szerző:
hvg.hu

Deutsch Tamás néppárti európai parlamenti képviselő twitterbejegyzéseiben egyedül a holtakkal és az ünnepekkel szemben maradéktalanul tiszteletteljes. Gyurcsány Ferencet és az újságírókat érezhetően nem kedveli, de a Fideszt és a „nőket” sem tünteti fel mindig jó fényben. Igaz, legalább őket szereti, értük haragszik, nem ellenük. Olvassa el "dajcstomi" legjobb bejegyzéseit!

Deutsch Tamás, a Fidesz politikusa március 7-e óta használja a Twitter mikroblog-szolgáltatót, ahol száznegyven karakteres üzenetben lehet kommunikálni. Bejegyzései sajátos, gyakran trágár hangneme miatt a magyar és a külföldi sajtó is felfigyelt „dajcstomira” (ugyanis a politikus ezt a bejelentkezési nevet választotta magának).

Míg Deutsch a hvg.hu-nak adott interjújában arról beszélt, azért twitterezik, mert a „magyar politikai nyilvánosságban, a közbeszédben nincs a helyén kezelve az úgynevezett web2-es világ”, a brit The Economist közép-európai szakírója blogjában arra utalt, a politikus nincs tisztában a közbeszédben szükséges nyelvi normákkal. A hvg.hu összeállításában most kategorizálva olvashatják a fideszes európai parlamenti képviselő fontos vagy jellemző bejegyzéseit. A bejegyzéseket magyarázó kommentárokkal láttuk el. A politikus Twitter-szövegeit dőlt betűvel szedtük.

A botránykövek

Több cikk is született „dajcstomiról", miután trágár bejegyzést írt Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökről.

- Vannak szemét alakok.Vannak aljas emberek.Vannak rosszindulatú örültek.Vannak irtózatos gecik.Vannak gusztustalan rohadékok. És van Gyurcsány

A szerző legutoljára azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a magyar demokrácia állapotával kapcsolatos aggodalmainak hangot adó amerikai helyettes külügyi államtitkárról is sajátos formában emlékezett meg. Egy későbbi bejegyzésében Deutsch egyébként arra utalt, hogy véleményét férfi beosztásának ismeretében alkotta.

- Ki a fasz az a Thomas Melia? Minek kell naponta adnunk a szarnak egy pofont? (Deutsch ezzel viszont maga szaladt bele egy méretes pofonba, hiszen az Origo kiderítette, hogy Melia a 90-es évek elején éppen a Fideszt segítette.)

Magyar politika

„Dajcstomi” gyakran kommentálja a magyar pártpolitika aktualitásait. Általában támogatja a kormány és a kormánypárt lépéseit, miközben a szocialista párt és különösen Gyurcsány tevékenységéről negatívan ír. Hozzállását ironikusan foglalja össze az egyik korai bejegyzése.

- Kedves Gyurcsány Ferenc!Kérem,naponta adjon nyilatkozatokat,mondjon beszédeket,blogoljon.Minden szava aranyat ér a Fidesznek.Hajrá MSZP!

Deutsch elismerte a miniszterelnök szóvivőjének tevékenységét is.

- Szijjártó Péter barátommal találkoztam.Hiába cseszegetik minden nap a legaljasabb módon,hála Istennek jó hangulatban van. Retteghet az MSZP!

Az európai parlamenti képviselő szerint Gyurcsány Ferenc nem megfelelő gondolatokat közölt az ismert közösségi portálon.

- Egy jóérzésű,tisztességes ember azt gondolja Gyurcsány mai facebook bejegyzése kapcsán,hogy egyszer és mindenkorra elmehet a picsába.

Deutsch úgy vélte, hogy Gyurcsány hibás politikai stratégiát követ, amikor szerinte Orbán Viktor jelenlegi miniszterelnökre próbál hasonlítani.

- Gyurcsány egy buta politikus.Azt gondolja,ha mechanikusan leutánozza azt,amit Orbán csinált,ua lesz a sorsa.Teljes politikai infantilizmus!

- Gyurcsány egy moral insanity. Magyarul szarházi.Minden indulat nélkül mondom.

A politikus saját pártját is óvta az esetleges tévedésektől.

- Úgy látszik,a legjobb Fideszes barátaim körében is tombol a járványos meghülyülés.Most kéne egy pillanatra megállni,megnyugodni.

Deutsch több bejegyzésben ismertette Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője reagálását az „annyit is ér”-beszéd hangfelvétele nyilvánosságra kerülésé után.

