szerző:
Hírszerző/FH
Tetszett a cikk?

A 3-4 órás sétatúrák reggel 10 órakor indulnak. Az ingyenes kirándulások a rasszizmus elleni európai akcióhét programjaihoz kapcsolódnak.

Vasárnap a Józsefvárosban, jövő szerdán pedig a belvárosi Zsidónegyedben szakemberek vezetésével sétálhatnak azok, akik kiváncsiak arra, hogyan tették és teszik ma is színessé a várost a Budapesten élő kisebbségek. Az ingyenes kirándulások a rasszizmus elleni európai akcióhét programjaihoz kapcsolódnak.

Az Antirasszista Világnap minden évben március 21-én van. Az ENSZ-közgyűlés 1966-ban határozta el, hogy ezen a napon a faji megkülönböztetés és a kirekesztés veszélyeire, valamint ezek megelőzésére hívja fel a figyelmet. A világnap alkalmából európai akcióhét kezdődött a rasszizmus ellen, amelynek része három tematikus, budapesti séta is. Az elsőt szombaton délelőtt a Várnegyedben és a Vízivárosban tartották, ahol a történelem során magyarok, zsidók, németek, olaszok, szlovákok és cigányok laktak.

A második túra március 20-án, vasárnap délelőtt lesz a VIII. kerületben. Az érdeklődők a leginkább romák által lakott utcákkal és terekkel ismerkednek, valamint néhány kisebb zsinagógát is felkeresnek. Ebben a városrészben napjainkban muszlim közösségek is letelepedtek, és a túra végén a híres józsefvárosi Kínai Piacot is felkeresi a csoport.

A harmadik tematikus séta március 23-án, jövő szerdán a belvárosi Zsidónegyedbe, vagyis a VII. kerületbe kalauzolja az érdeklődőket. A környéket már nem csak zsidók lakják, így a körzetben egy román ortodox templom, szerb és görög katolikus templom is van. A kirándulók megtekintik a Belvárosi plébániatemplomot is, amelynek belsejében egy, a török időkből fennmaradt mihráb, azaz Mekka irányát jelző imádkozó fülke található.

A 3-4 órás sétatúrák reggel 10 órakor indulnak. A részvételi szándékot a [email protected] e-mail címen lehet jelezni, amely után a szervezők elküldik a részleteket a találkozó helyszínéről. A séták ingyenesek. A program a Minority Rights Group Európa, a Szubjektív Értékek Alapítvány és a Rockhoppers együttműködésében valósul meg. 
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Na, de mit adott a Fidesz a 40-es, diplomás szingliknek? És az elvált anyáknak?

Na, de mit adott a Fidesz a 40-es, diplomás szingliknek? És az elvált anyáknak?

Az EU keményen az asztalra csapott az oltóanyaggyártókkal való tárgyaláson

Az EU keményen az asztalra csapott az oltóanyaggyártókkal való tárgyaláson

Giugiaro cége hozná vissza a Vissza a jövőbe autóját?

Giugiaro cége hozná vissza a Vissza a jövőbe autóját?