szerző:
MTI/Népszabadság
Tetszett a cikk?

Tagság titkos társaságban – egyebek mellett ez a rovat is megtalálható az egyes központi államigazgatási szervek személyügyi nyilvántartási és integrált emberierőforrás-gazdálkodási rendszeréről szóló kormányrendelet mellékleteként közzétett önéletrajzmintában, amely alapján a kormánytisztviselőknek hamarosan új önéletrajzot kell benyújtaniuk – írta a Népszabadság csütörtökön.

A lap megjegyzi: a titkos társasági tagságra vonatkozó kérdés csak "opcionálisan kitöltendő", amit lábjegyzetben – igaz, meglehetősen apró betűkkel – feltüntettek az űrlap készítői. Az érintettek ugyanakkor nem értik, miért van szükség újabb önéletrajzra, hiszen a közszolgálatban foglalkoztatottaknak a felvétel előtt eddig is be kellett nyújtaniuk ezt a dokumentumot, és a munkáltatóra tartozó esetleges változásokat – ilyen lehet valamilyen új végzettség megszerzése vagy akár a költözés is – a személyi anyagban mindig átvezetik.

A nyomtatvány kitöltését többen felesleges időrablásnak tekintik, a Népszabadság forrásai szerint ráadásul most olyan adatokat is meg kell adni, amelyekre a munkaadónak a szigorúbb kötöttségekkel járó közszolgálati jogviszony keretében sincs szüksége. Így kötelező például válaszolni arra, a kormánytisztviselő rendelkezik-e saját elektronikus levelezési címmel, illetve honlappal.

Arról viszont az "opcionálisan kitöltendő" részben lehet nyilatkozni, hogy a közszolgának van-e érdekeltsége gazdasági társaságban, holott az korántsem magánügy, főleg ha a cég állami megrendelésre dolgozik – írta a lap, hozzátéve: a foglalkoztató szempontjából releváns információ az is, hogy a beosztottja milyen közigazgatási szakmai szervezetekben visel tisztséget, van-e érvényes tanulmányi szerződése, s folyik-e ellene fegyelmi eljárás, ám ezekre a kérdésekre is önkéntes a válasz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!