szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hogy jobban lehessen vigyázni a közpénzekre, a csalással kapcsolatos büntetési tételek szigorítása és új büntetési tételek bevezetése várható – mondta a kormányszóvivő a Duna Televízióban.

Léteztek eddig is olyan szabályok, amelyek az adócsalást, az Áfa-csalást, a csempészetet büntetik – ezek a büntető szabályok lesznek szigorúbbak a jövőben, a Btk módosítása nyomán – mondta Nagy Anna kormányszóvivő a Duna Tv-ben, hozzátéve: ne legyünk nagyvonalúbbak a visszaélésekkel akkor, ha közpénzről van szó.; a közpénzekre ezen a szinten is sokkal jobban kell vigyázni, mint ahogy az elmúlt években láttuk. Már százezer forintos értékhatártól komoly büntetésre számíthat az, aki adócsalással, csempészettel próbálkozik, vagy ezeket a tevékenységeket segíti - tette hozzá. 

Újnak számít viszont a táppénzzel vagy a rokkantsági nyugdíjjal csalók büntetése – tette hozzá a kormányszóvivő. Táppénzzel kapcsolatos visszaélésből talán némileg kevesebb van, de még mindig negyvenezer esetre derült fény 2009-ben, a rokkantsági nyugdíjjal viszont nagyon gyakran visszaélnek. “Szinte mindenkinek van egy-két története arról, hogy miket hallott rokkantsági nyugdíjra vonatkozó korrupcióval kapcsolatban”.

Hatalmas összegekről és rengeteg emberről van szó, hiszen Magyarországon több mint hétszázhúsz ezren kapnak ilyen nyugellátást. Akik valóban rokkantsági nyugdíjasok, nekik is jobb, ha tiszta helyzetben lesznek, és nem lesz körülöttük egyfajta gyanakvás, hogy tényleg jogosan veszik-e igénybe a rokkantsági ellátást, vagy sem – hangzott az interjúban.

A rokkantsági nyugdíj esetében húszezer forint értékhatártól lesz büntetendő a csalás – két év börtönbüntetéssel is sújtható lesz az, aki hosszabb ideig, üzletszerűen, vagy bűnszövetkezetben követi el ezt a fajta visszaélést, legyen szó a rokkantsági nyugdíjak megítéléséről vagy annak nem jogos elfogadásáról.

Tavaly az állam majdnem hetvenöt milliárd forintot fizetett ki táppénzre. A kormány vélhetően ezen is szeretne spórolni – vetette közbe a Dunán riportere. Ez óriási összeg – reagált Nagy Anna, megjegyezve: ha hozzávesszük, hogy tavaly huszonnyolcmillió napot voltunk mi, magyarok betegállományban, “akkor rájövünk, hogy óriási nagy számokról beszélünk”.

A helyzet megváltozásához a szóvivő szerint a táppénzszabályok módosulása is hozzájárul majd. A táppénz maximum összege a felére csökkent, napi ötezer-kétszáz forintra - ez az alacsony jövedelműeket nem érinti, hiszen ők korábban sem kapták ezt a maximum összeget -  érvelt Nagy Anna.  “A szigorítás is afelé mutat, hogy valóban csak az menjen el táppénzre, aki tényleg rászorul és tényleg beteg. Hiszen ez a huszonnyolc millió nap egy óriási szám – és ezt bizony valakinek ki kell fizetni” - hangzott az interjúban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kirúgta Frank Lampardot a Chelsea

Kirúgta Frank Lampardot a Chelsea

Ha nem gondolkodik előre, óriási káoszt hagyhat maga után a cég vezetője, ha meghal

Ha nem gondolkodik előre, óriási káoszt hagyhat maga után a cég vezetője, ha meghal

Váratlanul aktiválódó képernyővédő nehezíti az Apple új gépeit használók életét

Váratlanul aktiválódó képernyővédő nehezíti az Apple új gépeit használók életét