szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Várhatóan még a héten benyújtja a Fidesz a határon túli magyar osztálykirándulási programról szóló országgyűlési határozati javaslatot - mondta Pokorni Zoltán, a javaslat egyik jegyzője. A tervek szerint iskolai emléknap lenne június 4-e, a trianoni békeszerződés aláírásának napja.

Az Országgyűlés oktatási bizottságának fideszes elnöke elmondta: az első két-három évben pályázati úton valósulhatnának meg a határon túli magyar területekre szervezett osztálykirándulások, majd a tapasztalatok alapján 2013 decemberétől vagy 2014 januárjától már normatív módon támogatnák ezeket a programokat. Arról, hogy ez a keretösszeg mekkora lehet, azt mondta, mivel először pályázati keretben gondolkodnak, az igények feltámasztása is nagyon fontos.

Pokorni Zoltán szerint elsősorban az általános iskolák felső tagozatain és a középiskolák határon túlra szervezett programjaihoz nyújtanának segítséget. Fontosnak nevezte, hogy a szórványterületeken, ahol iskolák már nem nagyon vannak, de magyar közösségek még léteznek, közösségi munkával segítsék a diákok az ottaniak mindennapjait.

A javaslat kapcsán felidézte, hogy a parlament néhány hete fogadta el a nemzeti összetartozás mellett tanúságtételről szóló jogszabályt. Ez egy nagyon fontos deklaráció kilencven évvel a trianoni szerződés aláírása után. A múlt feldolgozása, alaposabb megismerése azonban csak az egyik oldala az éremnek, legalább ennyire fontos a jelen megismerése és megértése - fogalmazott.

Pokorni Zoltán azt mondta, személy szerint 2004. december 5-e a kettős állampolgárságról szóló népszavazás után határozta el, hogy ha módjukban áll befolyásolni az ország oktatáspolitikáját, akkor közpénzből segíteni fogják az ilyen kirándulások megvalósulását.

A határozati javaslat másik pontjaként iskolai emléknappá nyilvánítanák június 4-ét a trianoni békeszerződés aláírásának napját. (Az aradi vértanúk, a holokauszt és a kommunista diktatúrák áldozatainak iskolai emléknapja mellett ez lenne a negyedik ilyen emléknap.) Az indítványban szerepel még a Magyarok Házának a létrehozása, amely segítséget nyújthatna az osztálykirándulások, az iskolai emléknapok megszervezéséhez, előkészítéséhez. A várhatóan 2012-re felálló, Terror Házához hasonló intézmény a kárpát-medencei magyarság történetével, jelenével, sokféleségével, politikájával is foglalkozna.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vélemény

Az őszödi beszédet bezzeg nem kellett kifüggeszteni

Még jó, hogy Gyurcsány őszödi beszédét, amelyet a politikushoz változatlanul ragaszkodó értelmiségiek ma is mint igazságbeszédet emlegetnek, nem kellett a közintézmények falára bekeretezve kitenni. Kevésbé szerencsések a közintézmények a nemzeti együttműködésről szóló nyilatkozatot illetően. Valahol valakik úgy döntöttek, ha belépünk a hivatalba, szemünk meredjen egy közhelygyűjteményre.

MTI Itthon

Szijjártó: benyújtóit minősíti az MSZP ironikus javaslata

A kormányfő szóvivője szerint a benyújtóit minősíti az az indítvány, amellyel a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozat kifüggesztésével kapcsolatos rendeleten ironizál az MSZP. Szijjártó Péter hétfőn újságírók előtt, a Parlamentben hangsúlyozta, az említett nyilatkozatnak ott a helye, ahol az emberek járnak.

MTI Itthon

MSZP-s törvényjavaslat ironizál a politikai nyilatkozat kifüggesztésén

Ironikus hangvételű törvényjavaslatot nyújtott be tizenegy szocialista képviselő a "Nemzeti Együttműködés Rendszerét Megtestesítő Személy iránt érzett szeretet, hűség és hála kifejezéséről". Az Országgyűlésnek hétfőn beterjesztett indítvány Orbán Viktor miniszterelnök születésnapját, május 31-ét ünnep- és munkaszüneti nappá nyilváníttatná.

Szijjártó: Rövidesen elindul az eddigi legnagyobb orosz oltóanyag-szállítmány Budapestre

Szijjártó: Rövidesen elindul az eddigi legnagyobb orosz oltóanyag-szállítmány Budapestre

Elrabolt nigériai iskolások: 27 fiút szabadon engedtek, 317 lányról még mindig semmi hír

Elrabolt nigériai iskolások: 27 fiút szabadon engedtek, 317 lányról még mindig semmi hír

Azért nem rendelt a kormány a Moderna vakcinájából, mert drágállta

Azért nem rendelt a kormány a Moderna vakcinájából, mert drágállta