szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

Mi magyarázza, hogy az éjszakai élet egykori ismert alakjának tartott Tanyi György saját maga próbálta móresre tanítani a neki nem fizető szórakozóhely tulajdonosait? Tanyi persze tagad. A Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) szerdán a tanúkat hallgattak meg a Tanyinak tulajdonított zsarolási ügyben.

A több mint tíz évvel ezelőtt még az egyik legbefolyásosabb magyar keresztapaként számon tartott Tanyi György és társa ellen az idén tavasszal zsarolás és közveszély-okozás miatt emelt vádat a IX. kerületi ügyészség. A vád szerint a két férfi még 2009-ben felgyújtott egy kávézót a MOM Park üzletközpontban. Tanyit emellett megvádolták azzal is, hogy zsarolást követett el. Nagy Ferencnek, aki megverte Tanyi György testvérét, Jánost a Teleki téri üzemanyagtöltő állomáson, felajánlotta, hogy ha fizet ötmillió forintot, akkor nem jelenti fel a rendőrségen rablásért.

A szerdai tárgyaláson tanúként hallgatta meg a bíróság Vasvári Csaba vezette tanácsa Váradi Róbertet, aki gyerekkori jóbarátja Tanyi Györgynek, s akinek Tanyi János beszámolt a verekedésről. Ezt követően, a bíró kérdésére Váradi elmondta, nem emlékszik, hogy Tanyi György magának kérte volna a pénzt. Amikor a bíró felolvasta neki a másfél évvel ezelőtt tett vallomását és szembesítette vele, hogy ott másképp nyilatkozott, a zenészként dolgozó Váradi arra hivatkozott, hogy a rendőrök akkor nem írták le azt, amit mondott. Tanyi György pedig továbbra is tagadta, hogy megzsarolta volna Nagy Ferencet.

A közveszély-okozást a vádhatóság szerint Tanyi a következőképpen követte el. Tavaly január 5-én hajnalban fekete csuklyával a fején egy autóval áthajtott a Leroy kávézó üvegén. A járművet benzinnel lelocsolta, majd felgyújtotta. Társa a közeli Csörsz utcában várakozott, ám mikor a két férfi el akart menekülni, a közelben tartózkodó járőrök észrevették őket, s megpróbálták útjukat állni. A kávézóban közben a tűzjelző berendezés működésbe lépett, s a felcsapó lángokat azonnal el is oltotta, de a kár még így is 12 millió forintra rúgott.

A hvg.hu-nak a történtek után a Budapesti Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Osztályának vezetője azt mondta, hogy az autók – egy Suzuki és egy Volkswagen Golf – rendszámainak alapján könnyen el tudtak indulni a nyomozásban. A bizonyítékok és vallomások alapján – ez utóbbi között egy védett tanúé is szerepel – bizonyítottnak látták a rendőrök, hogy Tanyi egyik ismerősével, egy zenésszel gyújtotta fel a kávézót.

Hogy Tanyi Györgynek erre mi oka lehetett, hogy valóban elmaradt védelmi pénz behajtása állt-e a háttérben, nem tudni, s az ügyészségnek sem sikerült tisztáznia a történtek okát – mint közölték a vádemeléskor –, a vádlott pedig tagadta, hogy elkövette volna a bűncselekményt. Józan logika alapján mindenesetre furcsa, hogy Tanyi – ahelyett, hogy felbérelt volna valakit – saját maga gyújtja fel a kávézót és arra sem ügyelt, hogy a menekülésre használt autó ne legyen hozzájuk köthető. Mások szerint viszont nagyon is elképzelhető, hogy Tanyi egyszerűen elbízta magát és nem számolt azzal, hogy elkapják. Vele kapcsolatban egyébként többen megjegyezték a hvg.hu-nak, hogy már nincs jelentős szerepe az éjszakai életben.

A Tanyi ellen korábban felhozott ügyek

Híresztelések – bizonyítékok nélkül

Elterjedtek olyan hírek, hogy Tanyi áll az 1998-as robbantásos merényletek  mögött, így néhányan az ő számlájára írják  a Király utcai Halló bár felrobbantását,  melynek során egy járókelő megsérült. Tanyival szemben felhozták azt is, hogy 1996-ban részt vett a Conti Car néven elhíresült csoport irodájában kirobbant  verekedésben, illetve, hogy telefonon megfenyegette Boros Tamást.

Tanyit több mint egy évtizeddel egy kézigránátos robbantás megszervezése, valamint egy ingatlanügy kapcsán csalással, valamint közokirat-hamisítással vádolták. Akkor a férfi azt vallotta, hogy az Aranykéz utcai merénylet célpontja, Boros Tamás, akivel akkor barátok voltak, egy 1996-ban megkötött üzlet során átverte. Épp emiatt kettőjük viszonya megromlott. Az ügyben egyébként a súlyosabb vádpont az volt, hogy Tanyi megbízásából robbantottak fel a Kempinski Szállónál egy Mercedest. Tanyi nem ismerte el bűnösségét, és azt hangoztatta, hogy nem is ismerte a robbantás végrehajtóit.

Mindezzel egyébként azt követően tudták meggyanúsítani, hogy 1997. november 17-én Bécsben elfogták és hazahozták. Előzetesben volt már, amikor 1998 januárjában egy ismeretlen telefonáló azt közölte, hogy a négyszáz katona felett rendelkező Tanyi és más személyek fogva tartása miatt sport- és nyugdíjas-létesítményeket robbant fel. Tanyit 2000-ben jogerősen felmentették a vádak alól.

Hat évvel később kábítószerrel visszaéléssel, valamint közfeladatot ellátó személy elleni erőszakkal és személyi szabadság megsértésével gyanúsítva csaptak le rá a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai Budapest belvárosában, a Nagymező utcában. A drogot megtalálták Tanyi szervezetében, aki a Pigalle szórakozóhelyen összeszólalkozott egy kábeltűzhöz kiérkező tűzoltókkal: az egyiket pofon ütötte és nem engedte felállni a székről. Négy évvel ezelőtt Tanyi neve felbukkant a kecskeméti maffiaperben is. A vádlottak a balatoni szórakozóhelyeken jelentős érdekeltségekkel rendelkező Túri Tibort meg akarták öletni. Mivel Túrival Tanyi György már nem volt jóban, azt tervezték, hogy az ő érdekeltségeit éri a támadás. Ezután Tanyi Túriékat hibáztatta volna, s vett volna rajtuk elégtételt. (HVG 2006. április 4.)

Szintén a Pigalle volt a főszereplő, de mint egy, a Tanyival szembenálló alvilági kör által kiszemelt célpont két évvel ezelőtt. Erre lehetett következtetni abból, hogy 2008 szeptemberében életveszélyes támadást intéztek – a legenda szerint – Tanyi György ellen a fővárosban. Az ügyben viszont ennél többre nem derült fény. Ekkor már hallani lehetett olyan hangokat is, miszerint Tanyi tulajdonképpen már vissza is vonult, de az egy évvel későbbi gyújtogatást a Leroyban ő követhette el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb négy országból jöhetnek az üzleti utazók

Újabb négy országból jöhetnek az üzleti utazók

UNICEF: Oktatási vészhelyzet van

UNICEF: Oktatási vészhelyzet van

Szabadulna Zamárdi a Balaton Sound fesztiváltól, evezős buli lehet helyette

Szabadulna Zamárdi a Balaton Sound fesztiváltól, evezős buli lehet helyette