szerző:
Kapcsándi Dóra
Tetszett a cikk?

Összeesküvés-elméletek, a sajtóból összefércelt információk, szereptévesztés – így jellemezték a Fideszben is többen a most nyilvánosságra került úgynevezett „Balsai-jelentést”, amit a hasonló tárgykörben vizsgálódó bizottság végkövetkeztetései „lebutított változatának” tartanak – rossz összefoglalóval.

Nem fogja a kalapjára tűzni a Fidesz friss alkotmánybírójának – még fideszes parlamenti képviselőként – készített jelentését a 2006-os rendőri brutalitásokról. Balsai Istvánt a kormányváltás után nem sokkal bízta meg Orbán Viktor azzal, hogy „tárja fel” a 2006 őszi rendőri túlkapások hátterét, ugyanerre a munkára külön parlamenti bizottság is alakult, Gulyás Gergely vezetésével, tavaly májusban.

A bizottság számos rendőri vezető meghallgatása után október 20-án készítette el jelentését; ehhez a meghallgatott több tucat ember által elmondottakon túl felhasználták például az október 23-án a rendőrség telekommunikációs eszközein folytatott beszélgetések tárolt anyagát is, majd ezután készítettek el egy jelentést, Gulyás Gergely pedig – ismeretlen tettes ellen – három feljelentést is tett.

Miért késlekedtek?

Balsai István jelentéséről már hónapok óta folyik a vita, Gaudi-Nagy Tamás jobbikos képviselő, a Civil Jogász Bizottság egyik vezetője (ez a testület egyébként önálló jelentést is írt) rendszeresen szóvá tette, hogy a dokumentumról csak annyit lehet tudni, hogy hónapok óta elkészült, de senki nem hozta nyilvánosságra. Ennek már csak azért is jelentősége lehet, mert számos ügyben éppen ezekben a hetekben járhat le az elévülés határideje (igaz, ezzel kapcsolatban a Balsai-jelentés megjegyzi egy ponton, hogy az azóta történt újabb tanúvallomások ezt az elévülést kitolhatják), és kérdés volt, hogy megjelöl-e konkrét törvénysértéseket Balsai.

Balsai is megvizsgálta a 2006 őszi eseményeket, de a Fideszben se büszkék a végeredményre
©

Orbán Viktor végül most hétvégén továbbította Kövér László házelnöknek a dokumentumot, kérve, hogy az kerüljön fel a parlament honlapjára. Mint a hvg.hu által is ismertetett jelentésből kiderül, Balsai István legkésőbb március 15-én lezárta a dokumentum összeállítását. Kérdés, Orbán Viktor miért várt a nyilvánosságra hozatallal szeptember 26-ig. Lukács István, a dokumentumot tárgyaló emberi jogi bizottság KDNP-s elnöke ezzel kapcsolatban azt mondta a hvg.hu-nak, ők azért nem léptek korábban, mert Orbán jóváhagyására vártak. „Bármilyen szerződés akkor tekinthető teljesítettnek, ha a teljesítési igazolást kiállítja a megrendelő. Jelen esetben ez Orbán Viktor miniszterelnök volt, a bizottság addig nem foglalkozhatott az üggyel, amíg az ő szignója nem került a jelentésre, mi pedig nem akartuk sürgetni a kormányfőt” – mondta Lukács Tamás.

Mivel a dokumentumban gyakorlatilag semmi újdonság nincs, felmerül a kérdés, hogy Orbán Viktor miért várt eddig. Erre a Fideszben sem kaptunk pontos választ. Egy képviselő szerint mindössze arról volt szó, hogy – mint ezt egyszer Orbán egy kérdésre válaszolva el is mondta – a kormányfő az uniós elnökség alatt nem akart ezzel foglalkozni, majd jött a nyár, és ezután egy picit „mindenki megfeledkezett róla”, egészen addig, amíg a Jobbik el nem kezdte feszegetni a témát a nyilvánosság előtt. A jelentés elkészültének körülményeire rálátással bíró egyik forrásunk szerint ez hiba volt, mert a Jobbik így „felfokozott várakozásokat tudott kelteni” a dokumentum iránt.

"Összeesküvés-elméletek"

Márpedig – ezt informátorunk is elismeri – a Balsai-jelentés enyhén szólva nem teljesíti ezeket a várakozásokat. A 144 oldalas, terjengős, tendenciózus iromány bőven tartalmaz nyelvhelyességi hibákat („nagy mennyiségű tömeg gyűlt össze”) és megkérdőjelezhető kitételeket, például szándékosan a tévészékháznál hagyott, éles fegyverekkel teli autóról meg az üzemképesen hagyott tankról ír. Ezekre még egy fideszes forrásunk is csak annyit mondott, hogy „Völgyesi tanár úr összeesküvés-elméletei”. (Völgyesi Miklós a Legfelsőbb Bíróság nyugalmazott bírája, a Civil Jogász Bizottság egyik volt alaelnöke, aki Balsai jelentésébe is besegített. 2011. augusztus 20-án "közel fél évszázados igazságügyi szolgálata, példamutató bírói munkája, valamint a 2006. őszi emberi jogi jogsértéseket vizsgáló Civil Jogász Bizottság társelnökeként végzett tevékenysége elismeréseként" az államfő - a miniszterelnök javaslatára - a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetést adományozta számára.)

A jelentés új tényeket nem hoz nyilvánosságra, de összegzésül tizennégy féle bűncselekmény "tényállását" állapítja meg, a terrorcselekmény elkövetésétől a veszélyes hulladék kezelése szabályainak megszegéséig. Ráadásul gyakorlatilag tettesként jelöli meg Gyurcsány Ferencet, illetve az összes akkori országos vagy budapesti rendőri vezetőt, miközben a bevezetőben ő maga is úgy fogalmaz, hogy büntetőjogi felelősség megállapítása nem lehet a célja. Ez már említett informátorunk szerint sem szerencsés, miközben a jelentés számos kérdésre meg sem próbált választ találni, például arra, hogy miképpen történhetett meg, hogy a tévészékház ostrománál a tapasztalatlan, rosszul felszerelt rendőrökből álló osztag megsegítésére nem vezényelték ki a közelben (a Jászai Mari téren) várakozó REBISZ-egységeket.

A fenti aggályok miatt fideszes forrásaink sem jósoltak „túl nagy karriert” a jelentésnek azon túl, hogy a kijelölt három bizottság (az emberi jogi-, az alkotmányügyi és a rendészeti) tart róla egy kötelező tárgyalást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Gyurcsány a hibás – itt van Balsai jelentése 2006-ról

Terrocselekménytől a hulladékgazdálkodás rendjének megsértéséig, összesen tizennégy bűncselekmény gyanúja merült fel a rendőrség 2006 őszi működésével kapcsolatban – áll Balsai István jelentésében, amely több koncepciózus megállapítást is tesz, és Gyurcsány Ferencet teszi a fő felelőssé a rendőri erőszakért.

MTI Itthon

Orbán továbbküldte Kövérnek a Balsai-jelentést

Orbán Viktor azt kérte a házelnöktől, hogy a 2006-os brutális rendőrtámadásról szóló Balsai-jelentést tegye megismerhetővé az országgyűlési képviselők számára - közölte a miniszterelnök szóvivője vasárnap.

MTI Itthon

2006. ősz: terrorcselekményről ír a Balsai-jelentés

Terrorcselekmény elkövetésének vizsgálatát szorgalmazza a 2006. évi őszi eseményekkel foglalkozó Balsai István (Fidesz) volt miniszterelnöki megbízott által készített, még nem nyilvános jelentés - tudta meg a Magyar Nemzet.