szerző:
MTI

Aláírásgyűjtésbe kezd az MSZP, hogy megmutassa, van "ellensúlya a fülkeforradalomnak". Ha a kormány nem változtat a politikáján, az MSZP tavasszal az utcára vonul.

Az összefogás fontosságát hangsúlyozták, és kritizálták a kormány intézkedéseit az MSZP civil szónokai és szóvivői a párt szombati nagygyűlésén Budapesten. A közös fellépést azzal szimbolizálták, hogy a résztvevők a levegőbe emelve összefogták piros sáljaikat és azt kiabálták: "hajrá MSZP, hajrá Magyarország!".

Török Zsolt, az MSZP szóvivője arról beszélt, hogy "hazánk bajban van" az elmúlt hat hónap "ámokfutása" miatt. Kormos Kata, a másik szóvivő az összefogás fontosságáról beszélt. A Papp László Budapest Sportarénában megjelentek azt követően, hogy együtt elénekelték a Himnuszt, videoüzeneteket néztek meg.

Az európai baloldal az MSZP mögött áll - derült ki abból a videoüzenetből, amelyet Martin Schulz, az Európai Parlament szocialista-demokrata frakciójának vezetője és Poul Nyrup Rasmusssen, az Európai Szocialisták Pártjának elnöke, volt dán miniszterelnök küldött az MSZP politikai nagygyűlésére. Poul Nyrup Rasmusssen úgy látja: a kormányváltás óta eltelt hat hónap bebizonyította, hogy Magyarországnak új irányra van szüksége, amelynek eléréséhez minden támogatást megadnak. Martin Schulz úgy fogalmazott: Magyarországon az MSZP viszi tovább a szociáldemokraták közös európai üzeneteit: a szociális igazságosságot, a társadalmi összetartozást, a békés fejlődést, a nemzetközi együttműködést. Hozzátette: nemcsak támogatják az MSZP-t, de harcolni is fognak azért, hogy ezeknek az értékeknek a párt érvényt szerezhessen Magyarországon.

©

Bárány Balázs, "friss pályakezdő", a gyűlés egyik civil felszólalója arról beszélt: mivel 1987-ben született, nem élt a pártállami diktatúrában, de annak visszáságait ma sem szeretné megélni. Magyarország ma szerinte nem olyan irányba fejlődik, ahol szívesen leélné az életét, és ezzel az érzéssel nincs egyedül, több kortársa gondolkozik hasonlóan. Azt mondta, Orbán Viktor miniszterelnök "Sztálin babérjaira tör", és ezt nem is csinálja rosszul; minden az övé, és ami ma még nem, arról azt gondolja, hogy majd holnap az övé lesz. Ez azonban mi nem hagyjuk - jelentette ki.

A kormányoldalnak szerinte nem sikerült még végérvényesen a saját képére formálni az országot. Nagy a tét - mondta -, el akarják venni a pénzünket, a jövőnket, a hazánkat. Ezt nem szabad tétlenül nézni - tette hozzá -, ne legyünk birkák, húzzunk egy vonalat, hogy eddig és ne tovább!

Az edelényi Komjáthi Imre arról beszélt, bár az övénél szebb családi modellt még Orbán Viktor sem álmodhatott volna, mégsem kedves a családja a nemzeti együttműködés rendszerének. Szerinte "parasztvakítás", hogy családbarát a kormány. Mint mondta, feleségével 6 gyermeket nevelnek és egy svájci frankban felvett, jelzáloggal terhelt 120 négyzetméteres ingatlanban élnek a "dédivel" együtt. Hozzátette: Orbán Viktor "áldatlan" tevékenységét a saját bőrükön érzik a magán-nyugdíjpénztári összeg, a nyugdíjkorrekció "lenyúlása" miatt; melósként nem keres annyit, hogy a családi adókedvezményt ki tudná használni.

Beszélt arról is, hogy bár Orbán Viktor az árvíznél "ígéretcunamit" zúdított az edelényiekre, a gátakat ma sem állították helyre, több család nem mehetett vissza a lakásába, az önkormányzat 100 milliós adósságban fuldoklik. Úgy fogalmazott: egy kormányzati "kész átverés show" részesei vagyunk.

Mesterházy Attila, a párt elnöke feleségével együtt az MSZP kampánydalára vonult be a "küzdőtérre" és vastaps kíséretében lépett a színpadra.

A baloldal él és készen áll a cselekvésre - jelentette ki Mesterházy. A pártelnök közölte: az MSZP felveszi a kesztyűt, és megmutatja, megvédi az emberek pénzét, a demokráciát és a szabadságot. Úgy fogalmazott: van egy erős baloldali közösség, egy erős ellenzék amely nem fél ezekért kiállni. Mesterházy Attila bírálta egyebek mellett a kormánynak a magánnyugdíjpénztárakkal, az új alkotmánnyal, az igazságszolgáltatással és a médiával kapcsolatos intézkedéseit.  "Állj, eddig és ne tovább" - jelentette ki a szocialista pártelnök, és megígérte, minden eszközzel harcolni fognak a Fidesz "elmebeteg politikája ellen". Hozzátette: amint lehetőségük lesz rá, kárpótolni fogják azokat, akiktől a jelenlegi kormány elveszi a magán-nyugdíjpénztári megtakarításukat, továbbá felszámolják a Terrorelhárítási Központot, és visszavonják a visszamenőleges hatályú törvényeket.

Mesterházy Attila bejelentette: a petícióban tiltakoznak magánnyugdípénztár államosítása, az igazságtalan adórendszer, az indoklás nélküli elbocsátás, a visszamenőleges hatályú törvénykezés, az Alkotmánybíróság hatáskörének szűkítése ellen.  Azt kérte, ez erről szóló ívet mindenki írja alá, és még legalább tíz aláírást gyűjtsön, hogy lássák a parlamentben és Orbán Viktor miniszterelnök is hallja, van "ellensúlya a fülkeforradalomnak".

Mesterházy Attila úgy fogalmazott: az MSZP történelmi felelőssége, hogy a párt alkalmas legyen egy Fidesz-KDNP-vel szembeni összefogás vezetésére. Azt mondta: ezt meg tudják és meg is fogják csinálni, mert a Fidesz sem legyőzhetetlen. Bejelentette: ha a kormány nem változtat politikáján, az MSZP tavasszal az utcára vonul. Ennél a mondatnál a résztvevők azt skandálták: "Orbán takarodj!".

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Kertészkedéssel dolgozza le a Kossuth téri áttörésért kapott büntetését az MSZP-alelnök

Kertészkedéssel dolgozza le a Kossuth téri áttörésért kapott büntetését az MSZP-alelnök

A "kágéestés" csencselés, seftelés sokaknak volt remek üzleti iskola, ami ma hiányzik

A "kágéestés" csencselés, seftelés sokaknak volt remek üzleti iskola, ami ma hiányzik

Sztrájktörők, riogatás és pszichés nyomásgyakorlás - hatodik napja tart a Hankook-sztrájk

Sztrájktörők, riogatás és pszichés nyomásgyakorlás - hatodik napja tart a Hankook-sztrájk

Nem sikerült M. Richárd szívműtétje

Nem sikerült M. Richárd szívműtétje

Novák elszállt a Tv2-n: az Orbán-kormány "világelső” családpolitikáját majmolná az USA is

Novák elszállt a Tv2-n: az Orbán-kormány "világelső” családpolitikáját majmolná az USA is

Nem szavazták meg a költségvetést, áprilistól nem kap állami pénzt a XV. kerület

Nem szavazták meg a költségvetést, áprilistól nem kap állami pénzt a XV. kerület