szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

"Hanyag voltam, egy beavatatlan stróman" – mondta az utolsó szó jogán Katus Ferenc, a Zuschlag-ügy harmadrendű vádlottja.

Tételesen vitatta az elsőfokú ítélet megállapításait a harmadrendű vádlott, Katus Ferenc a Zuschlag János és társai ellen folyó per fellebbviteli tárgyalásán pénteken, a Szegedi Ítélőtáblán. "Hanyag voltam, egy beavatatlan stróman" – mondta az utolsó szó jogán a vádlott, aki hangsúlyozta, ifjúsági szolgáltató irodát működtetett Kiskunhalason, pályázati támogatással programokat valósított meg, és úgy gondolta, minden törvényesen zajlik. "Az én tudtommal és beleegyezésemmel nem történt bűncselekmény" – fogalmazott a két és fél évet előzetes letartóztatásban töltő, első fokon öt év hat hónap börtönbüntetéssel sújtott férfi. Katus Ferenc elismerte, hogy átvette ugyan néhány ifjúsági szervezet elnöki posztját, azt azonban csak a szoros pályázati határidő miatt tette, abban a hiszemben, hogy a támogatott programok megvalósulnak.

A vádlott az ügyészség tevékenységét is bírálta, véleménye szerint a vádhatóság igyekezett irányítani a tanúvallomásokat. Különösen a másodrendű vádlott, Lados István által elmondottakat, aki - szerinte - a vádalku reményében beszélt. A Bács-Kiskun Megyei Bíróság elsőfokú ítélete szerint Zuschlag János és társai civil szervezeteket felhasználva szabálytalanul használtak föl több mint 72 millió forint közpénzt. Az összeg egy részéből baloldali politikai ifjúsági szervezetek rendezvényeit, táborait finanszírozták, illetve a kiskunhalasi MSZP alapszervezet működtetésére fordították.

A bíróság Zuschlag Jánost folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyolc év hat hónap börtönbüntetésre ítélte. A vádlottak közül héttel szemben egy év négy hónap és öt és fél év közötti végrehajtandó börtönt szabott ki a bíróság, három embert felfüggesztett börtönre, négyet pénzbüntetésre ítélt, egy vádlottat felmentett. A vádat képviselő Horányi Miklós fellebbviteli főügyész keddi perbeszédében a kiszabott büntetések súlyosítását, illetve azt indítványozta, hogy a szabadságvesztést a vádlottaknak fegyházban kelljen letölteniük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!