Magyar művészek tiltakoztak Brüsszelben a médiatörvény és az Orbán-kormány tervezett intézkedései ellen. A művészek egyik vezetője, Fischer Ádám karmester szerint aggasztó az is, ahogy a Fidesz módosítani akarja az alkotmányt - írja az Origo.

Brüsszelben tiltakoztak magyar írók és zenészek is az Orbán-kormány intézkedései ellen - írja az Origo, az Independentre hivatkozva, amely úgy fogalmaz: a magyar művészek csatlakoztak a magyar kormány egyre növekvő számú bírálójához. A bírálatok középpontjában a tekintélyes brit lap szerint az új médiatörvény áll, amely ellenzői szerint szájkosarat tenne a szabad sajtóra, és veszélyeztetné a független magyar médiát. Mint írják, az EU megpróbál nyomást gyakorolni a magyar kormányra annak érdekében, hogy gondolja át a törvényt.

"Nagy figyelem övezi az új médiatörvényt, de a problémák mélyebbek ennél" - idézte Fischer Ádámot, a világ egyik legelismertebb karmesterét az Independent. A lap szerint a karmester a múlt év végén a kormány korlátozó intézkedései elleni tiltakozásképpen mondott le az Állami Operaházban betöltött vezető pozíciójáról. "Még aggasztóbb az alkotmány tervezett megváltoztatása, vagy az egyre növekvő mértékű antiszemitizmus, homofóbia és idegengyűlölet a magyar társadalomban" - mondta Fischer.

Az Independent ismertetése szerint áprilisi elsöprő győzelme óta a populista Fidesz a politikai érdekeinek megfelelően módosítja az alaptörvényt, és korlátozta az Alkotmánybíróság hatáskörét. Ezen kívül Orbán Viktort azért is bírálták, hogy pártjához hű embereket nevezett ki kulcsfontosságú pozíciókba, szokatlanul hosszú időre.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egyszer majd király lesz, csak győzze kivárni

Egyszer majd király lesz, csak győzze kivárni

Hogy lehet beleszeretni Barack Obamába?

Hogy lehet beleszeretni Barack Obamába?

Annyit keres a felső 10 százalék, mint amennyit az alsó 65

Annyit keres a felső 10 százalék, mint amennyit az alsó 65

Most a radiológushiány miatt vannak veszélyben a betegek a Honvédkórházban

Most a radiológushiány miatt vannak veszélyben a betegek a Honvédkórházban

A Corvinus csapata nyerte a második Nemzeti Kiberversenyt

A Corvinus csapata nyerte a második Nemzeti Kiberversenyt

Semmi nem lett a kormány három éve beígért bölcsődéiből

Semmi nem lett a kormány három éve beígért bölcsődéiből