedig a jegyző dönt. Az értelmezési dilemmán alighanem elgondolkodnak még az MVH-ban, addig azonban egy vasat sem kapnak a falvak – derült ki Gőgös szavaiból, aki azt is kilátásba helyezte, hogy újra átnézik az árajánlatokat, s ha az értékek nem stimmelnek, végleg ugrik a pénz.

RÁDI ANTÓNIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
23 év után vették észre a nő hasában a sebészeti csipeszt, amit a császármetszéskor felejtettek benne

23 év után vették észre a nő hasában a sebészeti csipeszt, amit a császármetszéskor felejtettek benne

Trump bejelentette, újraindul az elnökválasztáson

Trump bejelentette, újraindul az elnökválasztáson

Szépen kaszál egy külföldi közvetítő a külföldi rendszámos autók magyarországi útdíjbírságain

Szépen kaszál egy külföldi közvetítő a külföldi rendszámos autók magyarországi útdíjbírságain

Egy MSZP-s a Suzuki-gyárhoz láncolta magát, később kisbuszokkal eltakarták

Egy MSZP-s a Suzuki-gyárhoz láncolta magát, később kisbuszokkal eltakarták

Halálra vertek egy dánszentmiklósi férfit, másnap megpróbálták elégetni

Halálra vertek egy dánszentmiklósi férfit, másnap megpróbálták elégetni

Kiszivárgott hangfelvételen ígéri meg Palkovics, hogy az Akadémiánál maradhatnak kutatóintézetek

Kiszivárgott hangfelvételen ígéri meg Palkovics, hogy az Akadémiánál maradhatnak kutatóintézetek