szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jövő évtől a közigazgatási hatósági eljárásokban ismét naptári napokban, nem munkanapokban számolják majd a határidőket.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter a hét végén nyújtotta be a parlamentnek az egyes törvényeknek a naptári napban való határidő-számítással összefüggő törvénymódosítását. Az Országgyűlés honlapján olvasható előterjesztés szerint a naptári napban való határidő-számolást a 2011. január 1., azaz a törvény hatálybalépése után induló hatósági eljárási ügyekben és megismételt eljárásokban kell majd alkalmazni.

A törvényjavaslat indoklása emlékeztet, hogy a rendszer a 2009. október 1. előtti állapotra áll vissza, akkortól tértek át ugyanis a munkanapokban való határidő számítást. A dokumentum arra is kitér, hogy a kormányhivatalokról szóló törvényjavaslat már rendelkezik az új metódusról, a most benyújtott törvényjavaslat az ágazati jogszabályokba vezeti át a változást. A módosítás eredményként az egyes eljárási határidők 3 munkanapról 5 napra, 5 munkanapról 8 napra, 8 munkanapról 10 napra, 10 munkanapról 15 napra, 15 munkanapról 20 napra, 22 munkanapról 30 napra, 35 munkanapról pedig 50 napra változnak.

Az ettől eltérő mértékű határidők is változnak: például a 60 napos határidők helyett 2 hónap, a 90 napos határidők helyett pedig 3 hónapot írnak majd elő; a 10 napos és annál hosszabb határidők esetén pedig a határidők - lehetőség szerint - öttel oszthatókra változnak meg jövőre. Jövő évtől a naptári napokban mért határidők alapján kell majd az ügyfeleknek bejelenteniük az adatváltozásokat is. A törvényjavaslat rögzíti azt is, hogy az ügyintézési határidő nem a kérelem megérkezésének a napján, hanem az azt követő napon kezdődik majd.

Az indoklás szerint a határidők naptári napban való megállapítása alapvetően az ügyfeleknek kedvez, mert nem kell attól tartaniuk, hogy az ügyintézési határidő munkanapokban való számítása miatt ügyük intézése elhúzódik; a hatályos szabályozás ugyanis alapvetően a hatóságoknak kedvez. Ha azonban a hatóság - olvasható a dokumentumban - a megfelelő munkaszervezéssel sem képes tartani az ügyintézési határidőt, akkor szükség esetén még mindig lehetősége lesz arra, hogy a hatóság vezetője az ügyintézési határidőt meghosszabbítsa.

A módosítás indokaként az előterjesztő azt is rögzíti, hogy a munkanapokban való számítás idegen a többi eljárásjogban ismert határidő-számításoktól, ezentúl a közigazgatási eljárások határidő-számítása jobban igazodik majd a közigazgatási perekkel kapcsolatos határidőkhöz. Nem minden esetben tér azonban vissza a szabályozás a naptári napokban történő határidő-számításra a privilegizált eljárások - például az adóigazgatási eljárás - esetében.

A javaslat szól arról is, hogy pótlékra lesz jogosult az a kormánytisztviselő, aki a megyei, fővárosi kormányhivatalokon belül működő integrált ügyfélszolgálati irodán ügyfélszolgálati feladatok ellátásával összefüggő munkakört tölt be; azt illetménypótlék mértéke az illetményalap 20 százaléka lesz. Az előterjesztő ezt azzal indokolja, hogy a jövő évtől létrejövő integrált ügyfélszolgálati irodák - amelyeknél egyablakos ügyintézés keretében is intézhetők lesznek a hatósági ügyek - dolgozói komplex feladatot látnak majd el, és a 12 órás nyitva tartás miatt két műszakban dolgoznak majd.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Metrókocsik: akár novemberig is eltarthat az eljárás

Akár november közepéig is elhúzódhat az Alstom metrókocsik ügyében a másodfokú hatósági eljárás; bár az Alstom augusztus 13-án beadta a fellebbezést, a hatóság szakértő bevonását rendelte el, a véleményezés ideje azonban nem számít bele a 30 napos határidőbe.