- Egyenes beszéd Lázártól.És megint az derült ki,hogy az egész kő kemény hazugság a Hírszerzőtől Török Zsoltig,Gyurcsányig.

A fideszes alapító arról is írt, hogy a magyar politikai életben szerinte sajnálatosan nem érvényesül kellőképpen az őszinteség értéke.

- A hazugság erőszak.A legalantasabb,legundorítóbb szellemi erőszak.Megismétlem:Elég a hazugságokból!Elég a posztkomcsi erőszakból!

Amikor Kolláth György, az ELTE címzetes egyetemi docense úgy nyilatkozott, hogy szerinte Orbán alkotmányellenesen pecsétel a „Magyarország miniszterelnöke” felirattal, Deutsch Tamás közzétette kétségeit Kolláth felkészültségével kapcsolatban. Kérésre „dajcstomi” ezt azzal toldotta meg, hogy szerinte Kolláth az MSZP embere.

- Kolláth évek óta hazudik,amikor alkotmányjogásznak mondja magát!Soha nem foglalkozott alkotmányjoggal,csak azért mondja,hogy szerepelhessen.

- Lehet,hogy annak tűnik,de nem az-mármint Kolláth.Iszonyú sületlenségeket beszél.Izgága szoci aggitátor,nem alkotmányjogász.

Deutsch Tamás néha sarkosan fogalmaz az interneten.
©

A politikus egy másik twitterező bejegyzésére reagálva dicséri a nyugdíjrendszer átalakítását.

- (…)Nincs lenyúlás,nem jár vissza semmi.A"magánnyugdíjpénztári"rendszer, az nagy lenyúlás volt!

Az alkotmányozásról.

- Ha Gy.(titkos)Alkotmány-tervezetében szerepel a Szent Korona,az EURÓPAISÁG,ha a miénkben,akkor feudalizmus szagot fog Hiller.Hol élünk?

Deutsch támogatja Lázár János kezdeményezését, és közben azért meg is csipkedi párttársát.

- Remek Lázár János gyorséttermes törvényjavaslata! És nem alkotmánymódosítás...:)

Deutsch egyet nem értését fogalmazta meg, amikor az egykori demokratikus ellenzék több tagja (pl: Mécs Imre, Kenedi János, Rajk László) nyílt levélben hívta fel Hillary Clinton amerikai külügyminiszter figyelmét a Magyarországon szerintük szűkülő demokráciára. Az egykori SZDSZ is megkapja a magáét. a feledékeny twitterezőtől.

- SZerencsétlen Dilis SZarháziak. Bármikor képesek a "demokratikus (sic!) ellenzék" emlékét és a hazájukat elárulni.

Amit tisztel, kedvel

Deutsch tisztelettel emlékezett meg több elhunytról, valamint a norvégiai mészárlás áldozatairól is.

- Isten nyugosztaljon Arnóth Sanyi!

- Embertelen ami Utoya szigetén és Oslóban történt! Együttérzésem az áldozatok hozzátartozóival.

A politikus több jeles napot is önálló bejegyzésben üdvözölt.

- Boldog Pünkösdi Ünnepeket Mindenkinek!

- Ma van a Magyar Sport Napja. Ria-ria, Hungária!

Politikusunk közismerten szereti a nőket, ám egy bejegyezésben mégis kaptak egy fricskát. Ettől azért a nőknek nem kell megsértődniük.

- Boldog Nonapot minden lanynak, asszonynak! Toluk, altaluk szep a vilag.

- E gy folyosón vannak az irodáink a holland néppárti képviselőkkel.Ha ma is kikapunk,kihívjuk őket egy meccsre.Jók az esélyeink,többségük nő.

Televíziós műsorvezetőnőnek is bókolt.

- Jó volt újra személyesen találkozni Demcsák Zsuzsával. Képernyőn is gyönyörű, de az életben még szebb!

Deutsch Tamás bejegyzései arról is árulkodnak, hogy a politikus sportszerető ember, akit különösen a labdarúgás érdekel. Többször biztatta a Twitteren a magyar nemzeti válogatott és az MTK (aminek az elnöke) csapatait is.

- Tudom,nem trendi,de bizakodó vagyok a pénteki magyar-holland előtt.Szerintem hatalmas meglepetést okozva nyerni fogunk!Ria-ria,Hungária!!!

- M,bele T,bele K,bele-bele MTK!Ma du. 5kor MTK-Siófok kiesési rangadó a Hungária krt-n.Most van csak igazán szüksége a fiúknak a szurkolókra!

