szerző:
MTI

Letette esküjét Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester és a Fővárosi Közgyűlés 32 tagja a testület pénteki alakuló ülésén; az eseményen megjelent Orbán Viktor miniszterelnök. Tarlós szerint az Állami Számvevőszéktől kérik majd, állapítsa meg azt, hogy finanszírozható-e a főváros működése 2011-ben.

A Fővárosi Közgyűlést - a korábbi 66 helyett - 33 képviselő és a főpolgármester alkotja. Mivel Staudt Gábor (Jobbik) lemondott, a helyére kerülő képviselő pedig még nem vette át mandátumát, 32 képviselő és a főpolgármester tett esküt pénteken. Az október 3-ai választás után a közgyűlésben a Fidesz-KDNP-nek a főpolgármesterrel együtt 18, az MSZP-nek 10, a Jobbiknak és az LMP-nek 3-3 mandátuma van.

Esküt tesznek a közgyűlés tagjai
©

Az alakuló ülésen az Újvárosháza dísztermét zsúfolásig megtöltötték az érdeklődők, a fővárosi cégek vezetői és az újságírók, és ott volt Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára is. Orbán Viktor Tarlós István mellett ült a pulpitussal szemben, a képviselők között. Az ülésen nem lehetett látni Demszky Gábor korábbi főpolgármestert.

"...súlyos örökséget vállalunk magunkra"

Az alakuló ülést Kaltenbach Jenő (LMP) korelnök vezette. Az ülés kezdetén a képviselők egyperces néma felállással emlékeztek az iszapkatasztrófa áldozataira. Kaltenbach Jenő szerint egyszerre magasztos és nehéz a feladat, amire a képviselők vállalkoztak, "nehéz, mert aligha tagadható súlyos örökséget vállalunk magunkra" - tette hozzá. Mint fogalmazott, a választók elvárásainak csak akkor felelnek meg, ha minden fontos döntést az ő tudtukkal hoznak meg, ezért olyan nyílttá kell tenni a testület ülését, amennyire csak lehet. Vissza kell adni a budapestiek hitét abban, hogy a közgyűlés nem saját magáért dolgozik - jelentette ki. 

A képviselők esküje után Tarlós István tett főpolgármesteri esküt, amit hosszú taps kísért. Ezután a főpolgármester elfoglalta helyét a pulpituson a miniszterelnökkel együtt, majd Orbán Viktor beszédet mondott az új közgyűlés előtt.

ÁSZ-vizsgálatot kérnek a finanszírozásról

Egyáltalán nem biztos, hogy finanszírozható a főváros 2011-ben - mondta Tarlós István az alakuló ülésén. Közölte: előző nap kapta meg Kocsis Istvánnak, a BKV vezérigazgatójának jelentését, amely szerint a közlekedési cég külső-belső adósságállománya eléri a 800 milliárd forintot, és "ez a helyzet majdnem kezelhetetlen". 

Tarlós és Orbán az alakuló ülés előtt
©

Mint mondta, ezért kérni kell az Állami Számvevőszéket, hogy állapítsa meg, finanszírozható-e a város; erről Orbán Viktor miniszterelnökkel is egyeztetnek majd. Gyors változásokra van kilátás - szögezte le, hozzátéve: elképzelhető, hogy szükség lesz "egy-két radikális intézkedésre", ezeket azonban - mint mondta - határozottan, de "emberi módon" fogják megtenni.

Négy főpolgármester-helyettest választottak

Titkos szavazással főpolgármester-helyettessé választották az alakuló ülésen György Istvánt, Csomós Miklóst, Pesti Imrét és Bagdy Gábort. A főpolgármester-helyetteseket titkos szavazással választották meg, valamennyi jelölt 32-32 érvényes szavazatot kapott. (A közgyűlés munkájában jelenleg 32 képviselő és Tarlós István főpolgármester vesz részt.)  A közgyűlés négy Fidesz-KDNP-s és két szocialista tanácsnokot is megválasztott.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Akkora rés tátongott a Google+-on, hogy kikerült 52 000 000 felhasználó személyes adata

Akkora rés tátongott a Google+-on, hogy kikerült 52 000 000 felhasználó személyes adata

Újabb kémfotó buktatta le a Samsung Galaxy S10+ előlapját

Újabb kémfotó buktatta le a Samsung Galaxy S10+ előlapját

Népszavazást kezdeményeztek arról, hogy a közjegyző is felbonthassa a házasságot

Népszavazást kezdeményeztek arról, hogy a közjegyző is felbonthassa a házasságot

Mert pont egy iskolai sütivásár hiányzik még a decemberi hajtásban!

Mert pont egy iskolai sütivásár hiányzik még a decemberi hajtásban!

Irán elismerte: "fontos" rakétakísérletet hajtottak végre

Irán elismerte: "fontos" rakétakísérletet hajtottak végre

Rákkeltő anyagot talált a Greenpeace a XVIII. kerületi kutakban

Rákkeltő anyagot talált a Greenpeace a XVIII. kerületi kutakban