szerző:
MTI

Orbán Viktor szerint új korszaknak kell kezdődnie a főváros történetében: vége annak, hogy Budapest a botrányok városa, együttműködésre, közérdekre alapuló új rendszer kiépítésére van szükség.

A miniszterelnök pénteken a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén azt mondta, az emberek az önkormányzati választáson világos döntést hoztak: Budapesten változásra van szükség, új korszaknak kell kezdődnie a főváros történetében. Az ország ma azt várja a fővárostól és annak új vezetésétől - folytatta -, hogy álljon a változtatás élére, járjon élen a múlt hibáinak felszámolásában, a felelősség kivizsgálásában, a felelősök számonkérésében és az új, közérdekre, együttműködésre alapuló rendszer építésében.

Vége annak, hogy Budapest a botrányok városa, ahol a legsúlyosabb visszaélések történnek - hangsúlyozta Orbán Viktor. "A züllésbe fordult hanyatlás korszakát le kell zárni, a felelősöket meg kell nevezni, és el kell számoltatni" - emelte ki, megjegyezve, hogy ha következmények nélkül marad mindaz, ami az elmúlt években történt, a budapestiek méltán fogják azt gondolni, ugyanaz megy tovább. A kormányfő szerint a fővárosi képviselők vissza nem térő lehetőség előtt állnak, nagy fába vágták a fejszéjüket, súlyos felelősséget vettek a nyakukba. Ez különösen igaz az új főpolgármesterre, Tarlós Istvánra - tette hozzá.

A miniszterelnök szerint az egész ország nagy várakozással tekint most Budapestre, a fővárostól ugyanis az emberek mindig azt várják, hogy iránytű legyen, Budapest azonban az elmúlt húsz évben nem tudott irányt mutatni, talán azért, mert időnként még azt sem tudta pontosan, kicsoda is valójában. Szerinte a legtermészetesebb válasz sikkadt el, az, hogy Budapest a magyar nemzet fővárosa, "és mint ilyen, a Kárpát-medence természetes központja, hovatovább a magyarok büszkesége".

A magyarok büszkék akarnak lenni a fővárosukra, és nemcsak azt várják az új vezetéstől, hogy a főváros megváltozzon, hanem azt is, hogy a változás élére álljon - vélekedett Orbán Viktor, aki szerint ez nagy és komoly munka lesz, mert hatalmas káoszban kell rendet tenni. "A nemzeti ügyek kormánya támogatni fogja önöket, támogatni fogja Budapestet abban, hogy a változtatás éllovasa legyen. (...) Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!" - zárta szavait a kormányfő.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Megalakult a megfelezett Fővárosi Közgyűlés

Letette esküjét Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester és a Fővárosi Közgyűlés 32 tagja a testület pénteki alakuló ülésén; az eseményen megjelent Orbán Viktor miniszterelnök. Tarlós szerint az Állami Számvevőszéktől kérik majd, állapítsa meg azt, hogy finanszírozható-e a főváros működése 2011-ben.

Utoljára ülésezik a parlament, újabb tüntetés készül

Utoljára ülésezik a parlament, újabb tüntetés készül

A Kreml szerint Putyin is kaphatott Stasi-igazolványt

A Kreml szerint Putyin is kaphatott Stasi-igazolványt

Micsoda siker! A magyar köztévé német kiejtése is bekerült a legkínosabbak közé

Micsoda siker! A magyar köztévé német kiejtése is bekerült a legkínosabbak közé

A brit kormányfő most nyerésre áll, kérdés, ez mire lesz elég

A brit kormányfő most nyerésre áll, kérdés, ez mire lesz elég

Nyolc embert gyanúsítanak az olasz szórakozóhelyen kirobbant tömegpánikkal kapcsolatban

Nyolc embert gyanúsítanak az olasz szórakozóhelyen kirobbant tömegpánikkal kapcsolatban

Christian Bale: Trump azt hitte, én vagyok Bruce Wayne

Christian Bale: Trump azt hitte, én vagyok Bruce Wayne