szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

Mintegy 1,7 milliárd forintba kerülnek azok a levelek, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök nevében küldtek ki az állampolgároknak – összesítette a hvg.hu. A postai küldeményeket a kormány az általa meghozott egyes döntések alátámasztására használta fel, míg az ellenzék felesleges pénzkidobásnak minősítette, hangsúlyozva, hogy a pénzt más, ennél sokkal hasznosabb célokra is fordíthatnák.

Tavaly ősszel, még az önkormányzati választások előtt Orbán Viktor meghirdette a nyugdíjasokkal folytatandó párbeszédet. Ennek módja pedig levelek kiküldése volt, még pedig azért, hogy – mint Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője is bejelentette – a kormány intézkedéseit megismertessék a szépkorúakkal, hogy így jelezzék feléjük: problémáik megoldására nagy figyelmet fordítanak. Az 1,7 millió nyugdíjasháztartásba postázott küldeményekben válaszborítékról is gondoskodtak, hogy a visszaérkező válaszokból ismerjék meg az emberek véleményét. Szijjártó a költségekkel kapcsolatban azt közölte, hogy azt a Fidesz fizeti, s kalkulációjuk alapján egy levél elkészítése tíz forintba került.

Nyugdíjas szervezetek aggályai
A Nyugdíjasok Országos Szövetsége szerint személyes konzultációra lenne szükség, nem pedig levelekre, mert az ezzel történő az adatgyűjtést amúgy is aggályosnak tartották. A levélben ugyanis apró betűkkel felhívják a nyugdíjas figyelmét arra, hogy adatait más célokra is felhasználják. A Nyugdíjasok Országos Képviselete pótcselekvésnek mondta a levelezést, szerintük sokan nem is értik a kérdéseket, például a nyugdíjak reálértékéről, vagy vásárlóerejéről.

A Miniszterelnökség részéről viszont a május 10-én a hvg.hu-nak küldött tájékoztatásában azt közölték, hogy a leveleket – amelyek száma 2,9 millió volt – „az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) készítette el és postázta ki összesen 222 millió 273 ezer forintért.”

A következő leveleket negyed évvel később kapták kézhez az emberek. A kormány egyrészt a szabad nyugdíjpénztár-választással összefüggő jogszabály-változásokról szóló információkat osztotta meg az állampolgárokkal. A 3 millió 150 ezer példányszámban kiküldött levelek költsége 236 millió 353 ezer forint volt, ezt szintén az ONYF állta. Másrészt a miniszterelnök immár arról tájékoztatta az időseket, hogy a kormány biztonságba helyezte a nyugdíjakat. Ez a korábban kipostázott levelekre volt a válasz, Szijjártó Péter szerint ugyanis a visszakapott levelekből ez az igény tűnt ki legerősebben. A rezsiszámlák kifizetése nem veszélyeztetheti az idős emberek megélhetését, ezért a kormány "a miniszterelnök személyes utasítására" úgy döntött, hogy a kis fogyasztású háztartások számára nem emelkedhet a gáz ára - fogalmaztak akkor.

Az újabb levélküldési akció idén februárjában folytatódott a Nemzeti Konzultációs Testület kérdéseinek postázásával. Az alkotmányozással kapcsolatos kérdéseket felvető levelet az ellenzék teljesen feleslegesnek tartotta, mondván, az alaptörvény megváltoztatásához nincs szükség ilyen postai konzultációra. Ahhoz a törvény szerint az országgyűlési képviselők kétharmadának a szavazata szükséges. Az állampolgárok válaszai egyébként később értek vissza, mint ahogy a Fidesz benyújtotta a parlamentben az Alkotmány módosítását tartalmazó javaslatait.

