szerző:
HavariaPress/MTI
Tetszett a cikk?

A Fővárosi Bíróság hatályon kívül helyezte pénteken a Budapesti Rendőr-főkapitányság tiltó határozatát, így június 18-án mégis megrendezhetik a Meleg Méltóság Menet felvonulást - értesült a HavariaPress.

A felvonulást szervező Szivárvány Misszió Alapítvány megbízásából benyújtott beadványt, amit a Társaság a Szabadságjogokért és a Helsinki Bizottság közösen dolgozott ki, a Fővárosi Bíróság alaposnak találta, és pénteken hatályon kívül helyezte a Budapesti Rendőr-főkapitányság tiltó határozatát. Ennek értelmében megrendezhetik a Meleg Méltóság Menetet a meghosszabbított útvonalon, június 18-án. A bíróság az ügyben későbbre ígért tájékoztatást az MTI-nek.

A BRFK korábbi tájékoztatása szerint az alapítvány a június 18-ra tervezett, a rendőrség által még 2010 szeptemberében tudomásul vett felvonulás előre egyeztetett útvonalát (Hősök tere - Kodály körönd - Oktogon - Opera - Erzsébet tér) módosította, a Bajcsy-Zsilinszky út - Alkotmány utca - Kossuth tér szakasszal meghosszabbította. A rendőrség azt közölte, hogy nem betiltották a felvonulást, hanem "a módosító bejelentéssel érintett rendezvény ezen útvonalon történő megtartását nem engedélyezik",  mivel a rendezvény áttervezett és így meghosszabbított útvonala miatt a közlekedés más útvonalon nem biztosítható. Kiemelte, hogy nemcsak a rendezvények megvalósíthatóságát kell biztosítani,  hanem az azokon részt nem vevők jogait is.

A budapestpride.hu honlapjáról letölthető akkori részletes rendőrségi határozat szerint a rendőrségnek kell mérlegelnie, hogy a két alapjogot - a gyülekezés és a mozgás szabadságát - a jogszabályok alapján tudja-e az adott helyszínen és időben biztosítani. A közlekedésrendészeti szakvélemény szerint a vonulás a belváros fő gerincútvonalain történik, ezek forgalmának feltorlódása óhatatlanul magával vonja a keresztező utcák forgalmának feltorlódását is, így alkalmatlanok a nagymértékben megnövekedett gépjárműforgalom levezetésére.

A szakvélemény azt is tartalmazza, hogy a soros EU-elnökség miatt ez a hivatásos delegációs útvonal, ezért ezeken az útvonalakon ideiglenes forgalomkorlátozások lépnek életbe. A tanév utolsó tanítási napja június 15., így a 18-i hétvége az első a nyári szünetben, ami még jobban megnöveli a szabadidős programokra érkezők számát.

A Szivárvány Misszió Alapítvány, illetve több civil szervezet hétfőn közleményben szólította fel Budapest rendőrfőkapitányát, hogy vegye tudomásul a felvonulás ismételt bejelentését, és tartózkodjon a gyülekezési törvény önkényes értelmezésétől. Az alapítvány megbízásából a Társaság a Szabadságjogokért és a Magyar Helsinki Bizottság kedden keresetet nyújtott be a Fővárosi Bírósághoz, kérve a rendőrségi határozat hatályon kívül helyezését.

A KDNP szerdán azt közölte, hogy a budapestiek büszkék lehetnek a rendőrségre, amely a főváros békéjét védte meg a melegfelvonulásról hozott keddi határozatával. A párt közleménye szerint "a rendőrség azzal, hogy a módosított útvonalon már nem engedélyezte a Meleg Méltóság Menetének továbbhaladását, lényegesen csökkentette annak veszélyét is, hogy a közrend, a közbiztonság sérüljön, és szélsőséges provokációnak legyenek kitéve mind a büszke melegek, mind a békességre vágyó budapesti lakosok".

Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő csütörtökön, strasbourgi keltezésű blogbejegyzésében álszentnek nevezte a rendőrség melegfelvonulással kapcsolatos döntésének indoklását, amely szerint a rendezvény zavarná a közlekedést Magyarország európai uniós elnöksége idején. A politikus úgy látja, ha a rendőrség arra hivatkozott volna, hogy ilyen hosszú útvonalon az előző évek tapasztalata alapján nem tudja garantálni a menet biztonságát, "az legalább közelített volna a valósághoz", hiszen a gyülekezési jog feltételeit az államnak garantálnia kell, és ez valóban nem mindig sikerült az elmúlt években.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője még hétfőn azt közölte: pártja szerint döbbenetes és elfogadhatatlan, hogy a rendőrség a kormányváltás dacára folytatja a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormányok alatt tapasztalható, a "gyülekezési joggal kapcsolatos ámokfutását", és "mondvacsinált" okból próbálja a polgárok szabadságjogait korlátozni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meseország-ügy: Ilyen erővel vicces fiatalok feljelenthetnék a Macbethet is

Meseország-ügy: Ilyen erővel vicces fiatalok feljelenthetnék a Macbethet is

Merkel: Németország segíthet a Szputnyik V uniós engedélyeztetésében

Merkel: Németország segíthet a Szputnyik V uniós engedélyeztetésében

Újfajta kijelzőt kezd gyártani a Samsung, szebb lesz tőle a kép a laptopokon

Újfajta kijelzőt kezd gyártani a Samsung, szebb lesz tőle a kép a laptopokon