szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár Magyarország egyelőre nem élvezi az eurózóna-tagsághoz kapcsolódó előnyöket, a másik oldalon örül, hogy még nem tagja a közös európai pénznemet használó pénzügyi blokknak – erről a helyi lapok beszámolója szerint Orbán Viktor beszélt tegnap máltai útján, egy nappal azután, hogy Írország pénzügyi segélycsomagot fogadott el az EU-tól, az IMF-től, Svédországtól és Nagy-Britanniától.

Orbán Máltán
©

A máltai miniszterelnökkel, Lawrence Gonzival tartott sajtótájékoztatóján a magyar kormányfő az ír segélycsomaggal kapcsolatban azt mondta, hogy az EU ma már tulajdonképpen egy „kétsebességes” unió, az egyik csoportban az eurózóna tagjaival, a másikban pedig azokkal az országokkal, amelyek nem tagjai a pénzügyi blokknak – írja cikkében a Malta Independent.

Az eurózóna tagjai rájöttek, hogy a válságot súlyosbították azok a tagállamok, amelyek nem tették azt, amit tenniük kellett volna – írja a lap Orbánt idézve, aki a cikk szerint hozzátette, hogy az eurózóna tagjai ezért „büntetést vezettek be” azon tagok számára, amelyek nem tartják magukat a szabályokhoz.

Ennek ellenére Magyarország sajátos körülményei nem teszik lehetővé azt, hogy kihasználja annak előnyeit, hogy nem tagja az eurózónának – írja a lap. Ennek az az oka, hogy Magyarország éveken keresztül „kettős pénznemet” használt az euróban felvett hitelek miatt – teszi hozzá a Malta Independent Orbánra hivatkozva, aki a cikkíró szerint hozzátette, hogy megválasztása után ennek a hitelezési gyakorlatnak véget vetett, de a kár már megtörtént.

A sajtótájékoztatón elhangzottakról kedden beszámolt a Times of Malta című lap is, amely szintén kitért Orbán megjegyzésére, amely szerint az eurót érintő problémák miatt örül, hogy Magyarország egyelőre nem tagja az eurózónának. A lap kiemeli, hogy a magyar kormányfő mindazonáltal elégedett azokkal az intézkedésekkel, amelyeket az eurózóna tagországai hoztak a közös európai pénznem megerősítéséért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meixner Zoltán (hvg.hu) Gazdaság

Az ír kutyaszorító: kihúzza-e mentőcsomag az eurót is a válságból?

A sokáig hezitáló ír kormány a hét végén feltette a kezét és belement, hogy az eurózóna mentőalapjából, illetve az IMF-től, Nagy-Britanniától és Svédországtól összesen mintegy 80 milliárd eurós, három év alatt igénybe vehető mentőcsomagot kapjon. A lépést a többi eurózóna-tagország és a befektetők növekvő idegessége kényszerítette ki. Kérdéses, hogy ezzel vége szakad-e az euró létét fenyegető válságnak.

MTI Gazdaság

Gyorsult az infláció az euróövezetben

Az euróövezetben 1,8 százalékra gyorsult a fogyasztói árak éves szintű növekedése szeptemberben az augusztusi 1,6 százalékról, elsősorban az energia drágulása miatt, havi összevetésben ismét 0,2 százalékkal nőttek az árak – közölte pénteken az Eurostat.

MTI Világ

Van Rompuy: az euróövezet a túlélésért küzd

Az euróövezet a túlélésért küzd, és ha az euróövezetet nem sikerül életben tartani, azt az Európai Unió sem éli túl - mondta kedden Brüsszelben Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke.