szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A vásárlók mellett a kereskedőknek és szolgáltatóknak is jó tanáccsal szolgál a karácsonyi bevásárláshoz a Fogyasztóvédők Országos Egyesülete (FOE).

A vásárlóknak érdemes tájékozódniuk, hogy az eladó akkor is vállalja-e a megvásárolt termék kicserélését, ha a többi között a színe, a mérete vagy a márkája nem tetszik a megajándékozottnak. A jogszabályok nem segítik a vásárlót, ha hibátlan árut szeretne kicserélni, ilyenkor csupán a kereskedő jóindulatán múlik, hogy a bizonylattal együtt visszahozott hibátlan árut kicseréli-e másik fajtájúra, típusúra, vagy esetleg levásárolhatják az árát az üzletben - közölte az egyesület az MTI-vel.

A szokásos jótállási szabályok alapján minden kereskedőnek ki kell cserélnie a hibás árut,- ez az akciós termékekre is vonatkozik - ha a vásárláskor a vevő nem tudott a hibáról. Nem helyes az a kereskedői magatartás, amely az "akciós árut nem cserélünk" feliratként is megjeleníti. Az adott hiba miatt leértékelt termék cseréjét a vásárló nem kérheti, más olyan hiba miatt - amelyről a vásárláskor nem tudott - viszont élhet az említett jogával. A csere iránti igény a vásárlást követő három munkanapon belül a vásárlás helyén érvényesíthető, ezt a vállalkozás nem utasíthatja el, helyette felajánlva a javítást. 

Egyre több kereskedő ad lehetőséget - karácsony után egy meghatározott időszakban - a nem használt termékek cseréjére, vagy az áru értékének levásárlásra. A FOE javasolja, hogy ezt a többletvállalást, illetve annak pontos tartalmát a kereskedők egyértelműen jelezzék az üzletben, illetve lehetőleg a vásárlást bizonyító dokumentumon is a fogyasztóknak. Például a blokk hátuljára írják rá, hogy cserelehetőség 2010.12.30-ig, és azt bélyegzővel hitelesítsék.

A termék hibájára vonatkozó fogyasztói reklamáció esetén a minőségi kifogásról minden esetben gondoskodjanak jegyzőkönyv felvételéről, amivel később saját érdekükben is igazolhatják a fogyasztó érdekeinek érvényesítését. Amennyiben a vásárlók könyvébe bejegyzés történik, ne felejtsenek el arra lehetőleg azonnal, de ha ez nem lehetséges, legkésőbb harminc napon belül írásban válaszolni. A fogyasztókat a megfelelő és valós információkkal kell ellátni, hogy ne téves feltevésben vásároljanak, hanem az akaratuknak megfelelő, valós információkon alapuló döntést hozhassanak. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az online bemutatókra koncentrál novembertől a Madách Színház

Az online bemutatókra koncentrál novembertől a Madách Színház

Tóta W.: Fiúk a bitcoinbányában

Tóta W.: Fiúk a bitcoinbányában

Áprilisig számol kijárási korlátozásokkal a francia kormány

Áprilisig számol kijárási korlátozásokkal a francia kormány