szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A mentés szakmai színvonalának emelése, valamint a betegek biztonságának fokozása érdekében módosult a mentésről szóló rendelet - közölte az egészségügyért felelős államtitkárság kedden.

A Magyar Közlöny keddi számában megjelent új szabályozás "a mentés szakmai színvonalának emelkedéséhez, a gyorsabb, hatékonyabb betegellátáshoz" járul hozzá, különösen a sürgősségi területen - emelték ki.

A gyakorlatban már eddig is alkalmazott új mentőegységtípusok, mint a mentőmoped, a gyermek-mentőorvosi gépkocsi, a mentőtiszti gépkocsi, a sürgősségi mentőhajó, valamint a transzplantációs mentőgépkocsi is bekerültek a jogszabályba, így működésük jogszabályi alapja is megteremtődött.

Szigorúbbá válnak a mentésben részt vevőkkel szemben támasztott követelmények is. Az új szabályozás részletesen meghatározza a mentésirányítók, a mentésvezetők, a szolgálatvezető főorvosok, valamint a mentőhelikopter-pilóták foglalkoztatásának feltételeit.

Az új szabályozás kitér a mentőegységek minimálisan szükséges felszereltségére is, illetve az ellátás során alkalmazandó gyógyszerkészlet aktualizálására is. A jövőben az esetkocsikat kötelező lesz lélegeztetőgéppel, valamint életmentő készítmények beadásához szükséges eszközökkel felszerelni. "Így bizonyos esetekben hatékonyabban stabilizálható a beteg állapota, lassítható vagy megállítható a betegség vagy sérülés súlyosabbá válása" - hangsúlyozták.

A jövőben a csecsemő- és gyermekellátást végző mentőegységek járművein is alapfelszerelés lesz a felnőttellátáshoz szükséges sürgősségi táska. Indokolt esetben tehát ezek az egységek is képesek lesznek megkezdeni a felnőtt betegek, sérültek eszközös ellátását.

Kiemelték, hogy szigorodnak a rendezvénybiztosítás feltételei is. A rendezvény egészségügyi biztosítását ellátó mentőszervezet köteles az Állami Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálatnál (ÁNTSZ) bejelenteni a rendezvényt, valamint a szervezet elérhetőségét. A rendezvény megfelelő egészségügyi biztosításáért a rendezvény szervezője és az illetékes mentőszervezet egyaránt felelős. A bejelentés elmulasztása vagy a rendezvény nem megfelelő biztosítása esetén a szankciók kiszabása továbbra is az ÁNTSZ feladata. A kiemelt jelentőségű állami rendezvények biztosítását a jövőben az Országos Mentőszolgálat látja el - írta az államtitkárság.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Harry herceg Meghan Markle nélkül tért vissza Londonba a nagyapja temetésére

Harry herceg Meghan Markle nélkül tért vissza Londonba a nagyapja temetésére

Pénzt kér a megölt tüntetők családjától a holttestek visszaszolgáltatásáért a mianmari hadsereg

Pénzt kér a megölt tüntetők családjától a holttestek visszaszolgáltatásáért a mianmari hadsereg

Kiléptetné Németországot az unióból az AfD

Kiléptetné Németországot az unióból az AfD