szerző:
MTI/Hirado.hu
Tetszett a cikk?

A román lapok bírálják a magyar miniszterelnök autonómiával kapcsolatos mondatait, és hiányolják, hogy a román politikusok nem reagáltak rájuk.

A romániai lapok kiemelten foglalkoznak Orbán Viktornak és Tőkés Lászlónak a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen megtartott előadásaival. Szerintük annak, hogy a román politikusok nem reagáltak a miniszterelnök szavaira, csak az lehet az oka, hogy a politikusok többsége szabadságon van. A magyar Krónika vezércikkírója szerint ugyanakkor Orbán Viktor semmi olyat nem mondott, ami más országok belügyeibe való beavatkozást jelentene, a lap emellett Sikeres állam csak erős nemzettel képzelhető el cím alatt tudósít a miniszterelnök előadásáról.

Az Adevarul A magyarság új korszakba lép címmel közli tusványosi beszámolóját, amelyben azt írja, hogy Orbán Viktor szerint a korszakváltás sikere a nemzet egységén és erején múlik.

Az Evenimentul Zilai Talida Bendris és Galambos Éva tudósítását közli, amelyben az olvasható: a tusványosi táborban "kényes témákat" vitattak meg, mint amilyen a kettős állampolgárság, a szavazati jog megadása, az Erdélyi Magyar Néppárt megalapítása. A tényszerű tudósításon kívül az utolsó bekezdésben olvasható: "a romániai magyarok láthatólag nem lelkesednek túlságosan azért, hogy lehetőségük lesz szavazni a magyarországi választásokon". Egy magyar nemzetiségű, Mihály Béla nevű személyt idéz, aki azt mondja: nem tudná, kire szavazzon, hiszen nem ismeri a magyarországi politikai helyzetet. A lap emellett címsorban közli Németh Zsolt külügyi államtitkár bejelentését, miszerint szeptemberben Budapestre várják Traian Basescu államfőt.

A Cotidianul - és a lapban idézett Olguta Vasilescu szociáldemokrata szenátorasszony is - azt fájlalja, hogy a román külügyminiszternek semmi mondanivalója nincs, amikor magyarországi vezetők, köztük Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, területi autonómiát követelnek egyes megyéknek Romániában.

A Jurnalul National M. Iordache Apostol tollából közöl rövid, tárgyszerű tudósítást, amelyben ugyancsak azt a tételt emeli ki Orbán előadásából, miszerint a régió-átalakítás kérdésében Magyarország még vár az állásfoglalással. Eszerint Budapest az erdélyi magyarság egységes álláspontjának kialakítására vár, mely álláspontot a magyar közösségnek Bukaresttel kell majd közölnie, és Budapest majd ezután tudja eldönteni, mi a teendő.

A Ziarul Financiar című pénzügyi-üzleti napilapban Iulian Anghel megállapítja: Orbán Viktor nem ejtette ki a száján az "autonómia" szót. A lap ezzel kapcsolatban Pataky Istvánt, a Magyar Hírlap külpolitikai rovatvezetőjét idézte, aki szerint a magyarországi magyarokat kevéssé érdekli az autonómia vagy a romániai régió-átalakítás ügye, sokkal inkább saját mindennapi életükkel vannak elfoglalva. Az újság megállapítja: Orbán most a csúcson van, gazdasági eredményei és "charme-ja" miatt még sokáig ott is marad. A lap azt a mondatát is idézi, miszerint még nem jött el a pillanat arra, hogy Budapest állást foglaljon a romániai régió-átalakítással kapcsolatosan. (A lap tévesen azt írja, hogy a Fidesz a Jobbikkal koalícióban élvez 75 százalékos többséget a parlamentben).

A Háromszék vezércikkírója szerint magyar miniszterelnök a nemzet ügyeit és az ország sorsának alakulását az Európai Unió egyik meghatározó politikusának szintjére emelte. Sylvester Lajos azt írja: Orbán Viktor semmi olyat nem mondott, amit akár román, akár magyar részről idézem: félrement szájjal lehetne értelmezni, azaz, hogy valamelyik mondata is más ország belügyeibe való beavatkozásnak minősülne.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Népszava: A forgalomba kerülő Szputnyik vakcina nem egyezik a klinikai teszten vizsgálttal

Népszava: A forgalomba kerülő Szputnyik vakcina nem egyezik a klinikai teszten vizsgálttal

Hózáporok válthatják a napsütést kedden

Hózáporok válthatják a napsütést kedden

WHO: A gazdag országoknak jutott eddig szinte minden koronavírus-vakcina

WHO: A gazdag országoknak jutott eddig szinte minden koronavírus-vakcina