szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az LMP szerint a Munka törvénykönyvének pénteken napvilágot látott tervezett módosítása a „kizsákmányolás törvénykönyvének tervezete”.

Az LMP véleménye szerint a Munka törvénykönyvének pénteken napvilágot látott tervezett módosítása a „kizsákmányolás törvénykönyvének tervezete” – mondta Kaufer Virággal közös, hétfői sajtótájékoztatóján Schiffer András. A frakcióvezető szerint a miniszterelnök úgy gondolja, hogy a munkavállalói védelem leépítésével lehet az ország versenyképességét fokozni. A politikus azt mondta, a megjelent tervezettel „teljesen világossá tette a kormány, hogy be kívánja teljesíteni a kaszárnyakapitalizmusnak azt a vízióját, amit Orbán Viktor a napokban is, az elmúlt hónapokban is felvázolt”.

A kiszolgáltatottság növelése árán egyetlen ország versenyképességét sem lehet fokozni, így csak az emberek életminősége romlik – szögezte le Schiffer András. A frakcióvezető azt kérte: ha a kormányfő komolyan gondolja, hogy szembemegy saját korábbi ígéreteivel és a szociális konzultáción kapott válaszokkal, akkor „vesse alá terveit a nép akaratának és álljanak ők is az LMP népszavazási kezdeményezése mögé”.

Schiffer András kijelentette, hogy a tervezet kárfelelősségre vonatkozó részéből pontosan kiviláglik, hogy a jogszabály „a tőkéseknek készül, azoknak készül, akik ma is minden rendezvényen együtt paroláznak Orbán Viktorral. Azoknak a nagytőkéseknek, akik már (…)  több hasonló tervezetnek a szövegét írták”.

Beszédesnek nevezte, hogy az elképzelés le akarja építeni a kollektív jogokat, megszünteti a szakszervezeti vezetők védettségét, rontja a szakszervezetek pozícióját. Hozzátette, mindez úgy történik, hogy a jelenleg hatályos Munka törvénykönyve és az elmúlt húsz év munkajogi szabályozásai sem nyújtottak megfelelő védelmet a munkavállalóknak.

Kaufer Virág a párt részletes álláspontját ismertetve kijelentette, hogy ha életbe lépnek a tervezett változtatások, akkor „egészen biztos, hogy végzetesen kiszolgáltatottá válik az átlagos munkavállaló Magyarországon”. Szavai szerint ez „szembemegy” a kormány saját programjával és a szociális konzultáció eredményével is. Példaként említette, hogy megszűnik a védett kor intézménye, illetve a munkavállalónak olyan kockázatokért is felelősséget kell vállalnia, ami a munkaadó felelőssége lenne.

Felhívta a figyelmet, hogy a kontinens más országaiban a munkaerőpiac rugalmasabbá tételével párhuzamosan az állam rendkívül erős szociális védőhálót hozott létre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy generációnak segített felnőni, másoknak egy életre elvette a kedvét a politikától

Egy generációnak segített felnőni, másoknak egy életre elvette a kedvét a politikától

Oroszország rákapcsolódott az 5G-re: másodpercenként 1,5 Gbit a sebesség

Oroszország rákapcsolódott az 5G-re: másodpercenként 1,5 Gbit a sebesség

Elhallgatta a Nemzeti Filmintézet az egyik magyar fesztiválsikert

Elhallgatta a Nemzeti Filmintézet az egyik magyar fesztiválsikert