szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarország "komoly késésben van" a külföldön élők szavazati jogának szabályozásával más országokhoz képest – mondta Áder János európai parlamenti képviselő egy budapesti konferencián. A fideszes politikus beszélt arról is, hogy pártja javaslata szerint az itthoni kisebbségekre nem vonatkozna az ötszázalékos parlamenti küszöb, de ha mégsem tudnának mandátumot szerezni, lenne egy „szószólójuk” az Országgyűlésben.

A határon kívüli állampolgárok parlamenti képviseletéről és a külföldi szavazásról pénteken, Budapesten tartott nemzetközi konferencián a politikus kifejtette: a külföldön élők szavazati jogát az EU 27 tagállama közül 24 szabályozza, a megoldások pedig szerteágazóak. Ugyanakkor a legtöbb ország ezt a kérdést nem kapcsolja össze a határokon belül élő kisebbségek szavazati jogával.

Áder János a külföldi szavazatleadással kapcsolatban kiemelte: a Fidesz javaslata alapján a személyes voksolás mellett lehetőség lenne a szavazásra levél útján is, ugyanakkor az elektronikus voksolás lehetőségét elvetették, mivel – mint mondta – az országok ezt a módszert általában csak kísérleti jelleggel alkalmazzák, mert még sok a hiba a rendszerben.

Hangsúlyozta, hogy a külföldön élő magyarok csak az országos listára szavazhatnának a Fidesz tervei alapján.

A határokon belül élő kisebbségek szavazati jogáról elmondta, hogy a 13 Magyarországon bejegyzett kisebbség listaállítását kedvezményekkel segítené a Fidesz javaslata, így például az ötszázalékos parlamenti küszöb rájuk nem vonatkozna. Ha mégsem sikerül mandátumot szerezni, egy "kisebbségi szószóló" képviselné a közösséget, aki "a szavazati jogon kívül minden más jogosítvánnyal rendelkezne" a parlamentben – ismertette pártja álláspontját.

Egy vezető fideszes politikus a hvg.hu-nak a héten azt mondta, hogy a legkisebb eredménnyel a parlamentbe bejutó képviselőre leadott szavazatszámot vehetik figyelembe a kisebbségi mandátumszám kiszámolásánál: ennek felét kell összegyűjteni ahhoz, hogy legalább egy mandátumot kaphasson az adott kisebbség. Ha ennél kevesebb szavazatot kapnának, akkor még mindig küldhetnének képviselőt a parlamentbe, de jogköre korlátozott lenne, például nem szavazhatna a törvénytervezetekről.

Áder János a pénteki konferencián arról is beszámolt, hogy a javaslat szerint a kisebbségek esetében a szavazópolgároknak nyilatkozniuk kell arról, ha a kisebbségi és nem pártlistára kívánnak voksolni. "Ez elkerülhetővé tesz mindenfajta visszaélést" – fűzte hozzá.

Az EP-képviselő a magyar választójogi rendszer tervezett módosításával kapcsolatban úgy fogalmazott: a jövőben is két szavazata lenne a szavazópolgároknak, megmaradnak a "komolysági szűrők", vagyis a parlamenti küszöb és az ajánlószelvények rendszere, amelyekre a politikus szerint az ország kormányozhatósága miatt van szükség. Nem változna tehát a rendszer lényege – mutatott rá. Ugyanakkor a parlamenti képviselők száma 386-ról 200-ra csökkenne.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Baleset miatt lezárták a ferihegyi repülőtérre vezető gyorsforgalmi utat

Baleset miatt lezárták a ferihegyi repülőtérre vezető gyorsforgalmi utat

Nyílt Facebook-csoport alakult, tagjaik a “lepattanó” vakcinákra vadásznak

Nyílt Facebook-csoport alakult, tagjaik a “lepattanó” vakcinákra vadásznak

Kásler Miklós személyesen adta át a Szent Ferenc Kórház poszt-Covid részlegét

Kásler Miklós személyesen adta át a Szent Ferenc Kórház poszt-Covid részlegét