szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. vezetősége a wellness-szállodákban tartott továbbképzések mellett több száz millió forintot fizetett ki olyan informatikai munkákra, amelyek tényleges teljesítése erősen megkérdőjelezhető - írja a Magyar Nemzet.

Tavaly zárult a korábban Nemzeti Autópálya Rt. néven futó Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) Zrt.-nél az az átvilágítás, amely súlyos jogszabálysértéseket és pazarlást tárt fel. Azóta több gyanús ügylet is előkerült, melyek miatt a társaság már feljelentést is tett, többek közt csalás, hűtlen kezelés és magánokirat-hamisítás alapos gyanújával.

Reményik Kálmánt, a NIF vezérigazgatóját is az egyik ilyen ügy, konkrétan az úgyneveztt SAS stratégia menedzsment informatikai megoldás pazarlónak tartott beszerzése miatt menesztették. Legalábbis ezt nevezték meg a tavaly nyári rendkívüli felmondás okaként. Azóta a SAS-ügy mellett több gyanús eset is előkerült.

©

A feljelentések miatt indult nyomozás a mai napig tart: a SAS-ügyet a Fővárosi Főügyészség még június végén vette át az V. és XIII. kerületi ügyészségre, míg a másik, több száz millió forintos vagyoni kárt okozó, úgynevezett Montana-ügyben az idén augusztusban soron kívül rendelték el a nyomozást.

A NIF jelenlegi vezetése szerint a SAS-ügy miatt a társaságot azért érte jelentős, több mint 30 millió forintos vagyoni kár, mert a rendszer és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatás beszerzése eleve indokolatlan volt. Ennek ellenére az állami cég korábban a Magyar Nemzet szerint szabálytalanul, valótlan tartalmú igazolások alapján fizetett ki tetemes összegeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
És akkor az adómentesség lehet az új rezsicsökkentés

És akkor az adómentesség lehet az új rezsicsökkentés

Műemléki védettséggel mentheti meg a kormány a Márványmenyasszonyt és a Wichmann épületét

Műemléki védettséggel mentheti meg a kormány a Márványmenyasszonyt és a Wichmann épületét

A4-es papírra nyomtatta a húszezreseket egy tiszaföldvári férfi

A4-es papírra nyomtatta a húszezreseket egy tiszaföldvári férfi