- Du.ritmikus gimnasztika válogató verseny.Az MTK-Gradex-Garantiqua kiválósága,Forrai Fanni eddig szembeszélben küzdött.Bízom a fair playben.

- Ha nem a saját szememmel látom,el sem hiszem,hogyan csaltak ma a felmérő rg versenyen.Azonnal rendet kell teremteni a sportágban!

Deutschnak magáról a  Twitterről is megvan a maga nem túl eredeti véleménye.

- Miért lenne liberális (konzervatív,szocialista)kommunikáció,ha vki(pl.egy politikus)twitterezik?Emberi kommunikáció.

- 3 hónapja twittelek.Izgalmas,érdekes,szinte függővé válik az ember.És nem csak csiripel és csiripeket olvas,egy közösséghez tartozik.Jó itt!

A hvg.hu már nem találhatta meg a képviselőnek azt a bejegyzését, amelyben a Zöld Pardon nevű szórakozóhely iránt érzett szimpátiáját fejezte ki.

Deutsch Tamás aktívan használja a Twitter szolgáltatását.
©

A sajtó

Hősünk gyakran kiosztja a magyar sajtót és médiát. Ezt Deutsch egyszer a Twitter szolgáltatását szintén aktívan használó Mong Attila újságírónak üzenve össze is foglalta.

- Szegény @mongattila is beszopta a mantrát, hogy a mindenkori médiatv. miatt szar a magyar sajtó. Ati! Az újságírók gyengék. Ld. magyar foci.

- NOL tudósítás a médiatv-ről szóló mai EP határozatról-megint netto hazugság.Hazugság áradat a sajtószabadság védelmében-totális abszurd.

- Igaza van a subba.blog.hu-nak. Tényleg unalmas a tweetem. Nem kicsit,nagyon. Megnéztem a subba.blog.hu-t. Lószar.

- Gyöngyöspatai kettős kereszt égetés,Lázár remix-szakmailag és etikailag padlón a magyar sajtónyilvánosság!Ez a baj,nem a média tv,elvtársak!

- Szoclib oldalon nincs hír-újságírás,csak vélemény-újságírás van.Saját magukat csapják be,verik át.A"valóság",amiről írnak,nem létezik.

- "Deutsch Tamás "csiripei" megosztják az internetezőket"Jó kis cím,mi?Mit gondolt a t.újságíró,mindenki egyet fog velem érteni?Vagy senki?

Még a médiatörvény elleni tüntetésen résztvevők becsült számával is baja volt.

- A híd felhajtójától a templomig 30 ezer ember.OK.Hogy lehettünk az Index szerint éveken keresztül max.50 ezren a hídtól az Astórián túlig???

- A NOL-éljen a mi kutyánk kölyke elve-hiperkorrekten kiszámolta,mennyien voltak márc.15én a Szabad sajtó útján.A 30 ezer már 55 ezerre hízott

- Még 1-2 nap,és 1 millióan voltak. Hazudnak.Ilyenek. A demokrata küzd az erőszak ellen. A hazugság a világon az egyik legerőszakosabb dolog!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Világ

Deutsch twitteres káromkodásáról ír az Economist

Deutsch Tamás Gyurcsány Ferencet becsmérlő káromkodásáról ír szerkesztőség blogjában az Economist, amely szó szerint - magyarul és angol fordításban is - idézi a fideszes EP-képviselő volt kormányfővel kapcsolatos véleményét.

Fürjes Judit Vélemény

Deutsch Tamás: Bejegyzéseim trágár szavait továbbra is vállalom

Az európai gyakorlathoz képest Magyarországon élő és intenzív a társadalmi konzultáció –állítja Deutsch Tamás, fideszes európai parlamenti képviselő a hvg.hu-nak adott interjúban. Állítása szerint Bayer Zsolt soha életében nem volt és nem is lesz antiszemita.

Üldözőbe vette az autós az ámokfutót, aki menet közben összetörte - videó

Üldözőbe vette az autós az ámokfutót, aki menet közben összetörte - videó

Előkerült Borkai Zsolt, ő is leszavazott

Előkerült Borkai Zsolt, ő is leszavazott

Tízmilliárdnál is többet bukott a választás után Mészáros Lőrinc

Tízmilliárdnál is többet bukott a választás után Mészáros Lőrinc

150 szavazatot levonnak mindenkitől Terézvárosban

150 szavazatot levonnak mindenkitől Terézvárosban

Csak két kormányközeli lap várta meg, mi lesz a választás eredménye

Csak két kormányközeli lap várta meg, mi lesz a választás eredménye

913 településen már el is dőlt a választás

913 településen már el is dőlt a választás