szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ügyész indítványára zárt tárgyalással folytatódik a Hunvald-ügy csütörtök reggel kezdődött büntetőpere a Fővárosi Bíróságon.

A sok százmilliós önkormányzati korrupció vádjával indult ügyben a vádirat ismertetése és a sértett VII. kerületi önkormányzat jogi képviselőjének felszólalása után az öttagú bírói tanács elnöke jelezte, hogy egy minősített irat is érkezett az ügyészségtől.

Ekkor a tárgyaló ügyész kérte az államtitkot tartalmazó dokumentum zárt tárgyaláson való ismertetését. A kérésnek a bíróság helyt adott.

Az ügyben a bíróság már korábban, a tárgyalás előkészítése során számos közokirat-hamisítással kapcsolatos vádpontban az ötödrendűtől a tizenhetedrendű vádlottig tizenhárom ember esetében elévülés miatt megszüntette az eljárást. Ezt az ügyészség már megfellebbezte, így ezekben a vádpontokban az elévülés miatti megszüntetés kérdéséről a Fővárosi Ítélőtáblának kell majd rövidesen végleges döntést hoznia.

A tizenhárom megszüntető határozattal érintett vádlott közül kilencnél az elsőfokú bíróság szerint elévült cselekményeken túl más cselekmények miatt nem emelt vádat az ügyészség. Ha a másodfokú bíróság is osztja a Fővárosi Bíróság álláspontját az elévülés kérdésében, akkor a kilenc vádlottal szemben - jobbára olyanokról van szó, akik "strómanként" voltak érintettek a vádbeli ingatlanügyletekben, nevüket adták csalárd szerződésekhez -
megszűnik a büntetőper, így akár tizenhatra is csökkenhet az eredetileg 25 vádlottas per.

A több mint százoldalas vádirat ismertetése végén az ügyész az elsőfokú bíróság elévülés címén hozott megszüntető határozatára, illetve az e vonatkozásban a táblabíróság előtt folyó másodfokú eljárásra tekintettel "jelen pillanatban" megvádolt tizenhat személyről beszélt, akik közül tizennégyen jöttek el a csütörtöki első tárgyalásra.

A korrupciós ügyben az ügyészség Hunvald György VII. kerületi volt szocialista polgármestert, Gál Györgyöt, a VII. kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának volt szabad demokrata elnökét és 23 más személyt vádol súlyos bűncselekményekkel, hűtlen kezeléssel, csalással, vesztegetéssel és hivatali visszaéléssel, amelyeket részben bűnszervezetben követtek el. Az ügyészség szerint a bűncselekményeket sok százmilliós kárt okozó ingatlanügyletekkel, több tízmilliós fiktív tanácsadói szerződésekkel, illetve több milliós kárt okozó önkormányzati lakáskiutalásokkal, kedvezményes eladásukkal valósították meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyar EP-képviselők: Az Európai Unió végét jelentheti, ha engednek Orbánnak

Magyar EP-képviselők: Az Európai Unió végét jelentheti, ha engednek Orbánnak

Enyhítés kezdődik Franciaországban

Enyhítés kezdődik Franciaországban

Menczer Tamás: George Clooney egy jó színész, de nem világpolitikai orákulum

Menczer Tamás: George Clooney egy jó színész, de nem világpolitikai orákulum