szerző:
hvg.hu

Egyes rendvédelmi szakszervezeti vezetők szerint csak a vezető beosztású, magas rendfokozatban lévőknek – mintegy 300 főnek – kedvez a Talabér Márta fideszes parlamenti képviselő által benyújtott törvénymódosító javaslat, amely lehetővé tenné, hogy az érintettek a nyugdíj folyósításának kezdetéig szolgálati járandóságot kapjanak.

Január 1-jétől az állami szférában az 57. életévüket be nem töltött, korkedvezményes nyugdíjjal rendelkezőknek választaniuk kell, vagy visszamennek dolgozni, vagy szolgálati járandóságuk – vagyis nyugdíjuk – után 16 százalékot leadóznak. Az ehhez a változáshoz benyújtott törvénymódosítást egy javaslattal egészítette ki Talabér Márta fideszes országgyűlési képviselő, amit támogat a Fidesz-frakció – közölte a hvg.hu-val Zentai László, a frakció nyugdíjkérdésekben illetékes szakértője. „A képviselő asszony azért nyújtotta be a módosító javaslatot, hogy védjék a fegyveres testületeknél dolgozók megszerzett jogait" - indokolt a kormánypárti képviselő.

Talabér Márta szerint a hivatásos szerveknél fontos beosztásokban dolgoznak olyanok – igaz, nem nagy számban –, akik 1954-ben vagy az előtt születtek, de eddig nem éltek a szolgálati nyugdíjba vonulás lehetőségével, és az eddigi felső korhatár betöltése után is szolgálatot teljesítenek. Talabér Márta úgy véli, esetükben a közelgő nyugdíjba vonulás miatt indokolt lenne biztosítani azt, hogy ha az öregségi nyugdíjkorhatár elérése előtt szolgálati viszonyukat valamiért meg kell szüntetni, a szolgálati járandóság megállapításával méltányos ellátásra legyenek jogosultak az öregségi nyugdíj folyósításának megkezdéséig. Ehhez a szolgálati időnek idén december 31-ig el kellene érnie a 25 évet.

Orbán Viktor szónokol a tiszthelyettesek avatásán. Mert övék a marsallbot
©

Zentai László mindehhez hozzátette, hogy olyan emberek mehetnek szolgálati nyugdíjba, kaphatnak szolgálati járandóságot – mintegy százan – a rendvédelem és a honvédelem területén, akik "hivatásuk elkötelezettjei, akik eddig nem éltek a korkedvezményes nyugdíj lehetőségével". A jövőben a fegyveres testületeknél – hasonlóan a civil szférához – a betöltött nyugdíjkorhatár fog számítani.

Akadt olyan szakszervezeti vezető, aki szerint értelmetlen a javaslat, mert ha Talabér Márta kezdeményezése csak egyszeri alkalomra, idén december 31-ig szól, akkor legfeljebb húsz-harminc, 57. és 60. életév közötti, jelentős részben vezető beosztásban lévő dolgozó „járhat vele jól”. Pach Dániel. a Rendőr Szakszervezetek Védegyletének elnöke a hvg.hu-nak ezt azzal magyarázta, hogy így legalább biztosítják a kimeneti lehetőséget azoknak, akik nem mentek el a nyugdíjjogosultság megszerzésekor, ugyanakkor a szolgálati törvény módosítása után mégsem tudnának távozni a rendszerből. Kérdés az is, hogy egyáltalán tudnának-e nekik megfelelő beosztást biztosítani. Például azoknak a főkapitányoknak és főosztályvezetőknek, akiknek a munkájára nem tartanak igényt, de mégis adni akarnak nekik valamit. Ez a jelenlegi helyzetre egy kiskapu, de a jövő évtől ebből további problémák adódnak – tette hozzá Pach Dániel.

Ezzel egyetértett Kiss Sándor, a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete alelnöke is, aki szerint Talabér Márta módosító javaslata csak a magas beosztásban lévő tisztekre vonatkozik, azokra, "akik kiszolgálják a rendszert, és akiket ezért valamilyen módon meg kell jutalmazni. A tiszthelyettesek száma elenyésző lehet a kedvezményezettek között” – fűzte hozzá Kiss Sándor. Az érdekvédő szerint "a honvédelem, a rendvédelem terén a hatalomhoz lojális, az azt kiszolgáló, sok információval rendelkező embereket így igyekszik a kormány magához láncolni".

A Belügyminisztérium gyökeresen más gondol a tervezetről. Szerkesztőségünkhöz eljuttatott válaszuk szerint a módosítás "nem a visszafoglalkoztatottak helyzetét kívánja rendezni, hanem a jelenleg még nyugdíj előtt álló, aktív állományban lévő, gyakorlatilag a felső korhatárt betöltött és hosszú szolgálati idővel rendelkező állomány szolgálati járandóságra jogosultságát szabályozza a jövőre vonatkozóan. Az azonos életkori csoportok között nem tenne különbséget a szabályozás az alapján, hogy a hivatásos állomány tagja mikor válik meg a testülettől. A módosító javaslat elfogadása esetén a jelenleg aktívak a felső korhatár eléréséig valamennyien szolgálati járandóságra válnak jogosulttá."

A tárca úgy véli, "nem gerjeszt indulatokat a módosítás az állományon belül, hiszen a módosítás a nagyobb szakmai tapasztalattal rendelkező személyi állomány pályán tartását célozza". A háborgó szakszervezetek ezek szerint egyelőre félreismerték a módosítás szándékolt célját.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Korhatár előtti nyugdíjak: enyhítene a Fidesz

Több enyhítő rendelkezést is beiktatnának fideszes képviselők kapcsolódó módosító indítványaikkal a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről szóló törvényjavaslatba.

Születésnapi különleges sportautó készült az egyik legélvezetesebb Porschéból

Születésnapi különleges sportautó készült az egyik legélvezetesebb Porschéból

Ceglédi: A csoportos szexhez való alapjogról

Ceglédi: A csoportos szexhez való alapjogról

Itt a BMW kicsi nagyautója, a 2-es Grand Coupé

Itt a BMW kicsi nagyautója, a 2-es Grand Coupé

Radar360: Gulyás Borkai-faktorról beszél, Orbán Erdogannak ígérget

Radar360: Gulyás Borkai-faktorról beszél, Orbán Erdogannak ígérget

Skót miniszterelnök: jövőre újabb függetlenségi népszavazást kell tartani

Skót miniszterelnök: jövőre újabb függetlenségi népszavazást kell tartani

1,5 millióért sokkal szebb Bentley Flying Spurt lehet kapni

1,5 millióért sokkal szebb Bentley Flying Spurt lehet kapni