szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Rendkívüli sajtóérdeklődés előzi meg a határozathirdetést hétfőn a Szegedi Ítélőtáblána Zuschlag János és társai ellen folyó per fellebbviteli tárgyalásán.

Az egykori szocialista politikus és társai elleni per tárgyalásán csak a sajtó akkreditált munkatársai vehetnek részt. A táblabíróság tájékoztatása szerint a határozathirdetésre harminc média - hírügynökség, újság, hírportál, televíziós és rádiós szerkesztőség - több mint hetven munkatársa jelezte előzetesen részvételét.

A másodfokú tárgyalás első napján, január 18-án Maráz Vilmosné tanácsvezető bíró néhány perc után kiküldte a teremből a fotósokat és operatőröket, hogy zavartalanul folyhasson a per. A következő tárgyalási napokon is csak az első tíz percben készíthettek hang- és képfelvételeket az újságírók, a bírói tanács döntése alapján azonban a határozathirdetés teljes egészében rögzíthető lesz.

Az első fokon eljárt Bács-Kiskun Megyei Bíróság ítélete szerint a volt politikus és társai civil szervezeteket felhasználva szabálytalanul költöttek el több mint 72 millió forint közpénzt. Az összeg egy részéből baloldali politikai ifjúsági szervezetek rendezvényeit, táborait finanszírozták, illetve a kiskunhalasi MSZP alapszervezet működtetésére fordították.

A bíróság Zuschlag Jánost folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyolc év hat hónap börtönbüntetésre ítélte. A vádlottak közül héttel szemben egy év négy hónap és öt és fél év közötti végrehajtandó börtönt szabott ki a bíróság, három embert felfüggesztett börtönre, négyet pénzbüntetésre ítélt, egy vádlottat felmentett.

A fellebbviteli tárgyaláson Horányi Miklós ügyész az első fokon kiszabott büntetések súlyosítását kérte és azt indítványozta, hogy a vádlottak a büntetésüket fegyházban töltsék le. Az ügyvédek és a vádlottak a büntetések mérséklését, illetve felmentést kértek részben bűncselekmény, részben bizonyítottság hiányában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!