szerző:
Bálint Csaba

Adócsalók nyomában jártunk, ellopattunk egy kerékpárt, tolvajt fogtunk Borsodban. Felsőzsolcán és Devecseren portyáztunk a legnehezebb napokban kameránkkal. Nézze meg mit látott a hvg.hu objektívje 2010-ben!

2010-ben is törekedtünk arra, hogy olvasóink, illetve nézőink olyan anyagokat lássanak nálunk, amelyekről nem szól az esti híradó. Igyekeztünk megtalálni az igazi történeteket, a valódi sztorikat kerestük, hogy látogatóinknak mindig tudjunk újat mutatni, ha videóinkra kattintanak. Az év legizgalmasabb anyagait gyűjtöttük most össze egyetlen videóban, hogy érzékeltessük témáink sokszínűségét, és olvasóinkkal együtt visszatekintsünk általuk az elmúlt évre. Anyagainknak azonban csupán a töredéke fért bele ebbe az összeállításba. Szinte az egész országot bejártuk 2010-ben.


Az évet az Aggteleki Nemzeti Parkban kezdtük, ahol bizonyítékot találtunk a magyar farkas létezésére. Préda maradványok, egyértelmű nyomok utalnak a ragadozó magyarországi jelenlétére. Itt megnézheti riportunkat.

Elsőként találtuk meg azt a vajdasági nyugdíjas házaspárt, akik papíron az idei legnagyobb adótartozást felhalmozó cég, a KLK63 Kft. tulajdonosai. Dudásékért tűvétettük az egész Vajdaságot mire rájuk találtunk a Szabadka melletti Palicson. A férfi művesekezelésre jár, az asszony sem dolgozik. Azt mondják, nem is emlékeznek, mikor jártak utoljára Budapesten, ahol a "cégük" székhelye található. Így kutattuk fel Dudásékat a legnagyobb adótartozást felhalmozó kisnyugdíjasokat.


Márciusban annak a pletykának jártunk utána, amely szerint Mesterházy Ernő, Demszky Gábor főpolgármester - BKV-ügyek miatt előzetes letartóztatásban lévő - tanácsadója Szigligeten engedély nélkül építkezik. A szigorú szabályozást kijátszva a föld alatt bővíti házát a volt tanácsadó - tudtuk meg a szomszédoktól, akik szerint korábban éjjel-nappal dolgoztak a házban, illetve a ház alatt, de újabb épületet a föld felett ennek ellenére nem látott senki. Szigligeti riportunkat itt újra megnézheti.

Közelről vettük szemügyre a "szegedi romapolitika romjait", az Amaro Kher nevet viselő romhalmazt, amely egykor roma közösségi házként működött, ám a város hanyagsága, és a helyi CKÖ hozzá nem értése miatt egy értéktelen rommá vált. A helyszínen jártunk.

Tavasszal a zöldhatárra indultunk, hogy egy estét eltöltsünk a schengeni határ magyar őreivel, meglessük taktikájukat, és a módszereikről faggassuk őket. A vaksötétben vártunk határsértőkre a Röszke melletti erdőkben.

A nyugati téri aluljáróban megtudtuk, mennyibe kerülnek az ott dolgozó lányok szolgáltatásai, illetve azt is, hogy hová vonulhatnánk el velük egy gyors menetre, ha arra szottyan kedvünk. Szaxi három, szex négy a Nyugatinál.

A rettegett ózdi Hétes telepen barátsággal fogadtak minket. Azért mentünk Ózdra, hogy megmutassuk, nem csak a hiteleiket törleszteni nem tudókat fenyegeti a kilakoltatás. A szociális lakásokból közműtartozás miatt is kidobják az embert. Így gyártunk hajléktalanokat.

Nyáron a Szegedi Csillagbörtön életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt festőivel találkoztunk. Kiderült, hogy egy gyilkos is lehet tehetséges művész. "Akármit festesz, meglátszik rajta a börtön" - mondta el egyikük.


