szerző:
hvg.hu

Orbán Viktor elleni merényletterv ügyében vizsgálódik a Központi Nyomozó Főügyészség. Az eljárás konkrétan rágalmazás és zaklatás miatt folyik egy Facebook-bejegyzés miatt, amely a miniszterelnök lelövésére „buzdított”.

Sajtótájékoztatót tartana a Központi Nyomozó Ügyészségen tanúmeghallgatása után egy fiatalember, aki a Facebookon közzétett bejegyzésében leszögezi, hogy semmi köze sincs az Orbán Viktor elleni merénylettervhez, ami miatt ki akarják kérdezni.

A bejegyzés valódi, mint azt Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a hvg.hu-nak elmondta, ugyanis tanúkat hallgatnak meg a Dániel Péter ügyvéd internetes közösségi oldalán írt „lőjük le, lőjük le” szöveg kapcsán.

A szóvivő hozzátette: a feljelentést Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője tette rágalmazásért és zaklatásért. Úgy tudjuk, hogy az ügyvéd hamis vád miatt bírósághoz akart fordulni. Az eljárásról egy másik bejegyzésében Dániel Péter azt írta korábban, hogy tanúként idézték be az ügyben, de szerinte alapvetően gyanúsítottként akarták kezelni, csak a nyomozó hatóság előtt a tanú köteles mindenre válaszolni. Hozzátette: ő gyanúsítottként is válaszol az ügyészeknek.

Dániel Péter az az ügyvéd, aki a Nenyit kaszinótojással, az új alkotmányt pedig ketchuppal kente össze, a minap pedig Wittner Máriát illette sértő szavakkal.

©

A fideszes vezető politikus egy másik ügy miatt is a nyomozó hatóságra citálta Dánielt, aki még áprilisban azt írta a közösségi oldalra: „Lázár lézer János, aki szerint, ugye akinek nincs semmije, az annyit is ér. Jancsi, te gátlástalan pártkatona. Te mennyit érsz, miután politikusként százmilliókat szereztél közpénzekből? Véleményem szerint annyit sem, mint az Audid pótkereke”. Az ügyvéd erről korábban úgy nyilatkozott, hogy szerinte Lázár megváltoztatta a szöveget, és azt írta, hogy nyomorult tolvajnak nevezte őt.

Szikinger István alkotmányjogász a hvg.hu-nak azt mondta: egy internetes oldalon közzétett bejegyzéssel is megvalósulhat a bűncselekmény elkövetésére való felhívás. "Természetesen ennek valóságalapját vizsgálnia kell a hatóságnak, mert nem biztos, hogy azt komolyan kell venni." Szikinger István hozzátette, emberölés előkészülete miatt indulhat nyomozás, amely ha bebizonyosodik, akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. Ezzel együtt úgy vélte, hogy a merényletterv szerinte így önmagában, csak a bejegyzés alapján nem állhat meg.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
hvg.hu Itthon

A Facebookon gyalázta Wittner Máriát a "kecsöpös" ügyvéd

A Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata (nenyi) és az Alaptörvény asztala elleni kaszinótojásos és kecsöpös támadásairól is ismert Dániel Péter ügyvéd egyik Facebook-bejegyzésében súlyosan sértő szavakkal illette Wittner Máriát, a Fidesz országgyűlési képviselőjét, 56-os halálraítéltet.

Dizájnban verhetetlennek tűnik ez az elektromos motorkerékpár

Dizájnban verhetetlennek tűnik ez az elektromos motorkerékpár

Pintér bizalmasa a koronatanú Gyárfás zsarolási ügyében

Pintér bizalmasa a koronatanú Gyárfás zsarolási ügyében

Csúnya vége lett egy ferencvárosi házibulinak

Csúnya vége lett egy ferencvárosi házibulinak

Június közepén tárgyalja a lex CEU-t az Európai Bíróság

Június közepén tárgyalja a lex CEU-t az Európai Bíróság

Szépen hízott Csányi Sándor agrárcége

Szépen hízott Csányi Sándor agrárcége

Orbán az új-zélandi terrortámadásról: Az erőszak és a terrorizmus nem ismer határokat

Orbán az új-zélandi terrortámadásról: Az erőszak és a terrorizmus nem ismer határokat