szerző:
hvg.hu

Komoly konfliktus lesz a Fidesz-frakció és a kormány között, mert a parlamenti képviselők ragaszkodnak a kisvállalkozók körében népszerű eva megtartásához. A hvg.hu információi szerint jelentős lobbierők mozdultak meg a kormánypárti képviselőcsoportban, hogy leszavazzák a kormány ötletét, sőt a frakcióvezető, Lázár János is kész szembemenni a gazdasági minisztériummal és a miniszterelnökkel.

„Valamelyik minisztérium tolta, az biztos, nem Koszorús ötlete volt, de jó nagy hülyeség az egész” – mondta a hvg.hu-nak az egyik neve elhallgatását kérő fideszes képviselő, milyen volt a fogadtatása annak a módosító indítványnak, melyet képviselőtársa, Koszorús László terjesztett be a jövő évi adótörvényekhez az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) januári eltörlését javasolva.

Bár a fideszes képviselő tervezetét az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága – melyben a kormánypártoknak 7 fős többsége van – szerdán leszavazta, a kormány viszont a testület ülésével szinte egy időben támogatta az eva megszüntetését indítványozó módosító javaslatot. A Népszabadság értesülése szerint – melyet kormányzati források a hvg.hu-nak is megerősítettek – a kabinet azzal az indoklással hozta meg a döntését, hogy az eva nem fér össze az adóegyszerűsítést célzó gazdaságpolitikájával.

A Fidesz képviselőcsoportja még nem tárgyalta a kérdést, az adótörvényekhez benyújtott kormánypárti módosító javaslatokat jövő hétfőn vitatja majd meg, véleményét megküldi a kormánynak, amely november 10-i ülésén ennek fényében alakítja ki végleges álláspontját. A hvg.hu több fideszes forrásból is úgy értesült, hogy a frakcióban nagy az ellenállás az eva megszüntetésével szemben, a képviselőcsoport vezetője szerda reggel a Kossuth Rádióban azt mondta, véleménye szerint meg kell tartani ezt az adófajtát, ráadásul a szeptember elején tartott hajdúszoboszlói frakcióülésen is az eva megtartását javasolták.

Az adószedők szobra a parlamentben - jövő héten dől el az eva sorsa
©

Ehhez képest Matolcsy György a Magyar Bankszövetséggel (MB) és a bankfelügyelettel (PSZÁF) közös sajtótajékoztatón közölte, a kormány döntött az eva megszüntetéséről, egy cél azonban megmaradt: az eva adminisztrációjának egyszerűségét a vállalkozók számára az adófajta kivezetése ellenére is meg kell őrizni. A kapcsolódó intézkedés kimunkálására ezért Matolcsy felkérte Balog Ádám adóügyekért felelős helyettes államtitkárt.

„Nagy szkander lesz”

„Azt még megérteném, hogy ha azt mondjuk, 2014-re vállalkozóbarát környezetet alakítunk ki, és ezzel párhuzamosan megszüntetjük az evát. Talán még azt is, ha 2013-at mondtunk volna. De az, hogy most bejelentjük, hogy jövőre nem lesz, teljes nonszensz” – mondta az egyik neve elhallgatását kérő kormánypárti képviselő.

Egy NGM-es forrás szerint a minisztériumban az elmúlt hetekben nem lehetett hallani a tervről, a minisztérium szakértőit is meglepetésként érte a hír. Igaz, Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára szerdán a parlamenti bizottság ülésén egyetértett Koszorús módosító javaslatával. Az államtitkár azzal érvelt a megszüntetés mellett, hogy az ilyen vállalkozások költséghányada nem ismert (mivel az evás vállalkozások nem gyűjtenek számlákat, nem számolnak el költségeket).

Orbán Viktor és Lázár János a Parlamentben. Nagy szkander lesz
©

A nagyobbik kormánypárt frakciójából származó információink szerint a gazdasági kérdésekkel foglalkozó szakpolitikus-képviselők a módosító indítvány október 26-i benyújtása óta győzködik a frakciótársaikat, hogy utasítsák el Koszorús javaslatát. „Lázár személy szerint maga is ragaszkodik ehhez az adófajtához, mert népszerűnek és bejáratottnak tartja, ugyanakkor azt is látja, hogy a frakció nagy többsége az eva mellett áll. Nagy szkander lesz a jövő héten a képviselőcsoport és a kormány között” – mondta a hvg.hu-nak egy frakcióbeli forrás.

