szerző:
Klubrádió
Tetszett a cikk?

A kormány által megszűnésre ítélt Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány (BEGYKA) betegjogi szakreferensét és négy kollégáját azonnali hatállyal, indoklás nélkül, megalázó körülmények között rúgták ki - tudta meg a Klubrádió.

Bodnár Ágnes betegjogi szakreferens a Klubrádiónak elmondta: "zárolták a gépeinket, kivetették a SIM kártyát a telefonból. Nemcsak a szakreferensi, hanem a betegjogi szerződésemet is azonnali hatállyal felmondták. Azt a megaláztatást amiben részünk volt, nem kívánom senkinek" - nyilatkozta. Csehák Juditot, a közalapítvány elnökét is a portással kísértették fel az épületbe. Gyakorlatilag ügyvédi felügyelet alatt kellett átadni a papírokat. A számítógéphez – így levelezésükhöz – nem férhettek hozzá az érintettek; a telefont letiltották.

Bár nem tudni, mi váltotta ki az elbocsátásokat, az ügy közvetlen előzménye, hogy a közalapítvány szakreferensei levélben fordultak az őket foglalkoztató Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal vezetőjéhez, jelezve, hogy nem tudják elfogadni a jogvédők teljes létbizonytalanságát. Az ügy előzménye, hogy a kormány által december végén megszűnésre ítélt, Csehák Judit ex-miniszter által vezetett Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány jogvédelmi feladatai az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézetből létrehozott Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalhoz kerültek. A továbbiakban ez az intézmény foglalkoztatja a betegek, idősek és gyermekek bentlakásos intézményeiben lakók érdekeinek képviseletével megbízott jogvédőket, akiknek státusza azonban mindmáig bizonytalan.

Az új munkáltatótól kapott, egymásnak ellentmondó szóbeli közlések, a korábbinál lényegesen alacsonyabb összeg, illetve vállalkozói szerződés „megajánlása” miatt 6 képviselő felmondott. A tervezett komoly óraszám-, és óradíj-csökkentéssel szinte ellehetetlenül a feladatellátás. Mindeközben valójában még azt sem tudni, hogy a jogvédők közül hányan dolgozhatnak tovább kormánytisztviselőként.

„Egy biztos, akármi is volt a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal célja a kirúgásokkal, a betegjogi képviselet szétverésével valójában nem a jogvédőket, hanem a betegeket és az egészségügyi intézményvezetőket „büntetik”. Ha ugyanis ez a jogorvoslati fórum is megszűnik, akkor vagy az intézményvezetőkhöz áramlanak a panaszok, vagy tovább nő a „műhibaperek” száma, ami épp ellentétes lenne a Szócska Miklós és csapata nevéhez köthető Semmelweis Tervben megfogalmazottakkal.” - olvasható a Klubrádióhoz eljuttatott levélben. A holnapi Reggeli Gyorsban háromnegyed nyolckor Csehák Judit számol be részletesen a történtekről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ködös, borús, csapadékos lesz a csütörtök

Ködös, borús, csapadékos lesz a csütörtök

Melbourne ünnepel, véget ért a járvány miatti 112 napos vesztegzár

Melbourne ünnepel, véget ért a járvány miatti 112 napos vesztegzár

Mi történik akkor, ha lejár a hitelmoratórium?

Mi történik akkor, ha lejár a hitelmoratórium?