szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Bibó Szakkollégium a Kádár-rendszer bomladozásának terméke: a 80-as években a jogi egyetemen kialakult egy független műhely – a közgázos Rajk Szakkollégium nyomán -, ahol a diákok néhány tanár vezetésével viszonylagos függetlenségben tanulhattak. A Bibó Szakkollégium tagjai közül tízen a Fidesz alapítói voltak, később mások is csatlakoztak a szakkollégisták közül a párthoz. A bibósokat egyébként számos rokoni szál is összekapcsolja.

Bibós szakkollégista volt egykor Orbán Viktor, Fodor Gábor, Szájer József, Áder János, Lévai Anikó (Orbán Viktor felesége), Honecz Ágnes (Fodor Gábor első felesége), de sokan mások is, akik azóta a politikai és a tudományos életben jelentős szerepet játszanak. A Bibó Szakkollégium nemcsak tudományos műhely volt, hanem fontos szocializációs szerepet is betöltött. Alábbi áttekintésünkben néhány ismertebb szakkollégista és a kollégiumhoz kötődő tanárok, igazgatók jelenlegi és korábbi pozícióit villantjuk fel.

A kollégium vezetőinek karrierje

A kollégium négy vezetője futott be később tudományos vagy politikai karriert. A legfiatalabbak által már csak a Heti hetes-ből ismert Kéri László politológus a kollégium alapítójának tekinthető, bár kezdetben, 1977-78-ban még nem volt igazán intézményesült kerete a kollégiumi élet megújításának. 1983-ban létrejött aztán a Jogász Szakkollégium, vagyis akkor még nem is Bibó Istvánról nevezték el az intézményt - ahogyan azt Romsics Ignác történész írja a XX. század magyar történetével foglalkozó könyvében. Stumpf István igazgatósága idején alakult meg hivatalosan a Bibó Szakkollégium (1985). Stumpfból az első Orbán-kormány idején kancelláriaminiszter lett, jelenleg az Alkotmánybíróság tagja. Ő volt egyébként a Hazafias Népfront utolsó alelnöke is.

Stumpf István
©

Gyekiczki András az SZDSZ környékén tűnt fel: Kuncze Gábor belügyminisztersége és Demszky Gábor főpolgármestersége idején volt kabinetfőnök, illetve irodavezető az egykori bibós kollégiumvezető. A jelenlegi kollégiumigazgató, Pozsár-Szentmiklósy Zoltán tavaly került be az Országos Választási Bizottságba, amúgy az ELTE-n alkotmányjogot tanít.

Az egykori szakkollégisták karrierje

Aáry-Tamás Lajos - oktatási jogok biztosa

Áder János – az Országgyűlés volt elnöke, jelenleg fideszes Európai Parlamenti képviselő

Baráth Gergely – a szocialista exminiszter, Baráth Etele fia, volt fideszes fővárosi képviselő, később SZDSZ-MSZP-s óbudai helyi képviselő, Medgyessy Péter ex-miniszterelnök fiával, Medgyessy Gergellyel közös brüsszeli lobbicége volt korábban. 

Bordás Vilmos – az Országos Választási Bizottság fideszes elnöke

Deutsch TamásFidesz-alapító, twitterező, volt miniszter, jelenlegi Európai Parlamenti képviselő

Dorosz Dávid – LMP-s parlamenti képviselő

Fodor Gábor Fidesz-alapító, volt fideszes országgyűlési képviselő, volt Fidesz-alelnök, volt SZDSZ-es oktatási miniszter, volt SZDSZ-es környezetvédelmi miniszter, volt SZDSZ-elnök, a Szakkollégiumi Értesítő egykori társszerkesztője, a szakkollégium korábbi tanára, Honecz Ágnes volt házastársa

Gruber Attila – ügyvéd, fideszes országgyűlési képviselő, volt siófoki és nagyatádi városi tanácsi előadó

Gyekiczki András – lásd: az igazgatóknál

Heuer Orsolya – jogász, a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) munkatársa

Holchacker Péter – Egészségbiztosítási Felügyelet korábbi vezetője

Honecz Ágnes – jogász, Fodor Gábor első felesége, az Egyenlő Bánásmód Hatóság elnöke, a TASZ, vagyis a Társaság a Szabadságjogokért alapítója

Kövér LászlóFidesz-alapító, volt Fidesz-elnök, a Fidesz korábbi ügyvezető alelnöke, volt titokminiszter, jelenleg az Országgyűlés elnöke, Kövér Szilárd testvére

Kövér Szilárd – Kövér László testvére, jogász, vállalkozó, számos elbukott cég egykori tulajdonosa

Lévai Anikó – jogász, vállalkozó, Orbán Viktor felesége    
 
Mráz Ágoston – a Nézőpont Intézet szakmai vezetője
 
Nagy Andor – fideszes politikus, majd később - és jelenleg is - KDNP-s országgyűlési frakciótag, volt Fidesz-elnöki kabinetfőnök, Budapest Fővárosi Tanács lakáscsere osztályának volt előadója, a Joint Venture Szövetség volt társelnöke, Orbán Viktor első kormányában a miniszterelnök kabinetfőnöke volt, miniszterelnökségi politikai államtitkári rangban, az Országgyűlés korábbi jegyzője
 
Orbán Viktor – kétszeres miniszterelnök, Fidesz-elnök, Lévai Anikó férje

Papcsák Ferenc – volt elszámoltatási kormánybiztos, fideszes parlamenti képviselő, Zugló jelenlegi polgármestere, a Bibó István Szakkollégium Választmányának korábbi elnöke
 
Pozsár-Szentmiklósy Zoltán: lásd az igazgatóknál.