Népszerű adó csökkenő bevételekkel

A Nemzetgazdasági Minisztérium a 2011-es költségvetésben még arra számított, hogy a következő években fokozatosan nőni fog az evából befolyó bevétel. A minisztérium előrejelzése szerint a gazdasági válság okozta idei és jövő évi visszaesés, illetve megtorpanás után 2014-re több mint 40 milliárddal – az idei 196 milliárdról 242,8 milliárdra – nőhet az adófajtából származó bevétel. Viszont a terv időarányos részét már az idei év első kilenc hónapjában sem sikerült teljesíteni: eddig összesen 86,5 milliárd folyt be. Ezért az Országgyűlés idén egyszer már módosította a tervezetet, 180 milliárdra csökkentve az idei bevételi tervet. Az evából származó tervezett bevétel egyébként a beszedési tapasztalatok függvényében módosult: míg a 2011-es költségvetési törvényjavaslat 2012-re még 208 milliárd forint evabevételt vetített előre, ez a benyújtott jövő éviben 179 milliárdra szelídült.

A bevételek elmaradása elsősorban a válság rovására írható, mert az egyéni vállalkozók és a családi béték körében továbbra is népszerű az eva, hiszen nincsenek adminisztrációs költségei, egyszerű és könnyű a könyvelése, nem kell számlákat gyűjteni – a legtöbb ilyen vállalkozásnak nincsenek is nagy, leírható költségeik. Az eva egyszerre váltja ki a társasági adót, az áfát és a vállalkozói személyi jövedelemadót. Az adóhatóság januári összegzése szerint 39 ezer egyéni és 56 ezer társas vállalkozó választotta az evát. Az utóbbiak körében 2003-as bevezetése óta évről évre növekedett az evások száma, az egyéni vállalkozók körében az utóbbi 8 évben hullámzott, de még így is 5 ezerrel több, mint az indulási évben volt.

Az elmúlt években – főleg a válság begyűrűzése óta – az egymást követő kormányok fokozatosan nehezítették az evázás feltételeit. Az egyszerűsített vállalkozói adót eredetileg 15 százalékos kulccsal vezették be, ezt előbb 20 százalékra, majd a Bajnai-kabinet 25-re, az Orbán-kormány idén januártól pedig 30 százalékra. Bár az adónem eltörlését az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága szerdán nem támogatta, de hozzájárult ahhoz, hogy a kulcsot 2012-től 35 százalékra emeljék. Eredetileg a vállalkozások a bruttó árbevétel 15 milliós felső határáig vehették igénybe, ez időközben 25 millióra emelkedett. Ezt most 30 millióra akarták emelni, de a bizottság ezt nem támogatta.

A miniszterelnök tavaly májusban egyébként még úgy nyilatkozott, hogy a kormány arra készül, hogy kiterjessze az evások körét és mivel az egyszerű adónemnek köszönhetően jók a bevételi arányok, mindenképpen meg akarják tartani az egyszerűsített vállalkozói adót az ekhóval együtt.

Hogy mit okozhat a vállalkozások életében az eva eltörlése, vagy mértékének megemelése, arról az eheti HVG-ben olvashat!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Népszabadság: az eva eltörléséről döntött a kormány

A kormány végleges döntése szerint meg fog szűnni az egyszerűsített vállalkozói adó, és az is eldőlt a szerdai kormányülésen, hogy nem vezetik be a közösségi közlekedési adót - írja a Népszabadság. Ezt csütörtökön a kormányszóvivő is megerősítette. Közben megjelent a költségvetést módosító kormánypárti javaslatok első nagyobb hulláma.

MTI Vállalkozás

Az eva körbe december 1-20. között lehet bejelentkezni

December 1-je és december 20-a között dönthetnek az újonnan bejelentkező adózók arról, hogy 2011-ben az egyszerűsített vállalkozói adózást (eva) választják - áll az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) hétfői tájékoztatójában.

MTI Gazdaság

Nem kér az eva megszüntetéséből a költségvetési bizottság

Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) megszüntetését célzó javaslat ellen szavazott az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága, amely a jövő évi adótörvényekhez benyújtott módosító indítványokról tárgyalt szerdai ülésén.

Merkel szóvivője szerint Magyarország partner, de vannak nézetkülönbségek

Merkel szóvivője szerint Magyarország partner, de vannak nézetkülönbségek

Blokkláncok és bányagépek: mindennek van nyoma

Blokkláncok és bányagépek: mindennek van nyoma

Felpörgött oroszlánok okoztak riadalmat Szegeden

Felpörgött oroszlánok okoztak riadalmat Szegeden

Lengyelországban is jól fekszik a hatalomnál az, aki kormánypárti médiát működtet

Lengyelországban is jól fekszik a hatalomnál az, aki kormánypárti médiát működtet

Már teszteli az Instagram az új funkcióit, hamarosan ezekre kattanhat majd rá

Már teszteli az Instagram az új funkcióit, hamarosan ezekre kattanhat majd rá

Visszatért Terence Hill homokfutója elektromos buggyként

Visszatért Terence Hill homokfutója elektromos buggyként