szerző:
Bálint Csaba
Tetszett a cikk?

A viperák a "menekülttáborban" várják, hogy a lassan visszafoglalt rétekre, a füves domboldalakba visszatérhessenek. A természetben csupán néhány száz vipera él a becslések szerint, de ez a hüllők esetében gyakorlatilag a nullával egyenlő.

A rákosivipera élőhelyét az ember felszántotta, erdősítette, lecsapolta, vagy éppen lebetonozta és lakótelepet épített rá. Az első példány leírása után alig több mint 100 évvel már a faj kipusztulásától kellett tartani. A kizárólag a Kárpát-medencében élő hüllő eltűnését talán az utolsó pillanatban akadályozták meg. A telepen, ahol a faj fennmaradásán dolgoznak 500 kígyó lakik.

A viperák a "menekülttáborban" várják, hogy a lassan visszafoglalt rétekre, a füves domboldalakba visszatérhessenek. A természetben csupán néhány száz vipera él a becslések szerint, de ez a hüllők esetében gyakorlatilag a nullával egyenlő, ahogy Péchy Tamás, a kunpeszéri Rákosivipera-védelmi Központ igazgatója fogalmaz. A központban lehetőségünk volt közelebbről is megnézni az állatot, amelynek természetvédelmi értéke egy millió forint. Igaz, csak a kamerát közelítettük hozzá, mert, bár az aprócska kígyó mérge nem halálos, kellemetlen és fájdalmas napok következnek a marása után.

 VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Keményebben lép fel a Facebook a klímaválság tagadóival szemben

Keményebben lép fel a Facebook a klímaválság tagadóival szemben

Azzal is csökkenne a károsanyag-kibocsátás, ha megkérdeznék a kórházakban, mit kér enni a beteg

Azzal is csökkenne a károsanyag-kibocsátás, ha megkérdeznék a kórházakban, mit kér enni a beteg

Jobb tévéket akar a Samsung, az LG-től rendelnének kijelzőt hozzá

Jobb tévéket akar a Samsung, az LG-től rendelnének kijelzőt hozzá