Rudi Zoltán – az MTV korábbi elnöke
 
Simicska Lajos – üzletember, korábbi APEH-elnök, a Fidesz egyik legfontosabb gazdasági háttérembere, a Mahir vezérigazgatója,
 
Stumpf István - lásd az igazgatóknál, Stumpf János testvére

Stumpf János – a Szakkollégiumi Értesítő egykori társszerkesztője, jogász, Stumpf István testvére
 
Szájer JózsefFidesz-alapító, volt Fidesz parlamenti frakcióvezető, volt Fidesz-alelnök, volt parlamenti alelnök, jelenlegi Európai Parlamenti képviselő

Vida Ildikó – volt APEH-elnök, jelenlegi NAV-elnök (Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetője), Mahir-cégek korábbi vezető tisztségviselője
 
Völner Pál – a Fidesz Komárom-Esztergom megyei elnöke, jelenleg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pelle János Vélemény

Vita Csizmadia Ervinnel: időszerű-e a „határolt forradalom”?

Csizmadia Ervin, Orbán Viktor „forradalma” címmel megjelent írásában, abból kiindulva, hogy a Fidesz elnöke a kétharmados eredmény ismeretében „a szavazófülkék forradalmáról”, és a „forradalmi parlament” által megvalósítandó Nemzeti Együttműködés Rendszeréről beszélt, Bibó István szellemét idézve, felveti a hatalomkorlátozás és a garanciateremtés szükségességét. Ám Bibó „korlátozott forradalom” elképzelése már 1945-47-ben is illúzió volt, mely 1989-90-ben, mikor megvalósították, eleve idejét múlta. Egyébként is, demokráciában a legitimitás és az alkotmányosság megfelelő garancia a túlhatalommal szemben.

Elek István Vélemény

Elek István: Bibó István a hazug rendszerek bukásáról

A hazugságra épített rendszer előbb-utóbb összeomlik, jövendölte Bíbó István, aki pontosan 32 éve halt meg. A XX. századi magyar politikai közgondolkodás és közérdekű cselekvés nagy alakja, erkölcsi zsenije, vagy inkább nagy magányosa volt.

Itthon

Bibó levelezik: Kedves néném!

Nagyszabású összeállítással rukkol elő a Bibó-centenáriumra a Holmi. A közlemények zöme dokumentum, és azt a Bibó Istvánt is megmutatja, amelyiket eddig még alig-alig ismertük: a gimnazistát és az Európát járó ifjú peregrinust.

Szegő Péter Itthon

Mégsem voltak olyan rózsaszínek a boldog békeidők

Teljesen véletlen és nincs semmiféle mának szóló üzenete, hogy a Politikai korrupció a Monarchia Magyarországán című, csütörtök délután Budapesten bemutatott kötet előlapján egy száztíz éves, a korrupciót kifigurázó karikatúra van, amelynek főalakja Széll Kálmán akkori miniszterelnök – közölte az egybegyűlt bölcsészek derűje közepette Cieger András történész, a kötet szerzője. Azt is megtudhattuk, hogy nem az oknyomozó újságírás és az egészséges közvélemény buktatja le Magyarországon a korrupciót, hanem a politika mechanizmusa, továbbá, hogy mindennek ellen lehet állni, kivéve a kísértést.

Szegő Iván Miklós Tech

Mementó 1956: Kádár és november 4. más nyertesei

A forradalom leverésekor, 1956. november 4-én a szovjet csapatok bevonultak Budapestre, a Nagy Imre-kormány a jugoszláv követségre menekült, és megalakult a Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány, Kádár János vezetésével. Az új kormány vezetőit orosz tankokkal hozták Pestre november hetedikén, és a közellátási kormánybizottság vezetését ekkor Nyers Rezsőre bízták. A közellátás megszervezése abban a pillanatban a legfontosabb feladat volt - a Népszabadság szerint.

Csizmadia Ervin Publicisztika

Csizmadia Ervin: Értelmezzük újra Bibót!

Bibó István születésének századik évfordulóján érdemes elgondolkodni arról, miért is szorult háttérbe a nagy gondolkodó. Eljött az idő, hogy eltávolodjunk a „demokratának lenni annyi, mint nem félni” tételtől, de épp azért, hogy mélyebben megértsük az életmű mai tanulságait.