szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szmogriadó tájékoztatási fokozatát hétfőn rendelte el Tarlós István főpolgármester, csütörtökön pedig megszüntette azt.

A szerdai mérési adatok alapján nem indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása Budapesten, mivel tovább csökkent a kisméretű szálló por (PM10) koncentrációja a Főpolgármesteri Hivatal szerint.

Az ellenőrzött adatok alapján a kisméretű szálló por koncentrációja egyik fővárosi mérő ponton sem érte el a tájékoztatási küszöbértéket (75 µg/m3), jellemzően az egészségügyi határérték (50 µg/m3) körüliek voltak. A mérési eredmények alapján és tekintettel a meteorológiai előrejelzésre - a vonatkozó jogszabályok szerint - Tarlós István főpolgármester megszüntette a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. 

A hivatal közleménye szerint Tarlós István főpolgármester köszönetet mond azoknak a budapestieknek, akik felismerték a helyzet komolyságát, és korlátozták autóhasználatukat - a közösségi közlekedést részesítve előnyben -, illetve az ipari pontforrások, kémények azon üzemeltetőinek, akik önkéntesen korlátozták a helyhez kötött légszennyező pontforrásaik kibocsátását.  

A szmogriadó tájékoztatási fokozatát hétfőn rendelte el Tarlós István főpolgármester Budapesten, mert a kisméretű szálló por koncentrációja két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket. A mérési adatok alapján a szmogriadó tájékoztatási fokozatát kedden és szerdán is fenntartották.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!