szerző:
hvg.hu

A rendőrök álltak a jó oldalon, és (messze nem minden hiba nélkül) védték az alkotmányos rendet. Erőt alkalmaztak a törvénytelen erőszakkal szemben, mely mögött ott állt a Fidesz és a hozzá köthető személyek, csoportok bátorítása, helyenként talán konkrét támogatása is - írja a 2006-os eseményekről mai Facebook-bejegyzésében Gyurcsány Ferenc volt kormányfő, aki szerint ami öt évvel ezelőtt történt, az a Fidesz puccskísérlete volt.

"A politikai közösséget formáló erőkről beszélve elsőként majdnem mindenki a hasonló értékrendet, eszmét említené. Talán így van. De nem vagyok benne biztos, hogy nem legalább ilyen erejű a meghatározó közös élmény, például az ősfideszesek Bibó szakkollégiumi eredetmeséje, vagy a szocialisták drámai átalakulási kongresszusba torkolló reformmozgalma" - írja Gyurcsány Ferenc mai bejegyzésében a Facebookon.

Orbán Viktor beszéde 2006. október 23-án
©

"A Fidesz érti a mítoszteremtés és fenntartás jelentőségét. Tudja, hogy a politikai mítoszok identitást képeznek, ez meg együtt tartja a színes tábort. 2006 ősze a Fidesz egyik legújabb, legsikeresebb és egyben legpusztítóbb mítosza. Az ő képletük egyszerű: ’56 örökösei küzdöttek meg a hazugság hatalmával, amely a békés tüntetőkre küldte a diktatúra rendőrségét és emberek tucatjainak szemét lőtték ki. A mítoszteremtés eszköztára színes volt: parlamenti interpelláció, vizsgálóbizottság, YouTube-ról indított spotok tucatjai, a terrort bemutatni igyekvő színes kiadvány, brüsszeli felszólamlás" - teszi hozzá a volt miniszterelnök.

A korábbi kormányfő szerint öt éve a lakosság túlnyomó többsége a rendőrök és általában a rend oldalán volt. Mára szerinte átalakult a kép, ma a Fidesz hazugságra épülő értelmezése uralja a közbeszédet. "A Fidesz volt ügyes? Részben igen. Részben pedig mi, balliberális demokraták voltunk gyengék. Vagy ami még rosszabb, sokan talán még gyávák is. Nem mertünk megküzdeni saját igazunkért, előbb csak halkak voltunk, aztán némák, aztán önfelmentő kifogásokat kerestünk, végül pedig sokan, nagyon sokan közülünk elkezdték elfogadni a Fidesz értelmezését. Politikusok, választók, elemzők, újságírók" - olvasható a bejegyzésben.

"2006 a Fidesz puccskísérlete volt. A rendőrök álltak a jó oldalon, és (messze nem minden hiba nélkül) védték az alkotmányos rendet. Erőt alkalmaztak a törvénytelen erőszakkal szemben, mely mögött ott állt a Fidesz és a hozzá köthető személyek, csoportok bátorítása, helyenként talán konkrét támogatása is. Közben ártatlanok is megsérültek. Sajnos igen. Nagy kár, nagyon nagy kár. De ez sem tántoríthat el bennünket attól, hogy értsük: mi álltunk a köztársaság oldalán, a Fidesz pedig a köztársaság ellenfeleivel szövetkezett" - tette hozzá Gyurcsány.

"Ez a mi pozíciónk. Balsai jelentése jól mutatja, hogy csak üres vagdalkozáshoz van muníciójuk. Akkor meg miért nem emeljük fel fejünket és kérjük ki magunknak az ocsmány hazugságok ezen áradatát? Mire megyünk a gyávasággal?" - fejeződik be a bejegyzés.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kartellező elemgyártókra csapott le a GVH

Kartellező elemgyártókra csapott le a GVH

Nem nyugszanak az E.ON nevével visszaélő csalók

Nem nyugszanak az E.ON nevével visszaélő csalók

Tudja, mennyibe kerül a műhús? Talán meglepődik majd

Tudja, mennyibe kerül a műhús? Talán meglepődik majd

Csúsztatásokkal teli hirdetésben alázza riválisait az LMP

Csúsztatásokkal teli hirdetésben alázza riválisait az LMP

Napos idővel indul a hosszú hétvége

Napos idővel indul a hosszú hétvége

A kukaholdingtól érkezik a Zöld Híd új ügyvezetője

A kukaholdingtól érkezik a Zöld Híd új ügyvezetője