A Miniszterelnökség erről az alkotmányozással kapcsolatos, a Közlönynyomdában előállított levelekről azt közölte, hogy azok 487 millió forintba kerültek. Hangsúlyozták: ez az összeg kevesebb, mint tíz százalékát teszi ki egy népszavazás költségének. A nyolcmillió embertől visszakapott 920 ezer választ egy diákszövetkezet révén dolgozták fel 6,13 millió forintért, a kifejtős kérdésre érkezett reflexiókat kismamamák távmunkájában értékelték ki, amelyért 22,6 millió forintot fizettek ki.

©

 

A levelek révén történő kormányzati tájékoztatási szándék továbbra sem hagyott alább. Két hónappal ezelőtt minden egyes rendőr, vagyis pontosan 33 ezren kaptak kézhez levelet a miniszterelnöktől és belügyminiszterétől, Pintér Sándortól. Ezzel akarták biztosítani a hivatásosokat, hogy a testület tagjai körében felháborodást kiváltó semmisségi törvény után is kiemelt támogatásukat élvezik.

A semmisségi törvény

A jogszabály lehetőséget ad arra, hogy a 2006. szeptember-októberi események nyomán született bírósági ítéletek közül megsemmisítsék azokat, amelyek kizárólag rendőri jelentés vagy tanúvallomás nyomán születtek.

A levelet – mint arról a Belügyminisztérium sajtóosztálya beszámolt – az Országos Rendőr-főkapitányság Gazdasági Főigazgatósága sokszorosította. „A rendőrség belső futárszolgálata a rendes munkamenete során jutatta el azokat az egyes rendőrkapitányságokra. Az anyagköltség 194 250 forint volt.”

A rendőrök támogatását megcélzó levél után Orbán Viktor újabb kérdésekkel – mint a védett kor intézményének bevezetésével, a munkanélküliek munkalehetőséggel való segítésével vagy az oktatás átszervezésével – bombázza a lakosságot. Ezt maga a miniszterelnök jelentette be a Facebook közösségi portálon egy videóüzenetben. „Kézhez fognak kapni egy levelet, amely egy kérdőívet is tartalmaz, és arra kérem önöket, ezt gondosan olvassák el, töltsék ki, és küldjék vissza” – fogalmazott a kormányfő. Orbán Viktor az állampolgároknak küldött levelében tíz kérdést tesz fel, amelyek – mint mondta – a mindennapi életünk szempontjából a legfontosabbak.

Ennek, a minden 16. életévét betöltött állampolgárnak postázandó levélnek a költségeivel kapcsolatban a Miniszterelnökség részéről nem kaptunk tájékoztatást. A médiában megjelent információk szerint a kormány erre nyolcszázmillió forintot tervez költeni.

A megkapott adatok alapján az összes elküldött levél költsége mintegy 1,7 milliárd forintra rúg. Úgy, hogy nem adott a Miniszterelnökség külön tájékoztatást arról, hogy a tavaly decemberben a nyugdíjasoknak kipostázott, a megnyugtatásukat szolgáló levelek költsége az adófizető állampolgárok számára mennyibe került. Cikkünkben egyébként nem tértünk ki a kormány által az iszap-katasztrófa kapcsán kiküldött, adományok gyűjtésére felhívó levelére, mert az jótékonysági célokat szolgált.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Orbán levelet ír minden nyugdíjasnak

Orbán Viktor miniszterelnök a nemzeti konzultáció keretében levelet küld minden nyugdíjasnak, arra kérve őket, hogy válaszlevélben osszák meg vele gondjaikat, és írják meg, szerintük mi lenne a kormány legfontosabb teendője az ország jelenlegi helyzetében - közölte a kormányfő szóvivője.

Zöld rendszámos Kiák tesztje: szabadidőautó a kombi ellen

Zöld rendszámos Kiák tesztje: szabadidőautó a kombi ellen

Főúton tolató kamiont fogtak a rendőrök, nem múlt sokon a tragédia – videó

Főúton tolató kamiont fogtak a rendőrök, nem múlt sokon a tragédia – videó

Ez történt: Lenyűgöző fotókat kaptunk a Marsról

Ez történt: Lenyűgöző fotókat kaptunk a Marsról