A magyar börtönök legjobb zenészei álltak színpadra a tököli fiatalkorúak börtönében egy verőfényes májusi napon. Az úgynevezett Hagyományőrző Autentikus Zenei Fesztiválon a publikum nagy örömére a kalocsai női börtön együttese is részt vett. Egy vidám nap a tököli börtönben.

Vettük a fáradságot, hogy a kettős állampolgáraságról egyre hevesebben dúló hazai vitát magunk mögött hagyjuk, és megkérdezzük azokat, akik valóban érintettek voltak az ügyben. Vonatra szálltunk, és Pozsonyig meg se álltunk. Kiderült, Pozsonyból nézve másként fest a hazai hisztéria.

A nyár első napjait az elárasztott Felsőzsolcán töltöttük, a városban, amely a fejetlenség áldozata lett. Többek között az ipari búvárok munkáját kísértük végig a fertőző és ezer veszélyt rejtő vízben. Felsőzsolcát természetesen a víz levonulása után sem felejtettük el.


Először nem sikerült, de másodszorra ellopattuk a HVG egyik kerékpárját Budapesten. Megtanultunk zárakat nyitni kulcs nélkül, majd megnéztük minden kissrác álmát, az időgépet, egy hibátlan Deloriant, amelyben még fluxuskondenzátor is van. A nyarat a Szigeten zártuk, annak is a legvéresebb szegletében, az orvosok táborában. Megtudtuk azt is, hogyan lehet bejutni a Szigetre jegy nélkül.

A választási hajrában a Magyar Kétfarkú Kutya Párt aktivistái mellé szegődtünk egy napra, majd a hajléktalanoktól kérdeztük, mi lesz, ha büntethető lesz az utcán alvás. Van, aki szerint akkor jön el az ideje annak, hogy felkösse magát. Szakemberek segíségével fejtettük meg a megszűnő sáv rejtélyét, és tekertük a lánc nélküli bicajt.

Az iszapkatasztrófa első napjától a helyszínen voltunk, bejutottunk a kíváncsi szemek elől elzárt kolontárra is, mindössze egy nappal a tragédia után.


Juhászék átmeneti otthonában is jártunk, a házban, ahol a szomorúság az úr. A család legkisebb tagja, a mindössze 18 hónapos Angyalka odaveszett az iszapkatasztrófában. Anyja karjából tépte ki a lúgos áradat. A MAL Zrt. csak egy gyásztáviratot küldött.

Az év végén tettenértünk egy fiatalembert, amint fát lop az erdőből Borsodban. Nagy a család, csak a konyhát fűtik, pénz nincs, lopni kell - mondta. A sok szomorú történet után igazán jól esett, hogy végre örülhettünk is valaminek, a Margit híd felújítása érkezett célegyenesbe. Úgy éreztük, itt az ideje őszintén örülni a kemény munka eredményeinek.


Az év vége technikai fejlődést is hozott, Stiller Ákos kollégánk jótékonysági kiállításáról, már HD minőségben adhattunk hírt. Maradjanak velünk 2011-ben is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kaposvár és Pécs is akarja magának az M9-es autópályát

Kaposvár és Pécs is akarja magának az M9-es autópályát

Magyar siker a locarnói filmfesztiválon

Magyar siker a locarnói filmfesztiválon

Bepánikolt kamionos állt keresztbe az M43-as autópályán

Bepánikolt kamionos állt keresztbe az M43-as autópályán

András herceget lencsevégre kapták Epstein házában

András herceget lencsevégre kapták Epstein házában

Androidos és van WhatsApp a telefonján? Hamarosan kap egy rég várt új funkciót

Androidos és van WhatsApp a telefonján? Hamarosan kap egy rég várt új funkciót

A Fertő taviak nem hiszik, hogy az ő családjaik érdekeit szolgálná a kormány gigaberuházása

A Fertő taviak nem hiszik, hogy az ő családjaik érdekeit szolgálná a kormány gigaberuházása