szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Grosics Gyula és Buzánszky Jenő, az Aranycsapat két legendás labdarúgója kedden a Parlamentben átvette a Nemzet Sportolója kitüntetést Orbán Viktor miniszterelnöktől.

A Parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök adta át az elismeréseket, ezt megelőzően Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter mondott beszédet.

"Hazánk messze földön híres sportolói közül is kiemelkedik ez a tizenegy fős társaság, amely ma tizenháromra bővül" - mondta Réthelyi. "Polyák Imre elvesztése hatalmas űrt hagyott maga után, így új tagot kellett választanunk, ugyanakkor a két kiváló futballista közül lehetetlen és értelmetlen lenne választani, így kivételesen és rendhagyó módon két új taggal bővül ez a társaság. Az Aranycsapat tagjai egy csapatot képviselnek, együtt érték el a sikereket. Grosics Gyula és Buzánszky Jenő nemzetünk legkülönlegesebb adottsággal rendelkező tagjai. Valójában nem mi adunk, hanem ők ajándékoztak meg minket azzal a teljesítménnyel, amelyre nemzetünk minden tagja büszke, meghatározták helyünket a világban. Létrehoztak egy legendát, amely a magyar nemzeti identitás része lett, az Aranycsapat névsorát mindenki úgy fújja, mint az egyszeregyet. Ez a cím csupán formális megnyilvánulása a nemzet megbecsülésének, tiszteletének és büszkeségének." 

©

Réthelyi kiemelte: a Nemzet Sportolója díjat azok kapják meg, akik a jövő generációja számára a példakép szerepét töltik be, és erőt adnak a mindennapokhoz. Ezek a példaképek tudatosítják az emberekben a mozgás és a sport fontosságát.

Az eseményen a díjak átadása előtt a két futballista pályafutásáról egy rövid filmben emlékeztek meg, amelyben természetesen Szepesi György sportriporter legendás kommentálása mellett elevenítették fel a legszebb pillanatokat.

"Köszönöm mindenkinek, aki segített az eredményeink elérésében, valamint a kormánynak, hogy megtisztelt bennünket ezzel a kitüntetéssel" - mondta Buzánszky Jenő. "Kívánom, hogy a jövő nemzedéke vegye át a stafétát, mutassa meg a világnak, hol is van ez a csonka Magyarország".

"Nagyon szerencsés embernek tartom magam, hogy tagja lehettem az Aranycsapatnak, amely közel öt évig a világ legjobbja volt" - jelentette ki meghatottan Grosics Gyula. "Nagy kitüntetés, hogy ketten egyszerre kerültünk a nemzet legjobb sportolói közé. Ilyen magas kitüntetés egyszer adódik az életben, ennél többet nem lehet elérni, megkoronázza az életpályánkat."

 

©

 

Az eseményen részt vett többek között Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Czene Attila sportért felelős államtitkár, Szekeres Pál helyettes államtitkár, Csányi Sándor, az Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, Vági Márton, az MLSZ főtitkára, valamint Vona Gábor, a Jobbik elnöke is.

A 85 éves Grosics 1947 és 1962 között 86 alkalommal védte a magyar válogatott kapuját, míg a 86. születésnapját a jövő szerdán ünneplő Buzánszky védőként 1950 és 1956 között 49-szer ölthette magára a címeres mezt. Mindketten ott voltak 1953-ban az "Évszázad mérkőzésén", amelyen az Aranycsapat 6-3-ra legyőzte Angliát a Wembley Stadionban, valamint az 1954-es, németek ellen elveszített világbajnoki döntőben.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kicsit hibrid, nagyon sportkupé: teszten a BMW M440i

Kicsit hibrid, nagyon sportkupé: teszten a BMW M440i

Itt vannak a középiskolai felvételi feladatsorai és megoldásai

Itt vannak a középiskolai felvételi feladatsorai és megoldásai

Olyan többséggel választották újra a portugál elnököt, hogy második forduló sem kell

Olyan többséggel választották újra a portugál elnököt, hogy második forduló sem kell