szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A tárgyalóterembe megbilincselve, két fegyőr vezetésével érkező egykori szocialista politikus azt hangsúlyozta, hogy nem bűnszervezetben, és nem a személyes haszonszerzés érdekében követték el a csalást.

"Az elmúlt húsz év minden bűnét, hibáját nem lehet rajtam számon kérni" – mondta a tárgyalóterembe megbilincselve, két fegyőr vezetésével érkező egykori szocialista politikus. Nem bűnszervezetben, és nem a személyes haszonszerzés érdekében követték el a csalást - hangsúlyozta az elsőrendű vádlott, aki a rá kiszabott nyolc és fél éves börtönbüntetést aránytalanul súlyosnak tartja. Állítása szerint a civil szervezetek elnökei nem tudtak a pályázatokról, egymás tevékenységéről, és soha nem is egyeztettek egymással. Zuschlag János azt mondta, csupán országgyűlési képviselőként adott utasításokat munkatársainak, korábbi személyi titkárának, a másodrendű vádlott Lados Istvánnak, illetve a negyedrendű vádlottnak, Őri Andrásnak.

Szavai szerint a lobbizásánál nem történt törvénytelen dolog, az ifjúsági pályázatok segítése a feladatai közé tartozott, erre politikai mandátuma volt. Az apparátust soha nem befolyásolta, csupán politikusoktól kért segítséget, de ez szükségszerű volt, hiszen bizonyos kérdésekben politikai döntéseket kellett hozni – fogalmazott a vádlott negyvenperces, részben papírról olvasott felszólalásában.

Zuschlag János álláspontja szerint az elsőfokú bíróság számtalan tanúvallomást félreértelmezett. Önkényesen választotta ki a tanúkat, akiktől idézett az ítéletben, és szerinte a vallomásokból is úgy emelt ki részleteket, hogy azok értelme megváltozott. Az ítélet által idézett tanúk alig említenek konkrétumokat, vallomásaik feltételezésekre épülnek - mondta a vádlott, aki szerint Lados István vallomása, amely az ítélet alapját képezte, hemzseg az önellentmondásoktól és a tárgyi tévedésektől.

A Fiatal Baloldal vezetése nem volt tisztában azzal, hogy a politikai ifjúsági szervezet programjainak finanszírozása fiktív pályázatok segítségével történik – mondta Zuschlag János. A vádlott elismerte, hogy koordinálta a védekezést, de ezt egyszemélyben tette. Állítása szerint soha nem próbálta törvénytelen eszközökkel befolyásolni a nyomozást, nem volt olyan kapcsolata, amellyel erre lehetősége lett volna. Mint mondta, azért fordult Lusztig Péterhez - aki 2007-ben a rendőrséget is felügyelő önkormányzati minisztériumban, Lamperth Mónika akkori miniszter kabinetirodáján dolgozott -, mert az ügy az eljárás során politikai dimenziót kapott.

Zuschlag János úgy látta, a Bács-Kiskun Megyei Bíróság erkölcsi és politikai filozófiai szempontból értékelte a történteket. Példát akart statuálni a büntetés kiszabásánál, és nem vette figyelembe a kárenyhítését, a megbánást, s azt sem, hogy már három és fél éve van előzetes letartóztatásban. A kár megtérítése - mint mondta - legális forrásból történt. A vádlott azonban a táblabíróság előtt sem kívánta megjelölni, milyen forrásból teremtette elő a visszafizetett 50 millió forintot.

Az első fokon eljárt Bács-Kiskun Megyei Bíróság ítélete szerint az egykori szocialista politikus és társai civil szervezeteket felhasználva szabálytalanul használtak föl több mint 72 millió forint közpénzt. Az összeg egy részéből baloldali politikai ifjúsági szervezetek rendezvényeit, táborait finanszírozták, illetve a kiskunhalasi MSZP alapszervezet működtetésére fordították.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!