szerző:
HVG/MTI

A Szent István Rend visszaállítását, a Magyar Becsület Rend bevezetését javasolják kereszténydemokrata képviselők. A pénteken benyújtott sarkalatos indítvány kitér arra is, hogy a köztársasági elnök a két angyallal mint pajzstartóval ellátott, a miniszterelnök a cserfaággal és olajággal övezett címer használatára lenne jogosult.

A Magyar Szent István Rend Magyarország érdekében tett legkiemelkedőbb különleges érdemek, kimagasló életművek, nemzetközi téren szerzett jelentős értékek elismerésére szolgál. Ezzel megújítanák a történelmiség jegyében a Mária Terézia magyar királynő által 1764. május 5-én alapított Szent István Rendet. Az elismerésből magyar állampolgár számára évenként legfeljebb három kitüntetés lenne adományozható.

A Magyar Corvin-lánc a magyar tudomány és művészet, valamint a magyar oktatás és művelődés fellendítése terén szerzett kimagasló érdemek elismerésére szolgál, a kitüntetéssel adományozottak alkotják a Magyar Corvin-lánc Testületet. A Corvin-lánccal kapcsolatos feladatokat a Miniszterelnökség keretében működő Magyar Corvin-lánc Iroda látja el. A Corvin-lánccal adományozottak száma egy időben a tizenötöt nem haladhatja meg. A javaslat szerint a Magyar Becsület Rend Magyarország és a nemzet érdekében tanúsított kiemelkedő szolgálat, vagy hősiesség elismerésére szolgál, évente tizet lehetne adományozni belőle.

A Magyar Köztársasági Érdemrend és Magyar Köztársasági Érdemkereszt a nemzet szolgálatában, az ország fejlődésének elősegítésében, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett kimagasló, példamutató tevékenység elismeréséül járna. Magyar állampolgárok számára a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjéből évenként legfeljebb öt, középkeresztjéből a csillaggal évenként legfeljebb húsz, középkeresztjéből legfeljebb negyven, tisztikeresztjéből évenként legfeljebb száznegyven, lovagkeresztjéből évenként legfeljebb kettőszáznyolcvan adományozható. Magyar állampolgárok számára a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztből legfeljebb kettőszáz, a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztből évente legfeljebb kettőszázötven, a Magyar Köztársasági Bronz Érdemkeresztből legfeljebb háromszázötven adományozható.

A Francia Becsületrend
©

Az indítvány tartalmazza, hogy Magyarország állami kitüntetéseit a miniszterelnök előterjesztésére a köztársasági elnök adományozza. A javaslat melléklete szerint Magyarország köztársasági elnöke a Szent István Rend és a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykereszt a lánccal és az arany sugaras csillaggal osztályának kitüntetettje.

Az indítvány rögzíti, hogy a hatályos szabályoktól eltérően ezentúl magyar állampolgár számára külföldi állami kitüntetés viselését a külpolitikáért felelős miniszter előterjesztése alapján a köztársasági elnök megtilthatja. Jelenleg külföldi állami kitüntetés viselését a köztársasági elnök engedélyezi. Ez a rendelkezés egyrészt felesleges adminisztratív terhekkel jár, másrészt nem funkcionál, ezért indokolt a megszüntetése - írták.

Ugyanakkor meg kell adni a közhatalomnak azt a lehetőséget, hogy ne lehessenek viselhetők azon államok kitüntetései, vagy azon jellegű kitüntetések, amelyek összeegyeztethetetlenek a demokratikus értékrenddel, Magyarország demokratikus elkötelezettségével. Ugyancsak eltér a hatályos szabályozástól az a rendelkezés, amely szerint olyan személynek, akit bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen elítéltek, csak kivételes méltánylást érdemlő esetben lehet kitüntetést adományozni - olvasható.

Javaslat a címer használatára a törvény erejénél fogva jogosultak körét kiegészíti a köztestületekkel, figyelemmel az általuk végzett közfeladatokra, és arra a mára kialakult következetes jogalkotási gyakorlatra, amely a címer használatát külön törvényekben biztosítja a köztestületeknek. A zászló és a lobogó használatának szabályozása érdemben nem változik, a javaslat – a nemzeti ünnepeken az Országház előtti zászlófelvonás mellett – fenntartja az állami szervek állandó zászlókitűzési (lobogófelvonási) kötelezettségét. Nem tartalmazza azonban a honvédségi csapatzászlóra, hadilobogóra vonatkozó rendelkezéseket, e tárgykört a jövőben kizárólag a honvédelmi jogszabályok rendezik.

A javaslat változatlanul szabályozza a címer a bankjegyen, állampapíron és a pénzérmén való feltüntetését, a címeres körbélyegző használat, az önkormányzati címereknek az állami címertől való megkülönböztetés kötelezettségét. Nem változik a magánszemély és a jogi személy, jogi személyiség nélküli szervezet címerhasználatának tilalmára vonatkozó szabály sem. Ugyanakkor a javaslat kifejezi, hogy ettől csak törvény – vagy törvény felhatalmazása alapján jogszabály – térhet el, személy vagy személyek meghatározott csoportját kifejezetten feljogosítva a címer használatára. A jogszabály – amely a Kossuth- és Széchenyi-díjakat nem érinti –, ha a parlament elfogadja, 2012.január 1-én lép hatályba.

A legfontosabb állami elismeréseket a javaslat szerint a miniszterelnök előterjesztésére az államfő adományozná – aki egyébként hivatalból gazdája lenne a Szent István Rendnek és a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykereszt a lánccal és az aranysugaras csillaggal elnevezésű kitüntetésnek.

A sarkalatos javaslatot Semjén Zsolt, Rubovszky György, Pálffy István és Latorcai János jegyzik.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hirtelen összezsugorodott az ózonlyuk

Hirtelen összezsugorodott az ózonlyuk

Brexit: most a brit házelnök akadályozta meg Boris Johnson tervét

Brexit: most a brit házelnök akadályozta meg Boris Johnson tervét

Sok bevándorló van állás nélkül Németországban

Sok bevándorló van állás nélkül Németországban

Nem lehetetlen megakasztani a Városliget beépítését

Nem lehetetlen megakasztani a Városliget beépítését

Premier előtt látni a Mazda első elektromos autóját?

Premier előtt látni a Mazda első elektromos autóját?

Szijjártó: 2021 januárjától érkezhet katari földgáz Magyarországra

Szijjártó: 2021 januárjától érkezhet katari földgáz Magyarországra